Közélet

A száraztészták 20 százaléka nem felel meg a követelményeknek

A száraztészták 20 százaléka nem felel meg a követelményeknek

2013. október 7., hétfő
A száraztészták 20 százaléka nem felel meg a követelményeknek
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) célvizsgálata szerint a száraztészták mintegy 20 százaléka nem felel meg a követelményeknek a többi között a savfokot, a nedvesség- és a tojástartalmat tekintve - tájékoztatta a NFH hétfőn az MTI-t.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kiszűrése céljából tartott ellenőrzés során 48 féle száraztészta laboratóriumi vizsgálatát végezték el. Ez alkalommal a Magyar Élelmiszerkönyv erre vonatkozó irányelveit vették figyelembe. A termékminták 6 százalékánál a megengedettnél nagyobb nedvességtartalmat találtak, a száraztészták 15 százaléka pedig a címkén feltüntetett tojástartalomnál lényegesen kevesebb tojást tartalmazott. Leginkább a 8 tojásos száraztésztákkal volt gond: előfordult olyan termék is, amely a címkén jelölt 8 tojás helyett csupán három és fél tojást tartalmazott kilogrammonként. A közlemény szerint a száraztészták nedvességtartalma is fontos paraméter, a magasabb nedvességtartalom ugyanis elősegítheti a mikrobák elszaporodását, a romlási folyamat felgyorsulása miatt pedig rövidül a termék eltarthatósági ideje. A tojástartalom pedig a száraztészták egyik legfontosabb minőségi paramétere, mert ez alapján választanak a fogyasztók. Ezért a tojástartalommal kapcsolatos jogsértések esetén megállapították a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot, megtiltották annak folytatását és fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki - közölte a NFH.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.