Közélet

Szegeden is a fideszes jelöltekre szavaznának a legtöbben

Szegeden is a fideszes jelöltekre szavaznának a legtöbben

2013. október 22., kedd
Szegeden is a fideszes jelöltekre szavaznának a legtöbben
kozvelemeny_kutatas

Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint Bohács Zsolt és B. Nagy László ismertségben és népszerűségben is jóval baloldali ellenfele előtt jár.

Az utóbbi hetekben számtalan különböző országos felmérés (Medián, Ipsos, Századvég) látott napvilágot a 2014-es országgyűlési választások kapcsán, melyek rendre (enyhe vagy nagyobb) Fidesz-fölényt mutattak. Egy friss helyi közvélemény-kutatás szerint Szegeden is a kormánypárt győzne mind egyéniben, mind pedig listán, ha most tartanák a voksolást - erről a kutatást végző Perfect Communication Kft. tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t.

Ezer főt kérdeztek meg

A Perfect Communication Kft. szeptember végén készítette a telefonos közvélemény-kutatást a két, szegedi központú Csongrád megyei választókerületben (Szegeden és a körzetekhez tartozó településeken). A felmérés az akkor már szóban forgó indulók, a Fidesz (és a KDNP), illetve az MSZP és az Együtt-PM jelöltjeinek ismertségét, a pártok és a jelöltek támogatottságát vizsgálta. A mintanagyság választókerületenként 500 fő volt, a minta reprezentatív a felnőtt lakosságra nézve nem, kor és településtípus szerint (a minta torzulásait súlyozással korrigálták). A mérés mintavételből eredő hibahatára 95%-os valószínűség mellett maximum +/-4,4%) - tájékoztatott a kft., hozzáfűzve: amennyiben a megkérdezett úgy nyilatkozott, ismeri a jelöltet, a kutatás azt is mérte, tud-e említeni az adott személlyel kapcsolatban releváns információt (tehát valóban tudja-e, kiről van szó), például országgyűlési képviselő, kormánymegbízott, kabinetfőnök, az MSZP képviselőjelöltje, kenuvilágbajnok, kulturális menedzser stb.).

Előnyben a Fidesz, Bohács és B. Nagy vezet

parlament_36_gs

A felmérés azt mutatta, a megkérdezettek körében jóval nagyobb a kormánypárti politikusok ismertsége, mint az MSZP és az Együtt-PM jelöltjeié. Az 1-es választókerületben

Bohács Zsolt

parlamenti képviselő, szegedi frakcióvezető ismertsége 68, míg ellenfeléé,

Szabó Sándoré

,

Botka László

szegedi polgármester kabinetfőnökéé mindössze 26, a 2-esben

B. Nagy László

kormánymegbízottat 62 százalék ismeri, míg riválisát,

Bátyai Edinát

, a Szegedi Szabadtéri Játékok korábbi igazgatóját csak 36. A részvételüket biztosra ígérő válaszadók közül az 1-es körzetben 42 százalék szavazna most Bohács Zsoltra, 37 százalék Szabó Sándorra, 11 más párt jelöltjére, 10 pedig nem tudja, nem válaszolt. Még ennél is nagyobb a jobboldali fölény a másik kerületben: B. Nagy László jelenleg 46 százalékon áll, Bátyai Edinára 27 százalék voksolna, míg más párt jelöltjére 16, nem tudja, nem válaszolt 11 százalék. A választani tudó, biztos szavazók körében Csongrád megye 1-es és 2-es választókerületében a megkérdezettek 44 százaléka tenné az ikszet a Fidesz listája mellé, ha most rendeznék a választást. Az MSZP 36, az Együtt-PM 6, a Jobbik 5, az LMP 4 százalékra számíthatna, míg 5 százalék maradna a további politikai szervezeteknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.