Közélet

A kecskéstelepiek nem kérnek a telefontoronyból + FOTÓK

A kecskéstelepiek nem kérnek a telefontoronyból + FOTÓK

2013. május 7., kedd
A kecskéstelepiek nem kérnek a telefontoronyból + FOTÓK
lakossagiforum04_gs

Mintegy 100 kecskési polgár jött el a lakossági fórumra, melyet Nógrádi Tibor, Szeged-Kecskéstelep önkormányzati képviselője hívott össze, hogy tájékoztassa a városrészben élőket: a Telenor 40 méteres telefontornyot akar építeni a Zombori utca mögötti földterületen, ha ehhez megkapja a szükséges engedélyeket. A környékbeliek erélyesen tiltakoztak, semmiféle adótorony építését nem támogatják.

Csöppet sem volt irigylésre méltó helyzetben

Tillinger Nóra

, a Telenor projektmenedzsere és

Werner István

, a cég műszaki szolgáltatási igazgatója, amikor a jobb lefedettség és a hatékonyabb, megbízhatóbb mobilinternet-elérés érdekében építendő távközlési állomás tervét ismertette a lakossági fórumra összejött, a projektet egyként ellenző kecskési családoknak. A tervet a város főépítész asszonya is támogatta, a hely kijelölését pedig alapos mérési vizsgálatok előzték meg. A cég szakemberei szerint nincs más, alternatív megoldás, mint ahogyan más helyszín sem került eddig szóba. Az építkezéshez meg kell szerezni a szükséges engedélyeket, és persze a lakosok beleegyezését. A fórumon felszólaló elégedetlen polgárok véleményét hallgatva, ez utóbbi nehezen, illetve sehogyan sem fog menni. A környékbeliek közül többen kifogásolták, hogy őket senki sem kérdezte meg, a hátuk mögött akarnak dönteni, nem is tudtak a dologról, de egy biztos: hallani sem akarnak semmiféle adótoronyról. Féltik a maguk és gyerekeik egészségét, tartanak a káros sugárzástól, az elektroszmogtól, az ingatlanjaik elértéktelenedésétől.

Hiába van országszerte mintegy 3000 távközlési állomása a Telenornak, hiába minden ígéret a szakemberek részéről a sugárzás rendszeres mérésével kapcsolatban, a kecskésiek hajthatatlanok maradtak: semmi szín alatt nem kérnek a toronyból. A lakosság masszív ellenállást látva Nógrádi Tibor is leszögezte, neki a többség érdekeit kell képviselnie, ami evidens, ezért jobb nem erőltetni a témát. Ígéretet tett, tájékozódik a városházán, hiszen számára is újdonság volt a főépítész asszony álláspontja toronyügyben. A képviselő úgy tudja, hamarosan megváltozik a jogszabály, és nem a polgármesteri hivatal, hanem a távközlési hatóság adja majd ki a szükséges építési engedélyeket ilyen és ehhez hasonló létesítményekre, ami csak bonyolultabbá teszi az ügyet.

A 9,5 méter magas ingatlan veszélyes, a 40 méteres torony nem?

A fórumon az egyik úr megjegyezte, őt 4-5 évvel ezelőtt azzal az indokkal utasította el az önkormányzat építési osztálya, azért nem építhet 9,5 méternél magasabb ingatlant a Czibula utcában, mert a közeli reptér miatt veszélyezteti a légi folyosó közlekedését. A 40 méteres adótorony, amely sokkal közelebb van a légi bázishoz, most nem veszélyes? Egy elejtett félmondatból kiderült, a Telenor folyamatosan épít tornyokat, ezért a Kecskésre tervezett nyilván nem az egyetlen, hasonló távközlési állomás épülhet a környéken bárhol. Meg is kérdeztük Kadlok Nellit, a cég sajtómunkatársát, a város mely külterületei jöhetnek esetleg még számításba. A minél jobb lefedettség érdekében folyamatosan építkeznek, új bázisállomások kellenek ahhoz, hogy a mobilinternet- és az internet-szolgáltatások minősége folyamatosan javuljon - hangsúlyozta. A konkrét helyeket nem tudta megnevezni, de mint fogalmazott, nyilván felmérik, ahol gyengébb a lefedettség, oda építkeznek, miközben azt is vizsgálják, mennyien használják az adott szolgáltatást. A fórum részvevői megerősítették, nem csak szóban ellenzik a beruházást, jegyzőkönyvet is aláírnak, hogy nyoma legyen tiltakozásuknak. Csak emlékeztetőül jegyezzük meg, hat évvel ezelőtt a tápai Búcsú téren akart adótornyot felhúzni a Magyar Telekom Nyrt., az ellen is tiltakoztak a lakosok, nem is lett semmi a tervből. A lakossági fórum másik témája a Sípos Iván és az Alig utca csapadékelvezető csatornájának mielőbbi kiépítése, mert esőzésekkor itt a legsúlyosabb a helyzet. Novák Gyula, a Szegedi Vízmű Zrt. szakembere ismertette az egész városrészre vonatkozó terveket, s megállapította, a beruházás összköltsége meghaladja az 500 millió forintot. Nem csak az említett két utcában okoz gondot a csapadékvíz elvezetése, a városból jövet Kecskéstelep bal oldalán található utcák szinte mindegyikében van valamilyen sürgősen orvoslásra szoruló probléma. Nógrádi Tibor ígéretet tett, mielőbb beadja a lakók igényeit tartalmazó kérelmet a csatornabizottságnak, s ha nyernek, és megkapják a támogatást, még az ősszel megkezdik a kivitelezési munkálatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.