Közélet

A dél-olasz cipők helyett dél-alföldi mezőgazdaság + FOTÓK

A dél-olasz cipők helyett dél-alföldi mezőgazdaság + FOTÓK

2013. október 3., csütörtök
A dél-olasz cipők helyett dél-alföldi mezőgazdaság + FOTÓK
aratas05_bg

A dél-alföldi régióban túl nagy a bizalmatlanság ahhoz, hogy a vállalatok megállják helyüket a mai erőteljes versenyhelyzetben. A politikai, oktatási és civil szereplőknek pedig fel kell ismerniük és megoldást kell nyújtaniuk erre a helyzetre, különben könnyen a dél-olaszok cipőjébe léphetünk.

Lengyel Imre,

a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának intézetvezető egyetemi oktatója úgy véli, az első és legfontosabb gazdaságfejlesztési lehetőség a dél-alföldi régióban a gazdasági partnerek együttműködésében, valamint a munkatermelékenység növekedésében keresendő. Szeged, valamint a régió nagyobb városi eleve hátránnyal küzdenek az ország egyéb nagyvárosihoz képest, itt ugyanis nem elég jók az üzleti feltételek ahhoz, hogy a vállalatok megállják helyüket a mai erőteljes versenyhelyzetben. A professzor a SZEGEDma.hu-nak elárulta, ezen csakis akkor lehet változtatni, ha a politikai szereplők, az oktatási szereplők, illetve a nonprofit és civil szféra nyitott vitát folytat a régiót érintő kérdéskörben, s közösen integrált városfejlesztési stratégiát dolgoz ki a jövőre nézve. Jelenleg az egész országban nagyfokú a gazdasági bizalmatlanság, ez pedig rányomja bélyegét a munkahelyekre is. Az önkormányzatok csupán átmenetei, esetleg szezonális állásokat tudnak felajánlani a munkakeresőknek, egyedüliként a cégek tudnak tartós munkahelyeket kínálni.

iparikamara_konferencia12_gs

Félő, ha a dél-alföldi régió nem indul meg a partnerség útján, akkor a dél-olaszországi helyzethez hasonlóan kivonulnak a versenyképes vállalkozók, s helyüket egy hierarchikus, begyepesedett rendszer veszi át. Lengyel Imre viszont bízik benne, hogy a külföldi példából okulva, ha csak kis lépésekben is, de elindulunk az élhető munkahelyteremtés irányába, akárcsak harminc évvel ezelőtt Dániában. Az Alföld ezen csücskében az élelmiszer-vertikumok, a mezőgazdaság képzi a régió erősségét, még akkor is, ha a demográfiai adatok szerint Csongrád megyében a lakosság 65 százaléka él városban. Ugyanakkor magas azon polgárok száma, akik munkaírók, de alulképzettek. Rájuk építkezve lehetne meglovagolni a mezőgazdaság nyújtotta lehetőségek hullámait. Szeged mint tudásközpontú egyetemi város pedig például mérnökökkel biztosíthatná az ehhez szükséges szellemi hátteret. A legutóbbi felmérések szerint a Dél-Alföldön 10,6 százalék a munkanélküliségi ráta a 15-74 év közöttieknél, míg a diplomások aránya a 25-64 év közöttiek esetében csak 17,1 százalék. A foglalkoztatás 20-64 éves kor között pedig csupán 59,5 százalékra rúg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.