///

Szeged szebbé tételéért jógáztak a belvárosban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

joga27_mjJógaórák, hangfürdő, vegetáriánus ételek és előadás is várta a Széchenyi térre kilátogatókat vasárnap, ahol szegedi jógastúdiók jótékonysági rendezvényt tartottak. Szeged zöldebbé tételéhez járulnak hozzá közös programjukkal.

A jóga önmagunk megismerésének útja, mely kifinomult testérzetet, a befele figyelés képességét éleszti fel bennünk, a test-lélek-szellem egyensúlyát fejleszti. „Fizikai szempontból nézve is nagyon egészséges mozgásforma, nem terheli meg az ember, ki lehet vele küszöbölni többféle betegséget, míg mentális oldalról lecsillapítja a bennünk feszülő dolgokat, amikkel nap, mint nap sokkoljuk magunkat” – magyarázta Körmendi Nóra, a „Jógázz Szegedért!” rendezvény főszervezője. A Jalagati Jóga Egyesület szegedi jógastúdióival karöltve rendezte meg az előadásokkal, bemutatókkal színesített jótékonysági napját, mellyel a város szebbé tételéhez szeretnének hozzájárulni. A Föld Napjához kapcsolódóan három, illetve öt alkalomra szóló jógabérletet vásárolhattak az érdeklődők, amit nyolc helyen válthatnak be különböző jógaórákra. A bevételből a szervezők facsemetéket vásárolnak, melyeket Szeged városának ajánlanak fel.

A bemutató órákhoz bárki csatlakozhatott, többen eleve kényelmes ruhában látogattak ki a rendezvényre, voltak, akik váltóruhát hoztak magukkal, de utcai ruhában is többen csatlakoztak egy-egy órához. „Tartottunk aranyjóga bemutatót, ami kimondottan az idősebb korosztálynak szól, s nagyon lelkesen beálltak az épp erre járók, amit nagy öröm volt látni” – mondta el portálunknak Körmendi Nóra. Kimondottan női jógaóra is volt, mely olyan gyakorlatokat tartalmaz, ami a medence körüli izmokat dolgoztatja meg, illetve fokozza a medence vérellátását is. Ezen felül hátizmokat is erősíti. Megismerhették a Széchenyi térre kilátogatók többek között a szerzetesek öngyógyító thai jógáját, a Ruesri dat tont, míg a MaGong Együttes hangfürdőre invitálta a látogatókat.

Az Ánanda Jógaközpont ashtanga jógabemutató tartott, ami folyamatos áramlásban tartja a testet. „Ez egy nagyon szép és inspiráló gyakorlatsor, ami méltó módon bemutatja a jóga szépségét, illetve azt, hogy hova lehet eljutni szorgalmas gyakorlással. A ma emberének gondot okoz az elcsendesülés, s több embert vonz ez a dinamikusabb, áramló mozgásban van a test” – magyarázta Szabó Gabi, a jógaközpont vezetője, miért pont ashtanga jógabemutatóval készültek a rendezvényre.

A rendezvény szervezője, Körmendi Nóra azt tapasztalja, hogy az emberek fejében számtalan tévhit van a jógával kapcsolatban, Bajzik Éva és Hacker Péter, a Jóga másként című könyv szerzői pont ezeket szerették volna eloszlatni a rendezvényen. A jógaoktatója elmondta, hagyományt szeretnének teremteni a rendezvénnyel, céljuk, hogy ezt a mozgásformát minél több emberrel megismertessék, megszerettessék. „A szegedi jógastúdiók között jó a kapcsolat, elmegyünk egymás óráira, nyílt napjaira, és azt vallom, amit az elnökünk is, hogy a jógastúdió és a jóga nem lehet egymás konkurenciája. Az, hogy valaki melyik stúdióba jár, nem számít, a fontos, hogy csinálja. Fontos, hogy az emberek űzzék el a stresszt az életükből, harmonizálják magukat” – fogalmazott Körmendi Nóra. Mint elmondta, ha valaki hosszabb ideje jógázik, az ad számára egy másfajta életszemléletet is, ami könnyebbé teszi számára mai rohanó életvitelünket.

Előző sztori

Röplabda: győzelemmel zárta a rájátszást az SZTE EHÖK SE

Következő sztori

Szentképek a szegedi panelek között + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek