Közélet

A szuperszámítógép az ELI-t is kiszolgálja

A szuperszámítógép az ELI-t is kiszolgálja

2013. március 28., csütörtök
A szuperszámítógép az ELI-t is kiszolgálja

A Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium című projekt négy hazai felsőoktatási-kutatási szervezet (a szegedi, a pécsi, a debreceni egyetem és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet) együttműködésével jött létre. A felek konzorciumot hoztak létre, a projekt pedig csaknem 780 millió forintos támogatást nyert az Új Széchenyi-terv pályázatán.

A programról a rektori hivatal dísztermében

Dombi György

, a konzorcium vezetője tájékoztatta az érdeklődőket. A 2014 őszéig tartó projekt legfőbb célja a szuperszámítógépes kutatások elterjesztése, illetve a 3 nagy vidéki egyetemen létrehozott informatikai kapacitás teljes kihasználása, a rendszerek összekapcsolása, hogy a kutatás mind több területen kimagasló eredménnyel hasznosuljon, további jelentős nemzetközi együttműködési lehetőségekhez juttatva ezáltal a magyar kutatókat. Az élet számos területén lehet majd az eddigieknél sokkal nagyobb tárolási kapacitással és jóval nagyobb sebességgel működő szerkezeteket alkalmazni. A konzorciumot a szegediek vezetik, az SZTE fogja össze a partnerek együttes munkáját. Feladata az lesz, hogy a Szegeden folyó nagy kutatási témáknak megfelelő hátteret biztosítson. A leendő lézerközpont (ELI) által gyűjtött óriási adatmennyiségnek a tárolása, az abból való adatbányászat, az összefüggések megállapítása is a feladatai közé tartozik majd. A konzorcium vezetőjétől megtudtuk, az elnyert összegből Szegedre 393, 1 millió jutott. A projekt keretében olyan szuperszámítógépes kutatásra épülő eredmények születhetnek a jövőben, amelyek biztosítják a részvevő partnerek számára más, EU-s programokhoz való csatlakozást. A nemzetközi kutatásokba való bekapcsolódás révén így megalapozásra kerül a magyarországi szuperszámítógép-kutatás és a projekthez tartozó területek hosszú távú fenntartása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.