Írjon nekünk

Gazdaság

Már az egykori Szeviép-vezérek vagyonát is foglalják?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

szeviep_demonstracio04_gsBűnvádi eljárás folyik a Szeviép-ügyben: az egykori építőipari cég 11 milliárdos tartozást halmozott fel több száz partnerével szemben, már foglalják a magánvagyont is.

A SZEGEDma.hu információ szerint a Szeviép Zrt. ellen bűnvádi eljárás folyik, és már az egykori cégvezérek vagyontárgyai közül is többet lefoglaltak. Felkerestük a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságát, ahonnan hivatalosan a következő tájékoztatást kaptuk: „csődbűncselekmény gyanúja miatt folytatunk nyomozást a Szeviép Zrt. tevékenységével kapcsolatban. A nyomozóhatóság a keletkezett kár megtérülése érdekében vagyontárgyakat foglalt le. A nyomozás érdekei miatt jelenleg bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni” – áll a nyilatkozatban.

Temesvári Zoltán, a károsult vállalkozók jogi képviselője szerint nem valószínű, hogy az alvállalkozói tartozásokat bárki is kifizeti. A jogi képviselő a felszámolási eljárással kapcsolatban is tett a bíróságon észrevételt, aminek az elbírálása még folyamatban van. A büntetőeljárással kapcsolatban annyit közölt portálunkkal, hogy őt is megkereste a nyomozóhatóság, ahol még egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoznak. „Az volt a kérdés, hogy amennyiben lesz terheltje ennek az ügynek, akkor kérjük-e, hogy az a személy vagy azok a személyek feleljenek a tartozásokért” – nyilatkozta Temesvári.

A NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága által említett csődbűncselekményről a Btk. 2012. évi C. törvényének 404. §-a rendelkezik. Általában tipikusan akkor követik el a bűncselekményt, amikor még nincs felszámolás alatt a cég, viszont épp e bűntett miatt válhat fizetésképtelenné, és kerül felszámolás alá. Az követheti el a csődbűntettet, aki a cég vagyona felett rendelkezik (tag, részvényes, ügyvezető, vezérigazgató stb.). A cselekmény hétköznapi nyelvezetre lefordítva annyit tesz, hogy a fizetésképtelenséggel fenyegetett, gazdálkodó szervezet, cég (még nincs felszámolás alatt a társaság, de követelései meghaladják a bevételeit) vagyona felett rendelkező személy a cégvagyon vagy annak egy része elrejtésével, eltitkolásával, megrongálásával, megsemmisítésével, használhatatlanná tételével, színlelt ügylet kötésével vagy kétes követelés elismerésével, vagy az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes más módon a gazdálkodó szervezet vagyonát ténylegesen vagy színleg csökkenti, és ezzel a hitelező vagy a hitelezők kielégítését részben vagy egészben meghiúsítja. A bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Szeviép-dosszié

A szegedi közélet vájtfülűi már a Pick Szeged kézilabdaklub többségi tulajdonosának 2009. februári lemondásánál sejthették, hogy valami nem stimmel a Szeviép körül, majd egy 2009 novemberi SZEGEDma.hu-interjúból szinte biztosra vehették, hogy a cégcsoport körül komoly felhők gyülekeznek. Az egyik tulajdonossal, Pistrui Lászlóval készített interjúnkból egyértelműen kiderült, nem épül fel a tervezett új rendezvénycsarnok, visszaléptek a pályázattól, aminek legfőbb okaként az ellenséges politikai környezetet említette Pistrui, majd beszélt a Pick Szeged körüli anyagi problémákról is.

A bomba 2010 tavaszán robbant, mikor a 30 milliárdos szegedi elektromos tömegközlekedés-fejlesztési nagyprojekt egyik fővállalkozójaként a Szeviép Zrt. csődvédelmet kért maga ellen. A megyei napilap akkori cikkében a cég vezetése be nem folyt pénzeket említett, ami érinti a pótmunkákat is, az autópálya építésénél például rekordmennyiségű közművet kellett kiváltaniuk. A Délmagyarország akkor úgy értesült, hogy csak a ki nem fizetett számlák áfafelhalmozása 600 millió forint, miközben 1,7 milliárd forinttal csökkentették a Szeviéphez kihelyezett forrást a bankok, s ezt a csúszó fizetésekkel együtt már nem tudta kezelni a cég. (A cég egy másik megaberuházásban is fővállalkozóként kapott munkát, az M43 autópálya építésében.)

