/

A túlsúly okai – nem csak az étkezésen múlik

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A túlsúly tipikus okai közé régóta sorolják a sok cukor fogyasztását, a só vízmegkötő tulajdonsága is ismert, de lehet, nem jut eszünkbe, hogy például a finomított olaj is ludas lehet a zsírpárnákért, melyektől szívesen megszabadulnánk.

A Femina.hu összegyűjtötte a túlsúly legfőbb okait, melyek között ott szerepel a depresszió is. A bezárkózottsággal, kedvtelenséggel is együtt járó betegség mozgásszegény életmódhoz, az anyagcsere lelassulásához is vezethet. Az emésztőszervi betegségek is felelősek lehetnek a plusz kilókért, illetve a géneknek is komoly szerepe van abban, hogy milyen is a testalkatunk. Hormonbetegségek is vezethetnek elhízáshoz, például a pajzsmirigy-problémák, így aki a kilók ellen régóta és reménytelenül küzd, tanácsos orvosi kivizsgálásra mennie.

A szeretethiány is vezethet ahhoz, hogy az ember a kalóriákhoz menekül, illetve étkezési szokásaink is felelősek lehetnek, nem mindegy, hogy milyen környezetben nőttünk fel, hiszen az evési és életviteli szokásokat a szocializáció során sajátja el mindenki. Sokan vigasztalják magukat például édességekkel, de az is egy rossz szokás, ha valaki jutalmazza magát minden apró siker után. A stressz is könnyen okozhat súlygyarapodást, a szervezet a veszélyhelyzetre raktározással reagál sok esetben.

A Femina cikkében természetesen a cukorfogyasztás is szerepel a túlsúly okai között. Szinte mindenben van, a kenyértől az üdítőkig, így sokan nem is tudják, milyen sok cukrot fogyasztanak valójában. Hasonló a helyzet a sóval, ami a vizet köti meg a szervezetben. Ugyancsak nagy „ellenség” a finomított olaj, „az oldószerekkel ellátott, magas hőmérsékleten, vegyszerekkel kezelt finomított olajok ugyanis meggátolják a zsírlebontást, a helyzet pedig csak rosszabbodik, ha az olajat többször is felhasználod” – figyelmeztetnek a cikkben.

Az sem megoldás, ha az ember túl keveset eszik, hiszen akkor a test elkezd raktározni. Emellett az egyik legfontosabb étkezést hagyják ki sokan, méghozzá a rostban gazdag reggelit, ami az anyagcsere beindításának egyik motorja. Az életkor előrehaladtával lassul az anyagcsere, ez nők esetében már huszonöt éves kor után érezhető, ezért is érdemes figyelni a táplálkozásra.

Előző sztori

Európai hokibajnokságot tervez a nemzetközi szövetség

Következő sztori

Tavaly hatezer hektár erdőt ért tűzkár