Megyei közgyűlés: a Szeviép megyei intézménynek is tartozik

kozgyules10_gs Háromszor rendeltek el zárt ülést a megyei közgyűlés csütörtöki rendes ülésén, például a 23-as napirendi pontnál, mely a Móra Ferenc Múzeum és a csődvédelem alatt álló Szeviép Zrt. közötti szerződések teljesítéséről szólt. A múzeumnak több mint nyolcvan millió forinttal tartozik a cég régészeti munkákért. Az ülésen megyei díjak odaítéléséről, továbbá személyi kérdésekben is születtek döntések.

Letette a képviselői esküt és átvette megbízólevelét Vári Miklós, aki az áprilisban lemondott Zsótér István helyett lett tagja a megyei közgyűlésnek. Vári Miklós elmondta, hogy az előző ciklusban is megyei képviselő volt, most az MSZP-frakcióban foglal helyet, és tagjává választották a Jogi Bizottságnak is. Vári a közügyekben először mint tanácselnök vett részt, a rendszerváltás előtt országgyűlési képviselő is volt, majd Apátfaván a polgármesteri tisztséget töltötte be egy cikluson keresztül. Jelenleg a település társadalmi megbízatású alpolgármestere.

Az ülésen a szentesi Boros Sámuel Szakközépiskola igazgatói feladatainak ellátására Molnárné Tóth Györgyit bízták meg a képviselők, a makói József Attila Gimnázium igazgatója pedig Rója István maradt.

Az értékek védelméért és az emlékezésért

Napirend előtti felszólalásában Molnár József (MSZP) a Csongrád melletti Ellés Monostor állapotára hívta fel képviselőtársai figyelmét, egyben kérte Magyar Annát, hogy sürgősen intézkedjen, akár rendőrségi feljelentés formájában is. A felújított monostorral kapcsolatban a szentesi múzeum igazgatója nemrég arról számolt be, hogy a monostor területén fakitermelést és faültetést végeztek, mellyel megrongálták a műemléket. A közgyűlés elnöke Kovalcsik Andrea főjegyzőt kérte fel az intézkedésre.

kozgyules13_gs A közgyűlésen döntés született arról is, hogy a Victor Hugo utca 1. szám alatti épületben „Szegedi Trianon Kiállítóhely” néven múzeumot hoznak létre, mely a 90 évvel ezelőtti eseményeknek és annak következményeinek állít emléket. A fideszes Nógrádi Zoltán egyéni képviselői indítványában szereplő kiállítóhely létrehozására akkor lesz lehetőség, ha az ingatlan tulajdonjoga rendeződik.

A katyni mészárlás két magyar származású áldozatának is emléket állít a megyei önkormányzat. A lengyelországi Lodzban lengyel és magyar nyelvű tábla állít emléket Korompay Emanuel Aladárnak és Oskar Rudolf Kuehnelnek. Zakar Péter alelnök egyéni indítványát a képviselők egyhangúlag támogatták.

Feladatátadás és pénzügyek

A Csongrád Megyei Önkormányzat Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthonok Igazgatóság (TEGYESZ) egyes feladatait a jövőben az ÁGOTA Alapítvány végzi el a közgyűlés döntése értelmében. Magyar Anna hangsúlyozta, hogy céljuk egy országos szintű mintaprojekt kialakítása, amely lehetővé tenné a gyermekvédelem szakmai szereplőinek segítését és természetesen a gyermekek hatékonyabb nevelését is.

A képviselők döntöttek a megyei önkormányzat idei évi költségvetéséről és az azt érintő rendeletek módosításáról. Piri József (MSZP) elmondta, hogy a kötvényhitel felhasználása esetén figyelembe kell venni azt, hogy amikor a kamattörlesztések után a tőketörlesztés ideje is eljön, akkor azt miből és hogyan tudja majd finanszírozni a megyei önkormányzat. Ehhez kapcsolódóan Magyar Anna a következő közgyűlésre a hivataltól egy kimutatást kért a kötvényfelhasználásról. Kitért arra is, hogy a közgyűlésnek nehéz helyzete van, tekintettel arra, hogy valódi értéken körülbelül feleannyiból gazdálkodnak, mint a négy éves ciklus kezdetén.

kozgyules11_gs A pályázati szabályzat felülvizsgálata is szerepelt a napirendi pontok között, amit végül nem tárgyaltak a képviselők. Az Ügyrendi és jogi Bizottság elnöke, Pap Gabriella (Fidesz) elmondta, hogy nem is tárgyalták a kérdést, mert arról értesültek, hogy több bizottság sem támogatja az előterjesztést. Kovalcsik Andrea szerint az uniós pályázatokhoz szükséges lenne a tárgyalása, de Halmai László (Fidesz) szerint rossz koncepción alapult a pályázati szabályzat. Végül a képviselők levették a napirendről az ügyet.