Politikai háló a Szeviép Zrt. körül

Mindkét beruházás komoly csúszások övezték ekkor, a szegedi Fidesz már egyértelműen összefüggést látott a csúszások és a Szeviép csődhelyzete között, elmondásuk szerint milliárdos kár érte a várost, és arról is nyilatkoztak, hogy felmerül a szegedi szocialisták, Botka László és Ujhelyi István szerepe is, akik komoly lobbit folytattak a cég mellett a 2010 előtti időszakban. Úgy fogalmaztak: „a szocialisták 8 éve öntötték a pénzt a cégbe, miközben az a tapasztalat, hogy egyre nehezebben halad, csúszik minden beruházás, a két milliárdos cégtulajdonos közül az egyik, Pistrui László pedig meg is válik részesedésétől”. A Szeviép Zrt. 2010. április 26-án, az országgyűlési választások második fordulója után kérte a csődeljárás megindítását maga ellen. Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke egy májusi sajtótájékoztatón elmondta, hogy talán nem véletlen a dátum, és a Fidesz szerint a szocialisták falazni próbálnak a cégnek.

szeviep_demonstracio01_gsA politikai adok-kapok tovább folytatódott a 2010. május 7-i közgyűlésen, ahol számtalan alkalommal szóba került a Szeviép Zrt. csődvédelme, de Botka László szokása szerint elhatárolódott a cégtől abban az értelemben, hogy álláspontja szerint a Szeviép nem a város kivételezett cége, nincs velük szerződéses kapcsolat. A független képviselő Balogh László viszont kijelentette: a városvezetés évek óta teljes mellszélességgel az építőipari cég mellett áll. Ha ő nem szólal korábban föl, s Bodó Imre (Fidesz) országgyűlési képviselő nem cselekszik a Parlamentben, nem fordul az Állami Számvevőszékhez, ma Balogh szerint további beruházásoknál (rendezvénycsarnok, buszport, biológiai kutatóközpont) lenne Szegeden káosz és csőd. Egy júniusi megyei közgyűlési ülésen az is kiderült, hogy hosszú hónapok óta a Móra Ferenc Múzeumnak is tartozik a cég mintegy 80 millió forinttal.

Közben kaotikus állapotok kezdtek uralkodni az M43-as autópálya építése körül. A ki nem fizetett alvállalkozók 2010. májusban demonstráltak először, majd május 13-án már elkezdték visszabontani az elkészült autópályát. Itt már a komolyabb vállalkozói tartozások mellett megjelent egy nagyobb hitelező is, akinek egymilliárd forinttal tartozott az a konzorcium, melynek tagja volt a Szeviép is. A zrt. júniusban elküldött nyílt levelében a párbeszéd megkezdéséről írt, de szeptemberben ismét az utcán tüntettek a milliárdokat követelő alvállalkozók először a városháza elé, majd néhány nap múlva az utcán és úttesten vonultak fel a Kossuth Lajos sugárúton.

11 milliárd tartozás Szegedről, új Szeviép-cég alakult Faddon

Miközben javában tartott az M43-as autópálya egyes szakaszait építő, s fizetésképtelenné vált cég, a Szeviép Zrt. csődeljárása, s közel 300 partnere várt összesen mintegy 10,5 milliárd forintjára, addig egy új céget jegyeztek be Tolna megyei Faddon Szeviép-Hungary Vízépítő Zrt. néven 2 milliárdos törzstőkével. A Szeviép-mutációnak az anyacéghez még 2010. áprilisban kinevezett, majd később távozott cégvezető, Nemes Imre lett az ügyvivője. A Szeviép Zrt. másik tulajdonosa, Baranyi Sándor a cikkünk megjelenése után egy levélben szögezte le, hogy nem folyik vagyonátmentés, a Szeviép Zrt.-nek nincs köze a másik Szeviéphez. Július 27-én már arról írtunk, hogy megkezdődött a Szeviép Zrt. felszámolása. Két évvel a felszámolás után, 2012. júniusában arról számoltunk be, hogy a 11 milliárdosra dagadt tartozásból csak 1,4 milliárd folyt be, amiből 250 millió ment bérek kifizetésére, és 750 millió a jelzáloggal fedezett banki hitelekre, az alvállalkozók egy forinthoz sem jutottak.

Ezért három (!) évvel a felszámolás kezdete után a beszállítók (mintegy 400 alvállalkozó) ismét az utcára vonultak demonstrálni, az egykori Szeviép-székház előtt jelentek meg transzparenseikkel. Szabó Bálint, az alvállalkozók érdekeit képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a tüntetésen azt mondta, hogy a Szeviép Zrt. többmilliárdos vagyona nem tűnt el, csak átalakult családi házakká, magyarországi és külföldi szállodákká, ingatlanokká, mások nevén lévő irodaházakká. Az ügyvezető szerint ha a cég bukása kapcsán indult büntetőeljárásokban a hatóságok gondoskodnának a korábbi tulajdonosok vagyonának zár alá vételéről, el lehetne érni az alvállalkozók követelésének teljes megtérülését…

Hírzóna

Óriási az igény a nyugdíjasok foglalkoztatására

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Felmérések szerint mintegy 800 ezer nyugdíjas vállalna munkát, elsősorban részmunkaidőben.

Tovább olvasom

Hírzóna

Makón még nem fogadták el az idei költségvetést

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Rendkívüli ülésen dönthetnek róla a képviselők március 4-én.

Tovább olvasom

Gazdaság

Turisztikai látványosságaival mutatkozik be Csongrád megye az Utazás kiállításon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Méghozzá a legnagyobbakkal.

Tovább olvasom

Aktuál