/

Nem a Jobbik szervezte a birkás tüntetést (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kulturális Bizottság ülésének kezdetekor tegnap tucatnyi tüntető egy élő birkát hozott a városháza elé. A demonstrálók úgy vélték, végzettségét tekintve akár ő is lehetne a szabadtéri igazgatója Herczeg Tamás helyett. Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke sajtótájékoztatón cáfolta és a leghatározottabban elutasította, hogy bármi közük lett volna a flash mobhoz.

A Herczeg Tamás ellen irányuló tüntetésen valóban részt vettek nemzeti radikális szimpatizánsok, szögezte le Tóth, de őket Kohári Nándor fideszes képviselő hívta el. „Ennek ellenére Kohári – tudomásom szerint – vita és szó nélkül megszavazta Herczeg Tamás szabadtéri kinevezését, ezért mindenképpen álságosnak és felháborítónak tartjuk, hogy a Fidesz a belső harcaihoz a Jobbikot vagy annak szimpatizánsait eszközként kívánja felhasználni” – hangsúlyozta a politikus, aki a leghatározottabban visszautasította, hogy valaki ilyen eszközzel éljen. Tájékoztatni fogja a tagságot, a jövőben körültekintőbben járjanak el és jobban figyeljenek oda, hiszen semmiféleképpen nem szeretné, ha a Fidesz játékszerévé válnának.

Kohári Nándor egyébként megkeresésünkre úgy reagált a Jobbik sajtótájékoztatójára: “Nem tudom, megszondáztatta-e valaki Tóth Pétert, mert ezt a megnyilvánulását nem tekintem józan nyilatkozatnak. A szegedi Jobbik evolúciójában eljutott a birkától az ökörködésig.”

A jobbikos sajtótájékoztató másik témája a zártkerti övezetek kérdése volt. Tavaly Hüvös László fideszes képviselő nevével fémjelzett beadványból kiderült, a tompaszigeti üdülőövezetben, amely egyébként mezőgazdasági területnek van minősítve, ahol a beépítettségi arány 3 százalék, ott a háztartások 46 százaléka túllépte ezt az arányt. Felsőbb jogszabály értelmében csak akkor lehet növelni ezeket a terülteket, ha különböző, elsősorban közművesítési feltételeknek megfelelnek. Az egyik lakossági fórumon a Fidesz azt az álláspontot fejtette ki, hogy egyfajta időhúzásra próbál játszani. Ahhoz, hogy az eljárásokat és a bontásokat le tudják állítani, Gyimesi László indítványában kivizsgálást kért a városi főépítésztől. Amíg ez tart, a hivatal szüntesse be az eljárásokat.

A Jobbik támogatni fogja az indítványt, hogy az emberek nevezett problémája megnyugtatóan rendeződjön és ne keljen lebontani az ingatlanjaikat. Ha a jogszabály nem változik, azért egyértelműen a Fidesz lesz felelős, az ő országgyűlési képviselői, fogalmazott Tóth Péter, hiszen ezt a felsőbb jogszabályt a parlament egy tollvonással meg tudná szüntetni. „Ez is lenne a kérésünk, hogy a törvényhozásban érjék el ennek a jogszabálynak a megváltoztatását, mert ha az emberekre hárítjuk a közművesítés terheit, akkor háztartásonként 3-4 milliós kiadást varrunk a nyakukba” – figyelmeztetett a politikus. Ezt a város nem tudja finanszírozni, hiszen milliárdos tételekről van szó.

Tóth szerint a Fidesz politikusai a lakossági fórumon is valótlanságokat állítottak, mert megpróbálták úgy feltüntetni a dolgot, mintha az MSZP és a Jobbik lenne az akadálya annak, hogy megszűnjenek a bontások. Szó sincs erről, ezt egyedül a fülkeforradalmi kétharmados kormány tudja megoldani a magyar országgyűlésben – hangsúlyozta Tóth.

Default thumbnail
Előző sztori

12 évre ítélték a nevelt lányát megerőszakoló szabadkígyósi férfit

Default thumbnail
Következő sztori

Költségvetési források átcsoportosítását javasolja az LMP

Legutóbbi hasonló cikkek