Mi fán terem a Madarak és fák napja? + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

madargyuruzes08_gsVasárnap a Madarak és fák napja alkalmából madárgyűrűzéssel várta a Szegedi Vadasparkba kilátogató érdeklődőket Lovászi Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjának tagja.

A madárgyűrűzés tudományos célú módszer, magyarázza a szakember. Amíg nem volt lehetőség az állatokat egyedileg megjelölni, az emberek nem is tudták bizonyítani, hogy egy-egy madár merre mozog. A középkorban olyan tévhitek is éltek, hogy a fecskék télire hallá változnak és a mocsarak iszapjában a halakkal együtt telelnek.

Ha a néhány száz évvel ezelőtt élt elődeinknek valaki azt mondta volna, hogy a mi füsti fecskénk útra kel, és 2 hónap múlva 12 ezer kilométer megtétele után Dél-Afrikában tölti a telet, nyilván furcsán nézett volna rá. Amíg nem történt meg az, hogy egy európai madarat, amelynek lábára kis alumíniumgyűrű került számmal, felirattal, Afrikában befognak, addig nem volt rá kézzelfogható bizonyíték, hogy a madarak télen tényleg elvándorolnak melegebb tájakra.

Az év madara és fája

Lovász elmondta, azóta nagyon sokat változott a technológia, műholdas adókat szerelnek a madarakra, különböző fénymérővel és órával kombinált ketyeréket kaphatnak, ennek ellenére még mindig a madárgyűrűzés a legelterjedtebb, legnépszerűbb módszer. A gyűrűket előre, nagy sorozatban gyártják le, rajtuk van a gyűrűző központ székhelye, ez Magyarországon mindig Budapest, s ezenkívül tartalmaz még egy betű-számkombinációt. Ezeket az adatokat mindig lejegyzik, melyik gyűrűvel, mikor, hol, kicsoda, milyen madarat gyűrűzött. Ilyenkor lemérik a madár szárnyát, testhosszát, tömegét és még néhány adatot, amelyeket a madárgyűrűzési központok kezelnek. Ha valahol külföldön megkerül egy ilyen madár, akkor a központok egymás között kicserélik a rá vonatkozó információkat.

no images were found

Az idén az év madara a gyurgyalag. Ők ilyenkor még éppen csak érkezőben vannak. Nagytestű rovarokkal táplálkoznak, szitakötőkkel, darazsakkal, ezért is hívják őket méhészmadárnak. A gyurgyalagot még korai lenne befogni, ő még most keresi a fészkelő helyét, ezért nem is zavarják tevékenységében, nehogy nagyobb kárt okozzanak. Vasárnap egy fekete rigót és egy erdei pintyet sikerült fognia Péternek, ezeken mutatta be az érdeklődőknek a gyűrűzést. Mindkét madárfaj gyakran előfordul a környéken, reggel, amikor nincs nagy autósforgalom, akár a Széchenyi téren, vagy a Stefánián is hallhatjuk az erdei pinty gyönyörű énekét.

Halállal végződő figyelmetlenség: nem minden ehető, ami annak látszik

Juhász Gőz Szilvia, a vadaspark zoopedagógusa elmondta, a Madarak és fák napjával kapcsolatosan tartják a mostani családi napot. Elsősorban szemléletformálás a cél, megszerettetni az emberekkel a természetet és az állatvilágot. Minden évben többféle szempont figyelembevételével kineveznek egy fát az év fájának, egy madarat pedig az év madarának. Az idén a házi berkenyét illette meg ez a megtisztelő cím, a madarak közül pedig a gyurgyalagot. A berkenye nagyon magas kort megélő, különlegesen szép, mutatós, bennszülött fa, gyönyörű színezetű lombja van, ezért, manapság inkább díszfaként kedvelik, noha régebben bizonyos vidékeken pálinkát is főztek apró, fanyar gyümölcséből. A madarakhoz is kapcsolódik, mint minden növény vagy fa, hiszen bogyója táplálékforrást jelent a számukra.

A családi napon az érdeklődőket érdekes feladatok várják. Fűszer-gyógynövényeket lehetett az illatuk alapján felismerni. Ez a minapi halálos kimenetelű baleset után, amikor a gyöngyvirág mérgező levelét egy illető összetévesztette a medvehagymával, roppant aktuálisnak is tűnik. Szilvia mindenkit óvatosságra int, mert jó az, hogy összegyűjtjük a gyógynövényeket, de ez ugyanolyan, mint a gombászás: aki nem ismeri fel betonbiztosan, melyik az ehető és melyik a mérgező, ne szedjen a természetben, hiszen a növények is nagyon erős méreganyagot tartalmazhatnak, nem kell sokat fogyasztani belőlük ahhoz, hogy a hatásuk végzetes legyen.

A természetvédelmi szempontokat is figyelembe kellene venni, mert az sem jó, ha arra buzdítjuk az embereket, hogy tarolják le a medvehagymás hegyoldalt. A mai napon lesz még fészek-és tojásfelismerés, a csapatok ebben is próbára tehetik ismereteiket. Kivonultak a vadasparkba az ÁNTSZ munkatársai is, akik a házi kedvencek tartásával kapcsolatos egészségügyi dolgokról tartanak előadásokat.

no images were found

Előző sztori

Zsigó: a Fidesz az egészségügyi dolgozók oldalán áll

Következő sztori

Görkoris vetélkedőt rendeztek ovisoknak + FOTÓK