A Móra-múzeumnak is tartozik a Szeviép

Az egyik legmegbízhatóbb megrendelője volt régészeti feltárásokra a Szeviép Zrt. 2002 óta a megyei múzeumnak – jelentette ki Zombori István múzeumigazgató. Az M43-as autópálya építése kapcsán tavaly tavasszal egy homokbánya feltárására kaptak megbízást, amit el is végeztek, ám a munkálatokról kiállított közel 50 millió forintos számlát a Szeviép nem egyenlítette ki a mai napig sem. A múzeum végül bírósági útra terelte az ügyet, ám közben a cég csődvédelmet kért, így a bíróság elhalasztotta az ügy érdemi tárgyalását.

A homokbánya második ütemének feltárásánál már a teljesítés elismeréséről szóló nyilatkozatot sem állította ki a Szeviép, így a múzeum nem tudta kiállítani a 34,6 millió forintos elvégzett munkáról a számlát. A cég egyébként a tartozása 30%-át térítené meg az előzetes egyeztetések szerint.

Zombori István felhatalmazást kért, hogy a múzeum ügyvédje eljárhasson az ügyben, ez ugyanis az igazgató szerint az ő kompetenciáját meghaladó felhatalmazást igényel. Magyar Anna szerint eddig is volt felhatalmazása Zomborinak, ám Halmai László felhívta a figyelmet egy tavalyi határozatra, ami az elnököt bízta meg azzal, hogy felügyelje a Móra-múzeum és a Szeviép közötti szerződés pénzügyi teljesítését. A főjegyzőtől kapott tájékoztatás szerint a pénzügyi ellenőrzés maradéktalanul megtörtént, sőt, kiemelt, rendkívüli belső ellenőri vizsgálatot is végzett a hivatal.

Ezt követően ismét zárt ülést rendeltek el, mely után arról számoltak be, hogy elfogadták a határozati javaslatot. Ez azt tartalmazza többek között, hogy a közgyűlés utasítja a múzeumigazgatót, hogy a Szeviéppel történő tárgyalás során tegyen meg mindent a tartozásállomány elismerésre és a követelés behajtása érdekében.

9 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  9. hopipapucs
  2010. június 4., péntek, 11:33
  Válaszolok

  “harcos” ne dőlj be a pletykáknak. Szép korú Elnök Asszonyunk, egy bengáli anyatigrist is megszégyenítő módon fog küzdeni az elnöki székért. 45%-fokban előredőlve menetel a kitűzött cél felé és beérve miszlikbe fogja szaggatni a szalagot.

 • '>
  8. mérges
  2010. június 4., péntek, 11:27
  Válaszolok

  Igen, vannak mindkét oldal fanatikusainak ilyen lózungjai, mint a “proletár internacionalizmus”, meg az “ezeréves megyerendszer” (ami nem is ezeréves, hanem mai formájában még száz sincs) amik biztos nagyon kedvesek a jelszószerető szivek számára, de hogy jelentenek-e valamit, az már más kérdés.
  Meglehet, hogy nem a megyékkel van baj, hanem “csak” éppen a közigazgatás úgy rossz, ahogy van. A közigazgatásról azt viszont biztosan tudni lehet, hogy nálunk fajlagosan kétszer annyiba kerül, mint egy működő polgári demokráciában, viszont nem legalább nem is működik. Mindaddig ugyanilyen is marad, ameddig az újabb és újabb reformokat ugyanazokkal korrupt és tudatlan bürokratákkal csináltatja meg az akármilyen párti kormány.

 • '>
  7. harcos
  2010. június 4., péntek, 11:20
  Válaszolok

  KI lesz a következő elnök? Mert Anna már nem játszik itt ahogy hallani a pletykákat. Sok volt a baj vele.

 • '>
  6. hódmezőlázárhely
  2010. június 4., péntek, 11:01
  Válaszolok

  Lázár János: “Alapjaiban kérdőjeleztem meg a megyerendszer létjogosultságát. Szükség van-e egyáltalán megyei közgyűlésekre? Ott ül ötven képviselő, és nehezen tudnám meghatározni, mivel is foglalkoznak valójában.”
  http://index.hu/belfold/2010/06/03/mit_csinal_ennyi_kerulet/

 • '>
  5. jólmegye
  2010. június 4., péntek, 10:32
  Válaszolok

  Lázár János meg több országos sajtóban azt nyilatkozza, hogy nincs szükség a megye rendszerre, mert rengeteg pénzbe kerül és nem hatékony. Akkor most lesznek megyék vagy sem????

 • '>
  4. vajdasági
  2010. június 4., péntek, 09:41
  Válaszolok

  A Szeviép kinek nem tartozik?

 • '>
  3. paragrafus
  2010. június 3., csütörtök, 21:23
  Válaszolok

  Nagyon jó képek Andiról. A fotós tud valamit, érzi a modellt.

 • '>
  2. Mukk
  2010. június 3., csütörtök, 21:20
  Válaszolok

  Sztem a 07-es kép
  -Te Anna ekkora volt…
  -Hmmmhhhh..

 • '>
  1. kiskanos
  2010. június 3., csütörtök, 21:11
  Válaszolok

  Az utolsó előtti kép díjat érdemel. Nemzeti zászló előtt a főjegyzőnőm…Hát nem gyönyörű?