Közélet

A MÁV évente hatmillió forintot fizet vissza utasainak

A MÁV évente hatmillió forintot fizet vissza utasainak

2013. október 14., hétfő
A MÁV évente hatmillió forintot fizet vissza utasainak

Tavaly a MÁV a késések után valamivel több mint hatmillió forintot fizetett az utasoknak, ami több mint kilencezer átalány-kártérítési igényt takart - írja a Napi Gazdaság hétfői számában a vasúttársaság tájékoztatása alapján.

A lap írása szerint az éves utasszámhoz viszonyítva ez elenyésző, évente ugyanis 139 millióan választják belföldi utazásukhoz a MÁV-Start vonatait. A feláras vonatok esetében a MÁV-Start átalány-kártérítést fizet, kivéve, ha a késést olyan vis maior okozta, amelynek elkerülése a vasúttársaságtól nem volt elvárható. Az átalány-kártérítés alapja az utas által a menetjegyért és felárért fizetett összeg. A késésért ennek az összegnek a 25 vagy az 50 százaléka igényelhető vissza - emlékeztet írásában a lap. Ugyanakkor nyitott kérdés, hogy miként érinti a vasúttársaságot az Európai Bíróság friss döntése, amely szerint a közlekedési cégeknek vis maior esetén is kártérítési kötelezettségük van - írja a Napi Gazdaság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.