Sport

Növekvő népszerűségnek örvend az akrobatikus rock and roll + FOTÓK, VIDEÓ

Növekvő népszerűségnek örvend az akrobatikus rock and roll + FOTÓK, VIDEÓ

2013. április 25., csütörtök
Növekvő népszerűségnek örvend az akrobatikus rock and roll + FOTÓK, VIDEÓ
29_gs

A mozgás, a sport és a tánc iránti szeretetet egyszerre ölt testet benne: ez az akrobatikus rock and roll. A SZEGEDma.hu bekukkantott egy próbára a Kozmosz Egyesülethez.

A rock and roll mint zenei stílus és tánc az 1940-es évek végén alakult ki,

Bill Haley, Buddy Holly

vagy

Elvis Presley

neve szinte mindenkinek ismerős. Magyarországra az akkori éra miatt megkésve érkezett a rock’n’roll, főként a ’80-as évektól hódított. „Sportosabb”, merészebb mozgásformákkal tarkított változata az akrobatikus rock and roll, mely Magyarországon mint sportág több mint húsz éve van jelen. Régen Szegeden a Gumimacik néven működött egyesület űzte ezt a műfajt, ma pedig a 2005 óta fennálló Kozmosz Egyesület vallja missziójának, hogy minél több gyerekkel megismertesse a sportot, illetve azon keresztül az akrobatikus rock and rollt. Jelenleg közel 200 fiatalt foglalkoztatnak – tudtuk meg

Karó Krisztiántól

, az egyesület elnökétől, aki gyerekkora óta táncol, 2004-ben partnerével Boszniában képviselte Magyarországot az akrobatikus rock and roll bajnokságon, ahol a legjobb magyar párosként végeztek. „Mindenkinek az, ami kell: sport és művészet, mindkettőt magában foglalja” – vallja az egyesület vezetője a táncműfajról.

17_gs

Pörgés, szaltó, lányok feldobása a levegőbe – a többségnek ezek ugranak be az akrobatikus rock and rollról. Állóképesség, jó fizikum, atlétaalkat, balett alapok, tornászmúlt – ezek mind előnyt jelentenek, ha valaki szeretne a parkett ördöge lenni ebben a műfajban. „Azért kezdünk már egészen fiatal korban, mert így lassan, fokozatosan felépítjük az alapokat, majd a későbbiekben, hosszú évek múlva eljuthatunk odáig, hogy például szaltózni tudjanak a tanítványaink” – magyarázta Karó Krisztián. Nyugalom, köszönhetően a rávezető és egyensúlygyakorlatoknak, egyáltalán nem gyakoriak a sérülések. Általában formációkkal foglalkoznak, négyéves kortól kezdik a táncoktatást, Szegeden és Szatymazon több óvodában is lehetőségük van a gyerekeknek bekapcsolódni, illetve legutóbb az egyesület a Szeged Plázában alakította ki a tánctermét, ahol klubhelyiség-jelleggel működnek. „Évről évre növekszik a gyerekek száma, köszönhetően a munkának és a családoknak, akik mögöttünk állnak” – tudtuk meg Karó Krisztiántól. Megtudtuk, évek óta tervezik a szakemberek, hogy olimpiai sportággá váljon az akrobatikus rock’n’roll A-kategóriás versenyágazata, de egyelőre csak bizakodnak. Az akrobatikus rock’n’roll egyébként mint sportág a Magyar Táncsportszövetséghez tartozik, remélik, hogy ennek keretein belül hamarosan versenyekre is eljuthatnak. Az egyesület az akrobatikus rock and roll egyedüli zászlóshajója a Dél-Alföldön. Karó Krisztián azt is elárulta, most a Nagy Sportágválasztóra készülnek, idén szeptemberben ugyanis a Kozmosz lesz az esemény szervezője. http://youtu.be/4TgjEX3l9BA

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.