Tizennégy bemutató az új színházi évadban Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz_evadnyito02_gsKét gyermekdarabot és két balettet, valamint három operát tűznek színre a Szegedi Nemzeti Színház 131. évadában, míg a drámai tagozat hat bemutatóval készül – hangzott el az évadnyitó társulati ülésen.

„A nagy kérdés idén az, hogy meg tudjuk-e őrizni azt a volument és azt a színvonalat, amit eddig produkáltunk. A magyar színházak legmagasabb minősítési kategóriába kerültünk, s ezzel pluszfeladatokat vállaltunk, viszont több forrás nem áll rendelkezésünkre. Ennek az évadnak a nagy kérdése, végre tudjuk-e hajtani azt a bűvészmutatványt, hogy ebben a közegben is hatékonyan tudunk tovább működni” – nyilatkozta portálunknak Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója az évadnyitó társulati ülésen elmondta, 51 millió forinttal kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, mint 2011-ben. Ez az összeg a teljes költségvetésüket tekintve nem számít túl nagy aránynak, viszont figyelembe kell venni azt, hogy nagyon sok kötelező fizetnivalójuk van, elég ha csak a rezsire gondolunk. A direktor elmondta, a város által nyújtott támogatás nominális értékét tekintve nem változott. Mindenképpen takarékoskodniuk kell, de reméli, hogy plusz forrásokat is ki tudnak lobbizni a nemzeti színházak.

Nyitány gála

A Szegedi Nemzeti Színház az új, 131. évadát a hagyományokhoz híven Nyitány gálával ünnepli. Az előadás szeptember 6-án, pénteken 19 órakor kezdődik a nagyszínházban.

Ahogy már beszámoltunk róla 14 bemutatóval készül a 131. évadra a Szegedi Nemzeti Színház. „Olyan évadot állítottunk össze, amely gazdagságában és a megvalósítás színvonalában sem fogja azt tükrözni, hogy nekünk takarékoskodnunk kell. Játszunk két balettet, és a gyermekeknek is két darabbal kedveskedünk, ezen felül három operát, míg a drámatagozat hat új bemutatóval készül az évadra. A szerzők között nagyjából fele-fele arányban lesznek a magyarok és a külföldiek, különböző korokból válogatva” – tájékoztatott Gyüdi Sándor.

Bodolay Géza, a drámai tagozat vezetője az évadnyitó társulati ülésen hangsúlyozta, a színház legnagyobb felelőssége az, hogy mit mutat be a középiskolásoknak, hiszen számukra az lesz életük meghatározó színházi élménye, amit ekkor látnak. „Ha ezt a mutatványos házat, amit az árvíz után felépítettek, fenn akarjuk tartani, akkor a kereskedelmi elhülyülő harcban nekünk nagyon kicsi esélyünk van, és ezt tudni kell”– szögezte le Bodolay, aki szerint a „mégis morál” jegyében csak az várható el az összes színházi embertől, hogy mindent megtesznek annak érekében, hogy érvényesen juttathassák el üzenetüket a nézőkhöz.

szinhaz_evadnyito01_gs

Egy új díjat is alapítottak, a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Mestere címet hárman vehették át az évadnyitó társulati ülésen. Az elismeréssel kapcsolatban a főigazgató elmondta, a színházat nemcsak a művészek alkotják, és ahhoz, hogy egy-egy produkció jól működjön, nagyon sokak munkájára szükség van. A műszaki kollégák munkáját ismerik el ezzel a díjjal, melyet első alkalommal Szepesi Ferencné, Nagy Mihály és Várszegi Ottó vehetett át.

A bérletek árusítása már augusztusban elkezdődött, különböző konstrukciókban összesen tizenhatféle bérletet kínál a közönségnek a színház, köztük tematikus zenés, gyerek- és diákbérletet, valamint premierekre, hétvégi vagy hétköznapi előadásokra szóló belépőket.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Vízilabda: szombattól kezdődik az A-Híd Szeged menetelése

Következő sztori

Hunvald-ügy: Ártatlanságukat hangoztatták a vádlottak az utolsó szó jogán

Legutóbbi hasonló cikkek