Közélet

Szegedi képviselők: épül az ELI, csökken a rezsi, nő az adókedvezmény

Szegedi képviselők: épül az ELI, csökken a rezsi, nő az adókedvezmény

2013. szeptember 10., kedd
Szegedi képviselők: épül az ELI, csökken a rezsi, nő az adókedvezmény
parlament_14_gs

Az ELI-t novemberben már építhetik, Botka nem mert elindulni egyéniben, és akár a teljes bruttó keresetet hazavihetik a gyerekesek – szegedi képviselőkkel beszéltünk a Parlamentben.

A Parlament őszi ülésszakénak

nyitóülésén jártunk

, ahol a napirendek előtt és a szünetben csíptünk el szegedi képviselőket.

B. Nagy: több ezer főnek ad megélhetést az ELI

„A múlt heti visegrádi Fidesz-KDNP frakcióülésen három nagyon fontos kérdésben született döntés, az egyik ilyen a rezsicsökkentés folytatása. A további 11 százalékos rezsicsökkentés azt jelenti, hogy egy átlagos magyar családnak éves szinten 100 ezer forinttal több marad a zsebében. Ez az én életemben is szokatlan, még nem fordult elő, hogy a január ne gázáremelkedéssel kezdődjön. A másik lényegi lépés a bankok kötelezése arra, hogy november 1-ig módosítsák a devizahitelesekkel kötött szerződéseket, a harmadik pedig a gyed, a családi adókedvezmény ügye: 2014 január 1-jétől az adókedvezmény nemcsak a jövedelemadóból, hanem a járulékokból is levonható lesz” – foglalta össze portálunk érdeklődésére a kormány előtt álló legfontosabb döntéseket a Parlament folyosóján

B. Nagy László

(Fidesz) képviselő. A Csongrád megyei kormánymegbízott felelt arra a kérdésre is, mennyi a valóságtartalma az ellenzéki oldalról megjelent, az ELI szegedi lézerközpont építésével kapcsolatban tett aggodalmas nyilatkozatoknak. „Az ELI nagypályázati anyaga már az Európai Bizottság előtt van, folyik az előkészítés, kihirdették a közbeszerzési eljárást, ősszel már alapkőletétel lehet. Teljesen alaptalan az a félelem, amit a polgármesteri kabinet újságja is közölt, hogy veszélyben az ELI. Az viszont tény, hogy döntésével a Bajnai-kormány indította el az ügyet, csak éppen elfelejtett hozzá forrást megjelölni, és akkor valóban majdnem meg is bukott az ELI. Az Orbán-kormány 2011-ben azonban úgy döntött, hogy kiemelt beruházás lesz a lézerközpont, és most 2013-ban engem is mint kormánymegbízottat kineveztek az a lézerközpont kormánybiztosának, mert nemcsak az ELI 13 hektáros fejlesztését jelenti a projekt, hanem a mellette lévő 60 hektáros terület tudásparkká emelését is, ami a becslések szerint több 10 milliós többletberuházást indukál, több ezer főnek adva biztos megélhetést. Mindenki nyugodjon meg, Szegeden lesz ELI tudásparkkal. Ez olyan jelentőségű fejlesztés lesz, mint annak idején a klebelsbergi beruházások voltak. Ha mindenki tartja a határidőket, akkor október, november környékén alapkőletételt ünnepelhetünk, és rögtön el is indulhatnak a munkálatok” – tekintett optimistán a közeljövőbe a szegedi politikus.

Bodó: Botka nem kockáztat még egy vereséget

Bodó Imrét

(Fidesz) is elcsíptük a Házban, aki nem indul parlamenti mandátumért, jelenleg és a jövőben is a szegedi járási hivatalt vezeti, őt először erről faggattuk. „Nagyon helyes kezdeményezésnek tartom, hogy aki parlamenti munkát végez, az csak arra koncentráljon, aki hivatalt vezet vagy polgármesterként egy várost irányít, az meg kizárólag arra a feladatra fókuszáljon, így sokkal koncentráltabb lesz a felelősségvállalás. Ezek a pozíciók egyre inkább egész embert kívánnak” – érvelt a járási hivatalvezető.

