Közélet

Rogán: gyakorlatilag az Alkotmánybíróság kéréseit hajtjuk végre

Rogán: gyakorlatilag az Alkotmánybíróság kéréseit hajtjuk végre

2013. március 9., szombat
Rogán: gyakorlatilag az Alkotmánybíróság kéréseit hajtjuk végre

A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője szerint az alaptörvény módosításával gyakorlatilag az Alkotmánybíróság (Ab) kéréseit hajtja végre a parlament, a döntést pedig kellően meggondolták.

Rogán Antal

szombati budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: az alaptörvény módosításával négy héten át foglalkozott az Országgyűlés, és nem áll szándékukban zárószavazás előtt módosító javaslatot benyújtani az indítványhoz. Jelezte: gyakorlatilag az Ab kéréseit hagyják végre, a híresztelésekkel ellentétben pedig nem szűkül, hanem bővül a testület jogköre. A módosítás sok kérdésre ad megoldást - tette hozzá, példaként említve, hogy az egyházak elismerésével kapcsolatos parlamenti döntéssel szembeni jogorvoslat lehetőségét. Az uniós aggályokkal összefüggésben Rogán Antal hangsúlyozta: Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes minden konkrét felvetésre részletes tájékoztatást adott az Európai Bizottságnak és az Európa Tanácsnak. Kijelentette ugyanakkor, hogy a "nyomásgyakorlás politikáját" nem tudja elfogadni, elképzelhetetlennek tartja, hogy a szuverén magyar parlamentnek "kívülről, külföldről mondják meg, mit kell tennie". Az alaptörvény módosítása elleni szombati tüntetésről azt mondta: a megmozdulást "ugyanaz a Bajnai-gárda szervezi", amelyik csütörtökön már "bemutatkozott" a Fidesz székházánál. Csütörtökön tüntetők hatoltak be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva.

Kocsis Máté

, a Fidesz kommunikációs igazgatója Bajnai Gordon volt miniszterelnököt nevezte meg a Fidesz-székház blokádjának felelőseként. Az Együtt 2014 erre reagálva közölte, hogy

Bajnai Gordonnak

nincs köze a Fidesz székházánál történtekhez. Rogán Antal a sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak nevezte az erőszakos, törvénysértő módszereket, és megjegyezte: éppen az a politika alkotmányellenes, amely nem riad vissza a nyilvánvalóan jogszabályokba ütköző módszerektől. Kitért arra is, hogy az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezetnek is vissza kellene vonnia a támogatását Bajnai Gordonéktól. Amíg a szervezet "törvénytelenséget támogat", addig nem teheti, hogy a szuverén parlament döntéseit kritizálja - vélekedett Rogán Antal, aki arról is szólt: "kénytelenek felkészülni a további törvénytelen akciókra". A Fidesz-székháznál történtekkel kapcsolatban a Külügyminisztérium csütörtökön közleményben adott hangot értetlenségének amiatt, hogy az AI "támogatja azt a csoportosulást, amely - civil szervezetként meghatározva magát, de pártpolitikai érdekeket szolgálva - (...) betört a Fidesz Magyar Polgári Szövetség székházába". Erre reagálva az Amnesty International kampánykoordinátora, Átol Dorottya aznap azt közölte, hogy az AI-nek semmi köze nincs a Fidesz Lendvay utcai székházánál zajló demonstrációhoz. Hozzátette, az AI a szombati, bejelentett demonstrációt támogatja, amely az alaptörvény módosítása ellen szerveződött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.