Közélet

Parlament: Orbán szerint a gyarmatosítás kora lejárt + FOTÓK

Parlament: Orbán szerint a gyarmatosítás kora lejárt + FOTÓK

2013. szeptember 9., hétfő
Parlament: Orbán szerint a gyarmatosítás kora lejárt + FOTÓK
parlament_04_gs

Orbán két százalékos gazdasági növekedést jósolt, és többek között az Európában is példátlan rezsicsökkentésről beszélt. Portálunk a Parlamentből jelentkezett!

A szegedi sajtót a kormányhivatal invitálta meg az őszi ülésszak első napjára, a SZEGEDma.hu mellett a Délmagyarország és a Szegedi Városi Televízió is felutazott a fővárosba.

három hiányzó

15.30

A szegedi csapat elhagyta a Házat, elindult Szeged felé. A megyei képviselők közül Botka, Ujhelyi és Lázár nem érkezett meg az ülésre. Több megyei képviselővel azonban sikerült külön anyagot készítenünk, amit kedd reggel már olvashatnak a SZEGEDma.hu-n.

14.30

A napirend előtti felszólalások után az interpellációk következtek, majd az azonnali kérdések és válaszok órájával folytatódott az ülés. Orbán Viktornak csak úgy záporoztak a kérdések, többek között a pápai húsgyár ügyét is kérdezték:

részletek itt!

14.00:

Annak ellenére is a ciklus utolsó évében vették elő a rezsicsökkentést, hogy már korábban tudták: megkárosították a családokat a magas számlákkal - hangsúlyozta Vona Gábor. A Jobbik frakcióvezetője szerint "nemzetközi szinten" kell fellépni a bankokkal szemben. Mint mondta, az emberek igazságot, nem pedig segélyeket kérnek. Orbán úgy válaszolt: három év munkájával vált egy szétcsúszó országból erős. Egy gyenge ország nem tud rezsit csökkenteni, ezért viszont keményen meg kellett dolgozni, ez az oka, hogy nem 2010-ben vezették be ezt az intézkedést.

Pártkongresszus

13.50:

A kormányfő beszédére először Schiffer András reagált az LMP részéről, aki szerint arról kellene beszélni, ha az emberek többet keresnek, akkor miért nem tudnak megtakarítani, szerinte a számok valótlanok az ország függetlenségéről beszélni pedig szemfényvesztés. Az MSZP első embere, Mesterházy Attila úgy értékelte Orbán beszédét, hogy az a párkongresszusok hangulatát idézte. Elmondása szerint semmi szüksége a gazdagoknak a rezsitámogatásra azért, hogy fűtsék az uszodájukat. Mesterházy szerint is tévesek a számok, a családok többet költenek, mint kellene nekik, a kormány gazdaságpolitikáját pedig idiótának nevezte.

13.35:

„Ősz folyamán célunk tovább növelni Magyarország függetlenségét, biztonságát. A magyar családok akkor lesznek biztonságban, ha a multicégek nem vehetik ki a pénzt a zsebükből, ha a bankok nem adnak olyan hitelt, aminek a kockázatát csak az emberek viselik. A leginkább szimbolikus dolog a rezsicsökkentés, ez Európában is egyedülálló tett, ami valójában Magyarország függetlenségéről szól. Meg kell szabadulni azoktól az elemektől, melyek kiszolgáltatottá tettek minket” - folytatta a politikus. A bankoknak és a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatoknak hozzá kell szokniuk az új helyzethez: "eddig ők voltak erősebbek, és eddig a szocialista kormányok meghajoltak az erejük előtt. Most viszont mi vagyunk erősebbek, és nekik kell alkalmazkodniuk a magyarokhoz, és nem a magyaroknak hozzájuk" - fejtette ki a kormányfő. Nyomatékosította, hogy senki sem fog még egyszer extraprofitot szerezni a magyar emberek kárára Magyarországon. "Magyarország független, szuverén ország, a gyarmatosítás kora lejárt" - mondta Orbán Viktor, aki szavait azzal zárta, hogy a rezsicsökkentés, a devizahitel-rendszer felszámolása, valamint a családok és az otthonok megmentése nemzeti ügy.

