Közélet

Motor- és bivalybőgéssel, réteskülönlegességekkel vár a Mórahalmi Nyár

Motor- és bivalybőgéssel, réteskülönlegességekkel vár a Mórahalmi Nyár

2013. június 21., péntek
Motor- és bivalybőgéssel, réteskülönlegességekkel vár a Mórahalmi Nyár
bivalyfesztival0_gs

Húsz évvel ezelőtt még ismeretlen fogalomnak számított a turizmus a homokháti kisvárosban, ma gazdag programkínálattal és számos attrakcióval vonzzák a látogatókat.

A roppant izgalmasnak és látványosnak ígérkező szombati Adria-kupa nemzetközi salakmotorversennyel - melyen négy ország vaspapucsosai állnak rajthoz a Béróhögyi Sportközpont gyönyörű pályáján - megkezdődik a 2013. évi Mórahalmi Nyár színes forgataga. Érdemes elővenni a naptárat, s feljegyezni olyan eseményeket, mint a X. Homokháti Sokadalom (július 5-14.) a IV. Dél-alföldi Rétesfesztivállal (július 12-14.), a II. Bivalyfesztivál (július 27.), a II. Dél-alföldi Vágta (augusztus 3.) vagy éppen a II. Szent István-búcsú (augusztus 19.). A település polgármesterével,

Nógrádi Zoltánnal

beszélgettünk a nyári programokról, turizmusról, idegenforgalomról. "Mórahalom a turisztikai termékfejlesztésében a lehető legszélesebb kínálat elérésére törekszik. Turisztikai zászlóshajónk az Erzsébet-fürdő a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal, ezen túlmenően az elmúlt tíz évben igyekeztünk minden olyan infrastruktúrát is megalapozni, mely egyéb turisztikai termékek kifejlesztésére is lehetőséget teremt. Természetesen ezeknek is kell legalább nyolc-tíz év, ameddig saját arcukat megmutatva igazán komoly hazai és nemzetközi vonzerővel bírnak" - kezdte a polgármester.

nemzeti_vagta07_gs

Nógrádi Zoltántól megtudtuk, a lovas turisztika beindításába komoly energiát fektettek. Ennek infrastruktúrája két év múlva lesz teljes, de már megkezdődtek a különböző lovasattrakciók, -versenyek és -programok a szakképzéstől kezdve a szabadidő eltöltésig, a szórakoztatásig. A technikai sportokban a roncsderbi, a salakmotor, gyorsasági versenyek infrastruktúrájában gondolkodnak, a gasztronómia terén a Rétesház fejlesztésére keresztül igyekeznek pozicionálni a térséget. A tanyai, öko- vagy kerékpáros turizmus elősegítésére egykori tanyai iskolánk bázisán újabb kapacitásokat építenek ki a bivalygulyától kezdve az ifjúsági turizmus számos eleméig. A vallási turizmus jegyében kápolnát építenek, búcsút alapítottak. "A kulturális rendezvények és fesztiválok, mint a sokadalom, a bivalyfesztivál vagy az egyéb kisebb kül- és belterületi programok csokorba fűzve egy jól szerkesztett rendezvénynaptárral már hírnevet teremtettek a Mórahalmi Nyárnak, melynek az a feladata, hogy június közepétől augusztus végéig minden hétvégére adjon látnivalót az ide érkezőknek, megszólítsa valamely látogatói szegmenst. Fontos tudni, hogy húsz évvel ezelőtt Mórahalmon egyáltalán nem lehetett turizmusról beszélni egyrészt a balkáni háborúk, másrészt a határ mentiség miatt: zsáktelepülésnek számítottunk, az ide érkező érdeklődő közönség nem sok szervezett eseménnyel találkozott. Az elmúlt két évtizedben jelentősen sikerült ebben előrelépnünk, bízom benne, hogy ez a térség lakóinak egzisztenciájában is egyre jobban meglátszik. Míg most alapvetően kiegészítő jövedelemként tartják számon a turisztikát, szeretném, ha a jövőben egyre többen főállásban tudnának ebből megélni" - beszélt az eddigi munkáról és a jövőbeni célokról a városvezető.

bivalyfesztival20_gs

Hogyan is néz ki az idei nyár eseményláncolata? A június 22-i salakmotorverseny után két hétvégét ölel át a hagyományos Homokháti Sokadalom a július 12-14-i IV. Dél-Alföldi Rétesfesztivállal, melyet július 27-én követ a II. Bivalyfesztivál, egy héttel később, augusztus 3-án pedig a színvonalas díjugrató verseny és a II. Dél-alföldi Vágta a Futó-Dobó Lovasközpontban. A következő hetek során a rétesházi programok kerülnek előtérbe, majd augusztus 19-én a Szent István-búcsú zárja a sort - sorolta Nógrádi Zoltán. "A sokadalom, bivalyfesztivál, Szent István-búcsú hármasa nagyon szép kör. Mindegyikkel rengeteget dolgozunk, bízunk benne, hogy rengeteg érdeklődő látogat el ezekre. A sokadalom azért nőtt a szívemhez, mert hosszú idő óta rendezzük. A búcsú az első tavalyi alkalomkor annyi örömöt, biztatást adott emelkedett hangulatával, ötezer résztvevőjével, hogy azt nem lehet elfelejteni. A bivalyfesztivál köré pedig számos családi, közösségi program szerveződött. Hitem szerint akkor válik egy rendezvény igazán ünnepé, kiemelt eseménnyé, ha azt a közösség kezdeményezi, s arra az itt élő lakosok, családok is rászervezik saját egyéni, baráti, rokoni programjaikat" - fogalmazta meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.