Közélet

Fedélzeti számítógépek kerülnek a Volán-járatokra

Fedélzeti számítógépek kerülnek a Volán-járatokra

2013. április 5., péntek
Fedélzeti számítógépek kerülnek a Volán-járatokra

A dél-alföldi régió Volán-társaságai − Bács, Körös, Kunság és Tisza Volán vállalatok − egy pályázat keretében vezetnek be egy komplex forgalomirányítást és utastájékoztatási rendszert közel 350 millió forintnyi uniós forrásból.

A forgalomirányítás korszerűsítése érdekében regionális szinten, összesen 550 autóbuszra került fedélzeti számítógép. A rendszer műhold alapú helymeghatározással (GPS-szel) követi az egyes autóbuszokat, és veti össze előrehaladásukat a hivatalos menetrenddel. Az autóbusz mozgásának és működésének paramétereit is képes rögzíteni (például sebességét, az ajtók nyitottsági állapotát). Mobiltelefonos adatkapcsolaton keresztül juttatja el az információkat a központba, illetve onnan kapja a diszpécserek utasításait. A pontos helyzetre vonatkozó információk alkalmasak az egyes járatok menetrendszerűségének előrejelzésére, így szükség esetén a diszpécser be tud avatkozni. Az új rendszer automatikusan vezérli az utastájékoztató eszközöket a közlekedő autóbuszokról érkező információ és a hivatalos menetrend összevetése alapján. A tény adatoknak köszönhetően az utasok is könnyen és gyorsan értesülhetnek a járatok pontos indulásáról és érkezéséről interneten és mobiltelefonon, az állomási monitorokon, információs terminálokon keresztül. A szakemberek új utastájékoztató monitorokat (indulási és érkezési képernyőket) és interaktív információs terminálokat telepítettek Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kalocsa és Baja autóbusz-állomásaira. Interaktív infoterminált a bácsalmási és kisteleki állomás is kapott. A projekt keretében 45-tel bővült az útirányt megjelenítő, első és oldalsó viszonylati kijelzővel rendelkező autóbuszok száma. A beruházás előnyeit a négy Volán-társaság utasai várhatóan 2013 második félévtől tapasztalhatják, és az új szolgáltatásoknak köszönhetően utazásuk még pontosabban tervezhetővé válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.