Két százalék

13.25:

„Erős nyarunk volt, hosszú és férfias küzdelem után kiszabadítottuk Magyarországot a túlzott deficiteljárás alól. Ezt a sikert annak köszönhetjük, hogy rendbe tudtuk tenni a gazdaságot, visszafizettük az előző kormányok által felvett hitelt az IMF-nek. Erre csak olyan országok képesek (Lettország és Izland), akik megfelelő pénzügyi tartalékokkal rendelkeznek; stabil a kormány, egységesek az emberek. Nem engedtünk a nyomásnak, megvédtük a nyugdíjasok pénzét, megvédtük a családi adókedvezményt” – értékelte beszédje elején a kormányfő az elmúlt időszakot. Orbán szerint tovább nőtt a foglalkoztatás, nőtt az aktív munkakeresők száma. Magyarországon az árak lassabban emelkednek, mint más országokban. A pedagógusok és orvosok bérének emelését is méltatta a miniszterelnök. „Meggyőződésünk, hogy hitelből nem szabad béreket emelni mert belerokkan az ország, az emelés mögött gazdasági növekedés kell. Ez a fordulat megtörtént, a legszigorúbb angol elemezők is ezt látják, vannak akik gyors növekedést jósolnak jövőre, mi 2 százalékkal számolunk" - tette hozzá.

13.15:

Orbán Viktor beszéde következik.

13.12: Kövér László házelnök is elfoglalta a helyét, kezdődik az ülés. A megyei képviselők közül Nógrádi, Lázár, Botka és Ujhelyi hiányzik. 13.08: Csúszunk. A miniszterek már a helyükön, a Fidesz regionális pártigazgatója, Kerényi János is befutott. És megjött Orbán Viktor is. Gyurcsány valamit elhelyezett Orbán asztalán, derültség a Fidesz-táborból. Mint kiderült, a Felcsúton forgatott videó vágatlan változatát adta a miniszterelnöknek.

Fehéregyensúly

13.00: Lassan befut mindenki, megyénk képviselői közül Farkas Sándor és Vincze József (Fidesz-KDNP), egyelőre hiányzik még Magyar Anna, Bohács Zsolt, Nógrádi Zoltán, Lázár János (Fidesz-KDNP), Botka László, Ujhelyi István (MSZP). 12.55: A miniszterek sorából elsőként Pintér Sándor belügyminiszter érkezett meg. Befutott Mesterházy Attila is, az MSZP frakcióvezetője. Eközben a karzaton: egyedül portálunk tudósítójánál van fehér lap (füzet), így már a harmadik fotóst segíti ki fehéregyensúly-ügyben. 12.45: Már a sajtókarzatról szemlélhetjük a gyülekező képviselőket. Alattunk Gyurcsány Ferenc (DK) már a helyén a "nagy nevek" közül, a megyei képviselőink sorából B. Nagy Lászlót, Kalmár Ferencet, Bodó Imrét és Mágori Józsefnét láttuk eddig a Fidesz-KDNP frakciójából. 12.00: A szegedi különítmény megérkezett Budapestre, az autópályán már az igazi ősz is megmutatta magát: szakadó eső kísérte őket Kecskeméttől, jelenleg Budapesten is szemerkél. Az ország háza előtt gőzerővel dolgoznak a Kossuth tér felújításán - a munkálatok városunkhoz is köthetőek, ugyanis a szegedi alapítású KÉSZ Építő Zrt. munkásai rakják a köveket. A Parlament előtti tér felújítása (amelyen mélygarázs és a látogatóközpont is kialakításra kerül) a tervek szerint 2014. március 15-én lesz kész. A csoport elindult a beléptetőkapukhoz, rövidesen a Házból jelentkezünk!

Orbán Viktor felszólal az Országgyűlésben

Felszólal napirend előtt Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben hétfőn - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Mint elmondta, a 13 órakor kezdődő ülésen a kormányfő Az Országgyűlés őszi feladatairól címmel beszél majd. A képviselők az őszi ülésszak első ülésnapján az ötödik alaptörvény-módosításon végrehajtott legutóbbi kormányzati változtatásokat tárgyalják meg, és a médiatanács elnökévé választhatják Karas Monikát. Kövessék a SZEGEDma.hu-n a parlament ülését élő bejelentkezéseinkkel!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.