Fedélzeti számítógépek kerülnek a Volán-járatokra

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A dél-alföldi régió Volán-társaságai − Bács, Körös, Kunság és Tisza Volán vállalatok − egy pályázat keretében vezetnek be egy komplex forgalomirányítást és utastájékoztatási rendszert közel 350 millió forintnyi uniós forrásból.

A forgalomirányítás korszerűsítése érdekében regionális szinten, összesen 550 autóbuszra került fedélzeti számítógép. A rendszer műhold alapú helymeghatározással (GPS-szel) követi az egyes autóbuszokat, és veti össze előrehaladásukat a hivatalos menetrenddel. Az autóbusz mozgásának és működésének paramétereit is képes rögzíteni (például sebességét, az ajtók nyitottsági állapotát). Mobiltelefonos adatkapcsolaton keresztül juttatja el az információkat a központba, illetve onnan kapja a diszpécserek utasításait. A pontos helyzetre vonatkozó információk alkalmasak az egyes járatok menetrendszerűségének előrejelzésére, így szükség esetén a diszpécser be tud avatkozni.

Az új rendszer automatikusan vezérli az utastájékoztató eszközöket a közlekedő autóbuszokról érkező információ és a hivatalos menetrend összevetése alapján. A tény adatoknak köszönhetően az utasok is könnyen és gyorsan értesülhetnek a járatok pontos indulásáról és érkezéséről interneten és mobiltelefonon, az állomási monitorokon, információs terminálokon keresztül.

A szakemberek új utastájékoztató monitorokat (indulási és érkezési képernyőket) és interaktív információs terminálokat telepítettek Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kalocsa és Baja autóbusz-állomásaira. Interaktív infoterminált a bácsalmási és kisteleki állomás is kapott. A projekt keretében 45-tel bővült az útirányt megjelenítő, első és oldalsó viszonylati kijelzővel rendelkező autóbuszok száma. A beruházás előnyeit a négy Volán-társaság utasai várhatóan 2013 második félévtől tapasztalhatják, és az új szolgáltatásoknak köszönhetően utazásuk még pontosabban tervezhetővé válik.

Előző sztori

Labdarúgás: felázott pályán kell legyűrnie a Szegednek a Mezőkövesdet

Következő sztori

Labdarúgás: menetel a Tápé, öt éven belül NB II épülhet a KÉSZ Akadémiára?