parlament_31_gs

A Fidesz lehetséges szegedi jelöltjeiről (B. Nagy László,

Bohács Zsolt)

azt mondta, hogy az elmúlt húsz év egyik legnagyobb eséllyel induló párosa lehet látva azt, hogy a szocialisták és a liberálisok részéről Szegeden milyen kínálat van. „Őrségváltás készülődik Szegeden, azt tapasztalni, hogy a szocialisták áttolódnak a liberális értékrend irányába. Nem véletlen, hogy a 2-es körzetet felajánlották az egyik ilyen pártszövetségnek jelöltindításra. Ami

Botka László

személyét illeti, nem azt mondom, hogy eleve feladta, azért nem indul egyéniben, sokkal inkább játszik biztosra, nem kockáztat, hiszen válaszmányi elnökként a listán biztos bejutó helye lesz a Parlamentbe. A sikeres kormányzatot látva nem kockáztatja meg egy újabb vereség lehetőségét, hiszen hasonló erőviszonyok mellett 2010-ben már beleszagolt a vesztesek levegőjébe Bohács Zsolttal szemben. Ismerve az ő fellépését, kialakított karakterét, nem meglepő, hogy nem mert egyéni indulást bevállalni” – fűzte hozzá. A politikus a pedagógus életpályamodellt és a rezsicsökkentést emelte ki a közeljövő fontos kormányzati döntéseivel kapcsolatban. „A minap kezembe került egy tanulmány, mely szerint a szolgáltatások árai Magyarországon közelítették a svájcit, a magyar társadalom bérviszonyai azonban nemhogy a svájci, de más európai állam béreivel sincsenek köszönőviszonyban sem. Azok a multinacionális cégek, melyek a szolgáltatásokból ilyen extraprofitra rendezkedtek be, azoknak a nonprofittá változtatása, kivásárlása a magyar kormány hosszú távú feladata lehet” – emelte ki.

A szocialisták 300-zal emelték, most 20 százalékkal csökken a rezsi

parlament_45_gs

Bohács Zsolt

parlamenti képviselőt, a szegedi önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának vezetőjét arról kérdeztük, hogy miért nem mond egy pozitív dolgot sem az ellenzék a rezsicsökkentésről. „Nem csodálom, hogy az ellenzéknek fájdalmas a kormány rezsicsökkentés-stratégiája, hiszen ők két kormányzási ciklus alatt mintegy 300 százalékkal növelték a gáz, valamint 200 százalékkal a villamos energia árát. A rezsicsökkentés példa nélküli egész Európában, ráadásul az eddigi 10 százalékos csökkentés mellett most a gáz, a villany és a távhő árának 11 százalékkal történő mérséklését valósítjuk meg. Így év végére a magyar családok 20 százalékos rezsicsökkenést könyvelhetnek el. Nekem kormánypárti politikusként, parlamenti képviselőként kötelességem a választóim felé értékelni az elmúlt három év teljesítményét, eredményeit, ez független minden kampánytól. Ez egyszerre nehéz és hálás feladat is. Egyrészről el kell azt mondanom, hogy bizony egy tönk szélén álló kormányt vettünk át a szocialistáktól annak idején, a szakadék széléről kellett új útra kormányozni az országot, melyben nagy munkája volt a kormánynak, de a legtöbb a magyar embereknek, s ezért bizony köszönet is jár nekik. Az ő érdemük főként, hogy ma már a saját lábunkon tudunk állni, sikerült visszafizetni az IMF-hitelt, az államadósság tartósan 3 százalék alá csökkent, és kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól is. Sajnos mivel ezt nem minden család érzékeli a hétköznapokban, ezért a kormány bevezeti az extra adókedvezményt a háromgyerekesekre, a kétgyerekesekre pedig a kedvezmény kiszélesítését. Reméljük, ezek az intézkedések is arra sarkallják az embereket, hogy továbbra is tisztességesen, munkából éljenek, a kormánynak ez a törekvése” – így a politikus. Az egyik lehetséges szegedi képviselőjelöltként a kampányt firtató kérdésünkre úgy felelt, hogy a jelöltállítás zajlik, de szerencsére úgy néz ki, hogy az első körben megkapta a bizalmat B. Nagy Lászlóval egyetemben. „Október végén dől el véglegesen, ki fog indulni a parlamenti választáson. A hivatalos kampány februárban indul, természetesen a kommunikációk már az őszi ülésszak döntéseinél egymásnak feszülhetnek, nagy munka áll előttünk, erre kell koncentrálni most” – zárta gondolatait Bohács Zsolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.