Közélet

Közösséghez tartozni – ÁGOTA-s családi nap a Zápor-tónál + FOTÓK

Közösséghez tartozni – ÁGOTA-s családi nap a Zápor-tónál + FOTÓK

2013. szeptember 14., szombat
Közösséghez tartozni – ÁGOTA-s családi nap a Zápor-tónál + FOTÓK
agota_csaladi_nap99_gs

Csokievő verseny, vattacukor, játékos programok és mindenekelőtt sok-sok nevetés – erről szólt ezúttal is ÁGOTA Alapítvány családi napja, melyre a hátrányos helyzetű és csökkent munkaképességű fiatalokat és családjaikat vártak a Zápor-tóhoz.

Kiemelten hátrányos helyzetű, állami gondoskodásban élő és veszélyeztetett gyermek és hozzátartozója számára szervezett családi és közösségi napot az ÁGOTA® Alapítvány. A Zápor-tó mellett felállított színpadnál a nap folyamán ezúttal is több ezer embert láttak vendégül. A résztvevőket az esős idő sem riasztotta el, a tatai polgármester és a kormányhivatal felajánlott egy-egy nagy méretű sátrat, így senkit sem zavart az égi áldás.

Soltész Miklós

méltatta az ÁGOTA Alapítvány munkáját, hiszen ők olyan gyerekekért tesznek és küzdenek, akiknek a szülei valamilyen oknál fogva nem tudták a nevelésüket megoldani. Az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára a rendezvény megnyitóján kijelentette, a szaktárca mindent megtesz azért, hogy a gyermekek családban nőhessenek fel. A nevelőszülői hálózat fejlesztéséről is szólt, a kormány célja, hogy a 12 éven aluli gyermekek – amennyiben lehetséges – minél előbb családba, nevelőszülőhöz kerüljenek, ne otthonokban éljenek. Az államtitkár az ÁGOTA rendezvényével kapcsolatban kiemelte a Gördülő Tánccsoport tagjainak a fellépését is, akik kerekesszékben ülve is bizonyítják, hogy igenis lehet tartalmas életet élni, s másoknak is át tudják adni életörömüket, s erőt sugároznak másoknak.

B. Nagy László kormánymegbízott a megnyitón méltatta az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért létrejött ÁGOTA Alapítvány munkáját, mely szerinte egyedülálló. „Fontos, hogy mindenki tudja és érezze, nem hiába él ebben a világban, mindenki teljes értékű ember, ezt is megmutatja mindenkinek az ÁGOTA csapata” – fogalmazott. A térség fideszes országgyűlési képviselője, Bodó Imre arról szólt, hogy társadalmunk alapja a család, ezért nagyra kell becsülnünk azokat, akik ezért sokat tesz. Bodó szerint egy olyan lakókörnyezetben, ahol a boltok ajtaján rács van, minden rendezvény, ami pluszt hoz a környéken élőknek, támogatni kell. „Az igazi érték a család és a gyermek, és az ÁGOTA Alapítvány közösségi napja is ezt mutatja meg mindannyiunknak” – összegzett Bodó Imre.

Soltész: családban nevelkedjen a gyermek!

A családban való nevelés fontosságát hangsúlyozta az ÁGOTA® rendezvényén Soltész Miklós. Az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára portálunknak elmondta, ma Magyarországon több mint 3000 nevelőszülőnek a jogállása bizonytalan, ezen változtat most a kormány. Az a cél, hogy munkaviszonyként végezhessék a nevelőszülők ezt a hivatást, támogatásukra a jövő évi költségvetésben külön keretet különítenek majd el. „Látjuk, hogy az örökbefogadás és a nevelőszülői hivatás mennyire fontos és felelősségteljes, s mennyivel többet tud adni, mint egy nagyobb otthonban történő nevelés” – fogalmazott hozzátéve, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség az otthonokra. Emlékeztetett, törvényi kötelezettség is, hogy 12 év alatt minél kevesebb gyermek éljen otthonban. A nevelőszülői hivatást népszerűsítő kampányt eredményesnek nevezte az államtitkár, több százan jelentkeztek, de Soltész Miklós reméli, hogy azok, akik jelenleg is nevelőszülők, be tudnak vállalni további gyermeket.
„A valahova való tartozás élményét nyújtja a családi nap, e céllal rendezzük meg” – hangsúlyozta Kothencz János. Az ÁGOTA Alapítvány elnöke szerint fontos, hogy a rendezvényen ne csak találkozzanak, hanem ténylegesen szót is értsenek egymással az emberek. „A családból kiemelt gyermekektől, a nevelőszülős gyerekeken át, a hátrányos helyzetű családokig mindenki ellátogat rendezvényünkre, azok is, akik nyugdíjas klubjainknak a tagjai, ők például süteménnyel készültek. A környéken élőket is szívesen látjuk, meg tudjuk nekik mutatni, hogy a panelok között is létezik egy valódi közösség” – fogalmazott. Kothencz János hangsúlyozta, a tevőleges jó szándéknak köszönhetik e programokban gazdag családi napot, hiszen Popovits Richárd, a Pick étterem vezetője egy tál paprikás krumplira vendégelte meg a résztvevőket, Ungi György jóvoltából pedig mindenki ingyen vattacukrot kaphatott. Az AXA Bank másodízben támogatta az ÁGOTA-s programot, a léggömbök és játékok mellett anyagilag is. A családi nap helyszíne sem véletlen, hiszen Tarjánban, a városi panelnegyedekben a személytelenség, az emberek bezárkózása ellen próbálnak tenni az ÁGOTA tagjai is azzal, hogy ebbe a környezetbe szervezik a programot. Az egész napos rendezvényen családi ügyességi vetélkedők, ugrálóvár, kézművesprogramok várták az érdeklődőket. A csokievő verseny ezúttal sem maradt el, valamint közös éneklésre és táncolásra is csábították a résztvevőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.