Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyetem

Együttműködés a pályaválasztás előtt álló fiatalokért + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

munkaugyi_kozpont_szerzodes10_gsAz októberi pályaválasztási vásárra közösen készül a kormányhivatal, a Klik és az iparkamara. Együttműködési megállapodást írtak alá a felek, hogy minél sokszínűbb kínálatot tudjanak a szakmák iránt érdeklődőknek kínálni.

Az idén már három napos „Találd ki magad!” címmel meghirdetett Pályaválasztási Kiállítás és Vásárt (PÁV) hagyományosan a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szervezi, ezúttal a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) együttműködésével. A vásár legfőbb célja, hogy a hiányszakmákra irányítsa rá a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét, vagyis olyan területeket mutatnak be, amely illeszkedik a munkaerőpiaci igényekhez.

„A kormány céljait is képviseli a kormányhivatal munkaügyi központja által szervezett Pályaválasztási Kiállítás és Vásár, hiszen a társadalom egészének fontos a felnövekvő gyerekek jövője” – szögezte le az együttműködési megállapodás aláírása előtt B. Nagy László. A kormánymegbízott hozzátette, a PÁV a fiatalok mellett a családok és pedagógusok számára is fontos, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen szakma mellett kötelezi el magát egy diák. Kiemelte, nem pusztán tájékoztatókat tartanak, hanem üzemlátogatásokra is lehetőség nyílik, ami szintén megkönnyíti a diákok választását. B. Nagy emlékeztetett, minél több információra van szüksége az érintett korosztálynak, hiszen egy esetleges rossz döntés következményei évtizedekig negatívan befolyásolhatják egy fiatal mindennapjait. Hozzátette, Csongrád megye sikeres ebben a felvilágosító és információ átadó munkában, hiszen a tavalyi pályaválasztási vásáron is több mint 6000 diák fordult meg.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamra egyik legfontosabb feladata a szakképzés felügyelete, illetve szervezése. „Egy új típusú gondolkodásmódot is képviselünk, fontos, hogy együttműködéseket alakítsunk ki a gazdasági társaságok és az oktatási intézmények között, hogy valóban jól felkészült, gyakorlati tudással is felvértezett fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból” – hangsúlyozta Nemesi Pál. A CSMKIK elnöke szerint meg kell változtatni azt az általánosan elterjedt véleményt, hogy a kétkezi szakmáknak kevésbé van becsülete. A SZEGEDma.hu kérdésére elmondta, a PÁV keretében üzemlátogatásokat is szerveznek, a tervek szerint 500 diák látogathat el 21 Csongrád megyei cég valamelyikéhez.

Az együttműködési megállapodást aláírta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szegedi tankerületének az igazgatója is. Plesovszkiné Újfaluczki Judit fontosnak nevezte, hogy a felek elkötelezik amellett magukat, hogy a szakképzés eredményessége és hatékonysága érdekében új utakat keresnek. Csongrád megyében 40 intézményt tart fenn a Klik, ezek közül 9 szakképző intézményben mintegy 11 ezer diák tanul. „Széles szakképzési kínálattal rendelkezünk, és nem tűntek el az agrárszakmacsoportok sem, csak egy törvényi szabályozás miatt a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába kerültek. De ezen iskolákat is mindenkinek a figyelmébe ajánlom, továbbra is kiemelkedően fontos szakképzési területet céloznak meg” – mondta el Plesovszkiné. A szakképzési intézményi lefedettséggel kapcsolatban elmondta, Szegeden kívül Hódmezővásárhelyen, Csongrádon, Makón és Szentes térségében színes szakmakínálattal rendelkezik a Klik. A PÁV-hoz oly módon csatlakoznak, hogy interaktív módon bemutatják az intézményeikben folyó munkát, továbbá az úgynevezett Szakmaszigeten saját szakmájukat népszerűsítik a már képzett diákok a pályaválasztók körében. Ennek érdekessége, hogy a gyakorlatban is kipróbálhatják az érdeklődők a szakmák egyes fogásait.

A PÁV keretében egész októberben programokat és üzemlátogatásokat szerveznek, a központi eseménynek a szegedi IH Rendezvényközpont ad otthont október 17-étől 19-éig. Az idei rendezvény különlegessége, hogy családi napot is hirdettek, a Szent-Györgyi Albert Agórában kimondottan a szülőknek is szerveznek kerekasztal beszélgetést és tanácsadást. Csongrád megyében a statisztikai adatok szerint idén mintegy 4000 diák fejezte be az általános iskolát, közülük szinte mindenki tovább tanult. A középfokú tanintézményekben pedig több mint 6000 végzős van megyeszerte, akik szintén pályaválasztás előtt állnak. A munkaügyi központ felmérése szerint 61%-uk szeretne továbbtanulni, 20%-uk elhelyezkedik valahol, míg a fennmaradó 20%-uk álláskeresővé válik. A „Találd ki magad! Című rendezvénnyel Csongrád megye tekintetében így mintegy 10 ezer fiatalt szeretnének megszólítani, ennyien állnak pályaválasztás előtt.

Tovább olvasom

Egyetem

Ifjúsági életpályamodellt dolgoz ki az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A dél-alföldi régió szakképzési centrumaival közösen.

Tovább olvasom

Egészség

Tovább növelik a betegbiztonságot a Klinikai Központban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

359 darab hidraulikus betegágy érkezett az Állami Egészségügyi Ellátó Központból.

Tovább olvasom

Egyetem

Népszerű a szegedi Talent-díj átadásáról készült rövidfilm

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több mint tízezren nézték meg a virtuális díjkiosztót.

Tovább olvasom

Aktuál