/

Kicsit késik, de jó lesz az idei magyar dinnye

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

dinnye05_gsNem a jég, sokkal inkább a hideg ártott a dinnyének, de nincs nagy gond. A főszezon ugyan fél hónap késéssel köszönt be, de kiváló minőségű gyümölcsöt ígér a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Az elmúlt időszak időjárásából a hideg okozott nagyobb problémát, nem a jég. Utóbbi ugyanis nem volt akkora, hogy megsemmisítse a növényt, így inkább a jéggel érkező sok csapadék okozott úgynevezett gyökérvesztést. A hideg talajhőmérséklet miatt csak nitrogént tudott felvenni a növény, a többi fontos tápanyagot nem, ezért a dinnyék közepe megszakadt. A legtöbb, ezt észlelő, tapasztalt dinnyetermesztő ezeket a terméseket eltávolította, mert a szakadással együtt nőttek volna tovább a gyümölcsök. Így azonban némileg késni fog a beérés – a július 1-ji szezonkezdet július 15-re tolódik – mondta el portálunknak a dél-békési helyzetről Oravecz Tamás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke. Jó hír, hogy a jó idő beállta a dinnyének is kedvezett, így biztos, hogy a hagyományokhoz híven kiváló minőségű termésünk lesz. Oravecz Tamás szerint a mennyiséggel sem lesz gond. Azoktól a termelőktől, akik nem észlelték, hogy a kicsi, növekvő dinnyén az említett csillagszerű repedés keletkezett, ilyenek forgalomba kerülhetnek, de ezek csupán esztétikai hibák.

Jól vizsgázott a tökre oltott dinnye

A dinnyehelyzetkép tájkörzetenként és termesztési módtól függően is változatos lehet. A szakember példaként említette, hogy bizonyos nyírségi dinnyék nagyon megsínylették a hideget. A magvetés útján termesztett, úgynevezett szabadgyökerű dinnyék is súlyos ártalmakon mentek keresztül, nagy veszteségeket szenvedtek a gazdák. A tök alanyra oltott dinnye viszont beigazolta, hogy ez az egyedüli versenyképes dinnye – véli Oravecz Tamás. Hangsúlyozta: hamis az a vélekedés, hogy ezek nem jó dinnyék. Sőt, ezek hoznak csak igazán kiváló minőségű gyümölcsöt – így a szakember. Spanyolországban a tökre oltott dinnyék aránya 99,9, Görögországban 98,5, Törökországban is több mint 95 százalék és Magyarországon is elérte már a 70 százalékot.

Oravecz Tamás szerint az idei tapasztalatok fel fogják gyorsítani az arány növekedését, egyre kevesebb gazda fog szabadgyökerű dinnyével dolgozni, mert a tökre oltott „változat” termésben, termésminőségben és kockázatban is jobban teljesít extrém időjárás esetén. A dinnye szubtrópusi növény, a megváltozott klíma nem kedvez a biztonságos termesztésnek – összegzett a dinnyés szakértő. Érdeklődésünkre arról is beszélt, a gyümölcs ára tükrözni fogja a befektetett költségeket. Kifejtette: senkinek nem érdeke, hogy a termelő tönkremenjen, a dinnye pedig köztudottan nagy befektetési igényű. Hallani olyan földtől elrugaszkodott gondolatokat, hogy egy kiló dinnye nem éri egy fagyi vagy egy liter ásványvíz árát, pedig a közkedvelt gyümölcs nyári melegben ugyanolyan jó – így a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Előző sztori

Salakmotor: a csehek verték fel legjobban a salakot Mórahalmon + FOTÓK, VIDEÓ

Következő sztori

Vélemény: Reding asszony morális csatavesztése