Közélet

Nem a Jobbik szervezte a birkás tüntetést (FRISSÍTVE)

Nem a Jobbik szervezte a birkás tüntetést (FRISSÍTVE)

2013. február 21., csütörtök
Nem a Jobbik szervezte a birkás tüntetést (FRISSÍTVE)

A Kulturális Bizottság ülésének kezdetekor tegnap tucatnyi tüntető egy élő birkát hozott a városháza elé. A demonstrálók úgy vélték, végzettségét tekintve akár ő is lehetne a szabadtéri igazgatója Herczeg Tamás helyett. Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke sajtótájékoztatón cáfolta és a leghatározottabban elutasította, hogy bármi közük lett volna a flash mobhoz.

A

Herczeg Tamás

ellen irányuló tüntetésen valóban részt vettek nemzeti radikális szimpatizánsok, szögezte le

Tóth

, de őket

Kohári Nándor

fideszes képviselő hívta el. „Ennek ellenére Kohári – tudomásom szerint – vita és szó nélkül megszavazta Herczeg Tamás szabadtéri kinevezését, ezért mindenképpen álságosnak és felháborítónak tartjuk, hogy a Fidesz a belső harcaihoz a Jobbikot vagy annak szimpatizánsait eszközként kívánja felhasználni” – hangsúlyozta a politikus, aki a leghatározottabban visszautasította, hogy valaki ilyen eszközzel éljen. Tájékoztatni fogja a tagságot, a jövőben körültekintőbben járjanak el és jobban figyeljenek oda, hiszen semmiféleképpen nem szeretné, ha a Fidesz játékszerévé válnának. Kohári Nándor egyébként megkeresésünkre úgy reagált a Jobbik sajtótájékoztatójára: "Nem tudom, megszondáztatta-e valaki Tóth Pétert, mert ezt a megnyilvánulását nem tekintem józan nyilatkozatnak. A szegedi Jobbik evolúciójában eljutott a birkától az ökörködésig." A jobbikos sajtótájékoztató másik témája a zártkerti övezetek kérdése volt. Tavaly

Hüvös László

fideszes képviselő nevével fémjelzett beadványból kiderült, a tompaszigeti üdülőövezetben, amely egyébként mezőgazdasági területnek van minősítve, ahol a beépítettségi arány 3 százalék, ott a háztartások 46 százaléka túllépte ezt az arányt. Felsőbb jogszabály értelmében csak akkor lehet növelni ezeket a terülteket, ha különböző, elsősorban közművesítési feltételeknek megfelelnek. Az egyik lakossági fórumon a Fidesz azt az álláspontot fejtette ki, hogy egyfajta időhúzásra próbál játszani. Ahhoz, hogy az eljárásokat és a bontásokat le tudják állítani,

Gyimesi László

indítványában kivizsgálást kért a városi főépítésztől. Amíg ez tart, a hivatal szüntesse be az eljárásokat. A Jobbik támogatni fogja az indítványt, hogy az emberek nevezett problémája megnyugtatóan rendeződjön és ne keljen lebontani az ingatlanjaikat. Ha a jogszabály nem változik, azért egyértelműen a Fidesz lesz felelős, az ő országgyűlési képviselői, fogalmazott Tóth Péter, hiszen ezt a felsőbb jogszabályt a parlament egy tollvonással meg tudná szüntetni. „Ez is lenne a kérésünk, hogy a törvényhozásban érjék el ennek a jogszabálynak a megváltoztatását, mert ha az emberekre hárítjuk a közművesítés terheit, akkor háztartásonként 3-4 milliós kiadást varrunk a nyakukba” – figyelmeztetett a politikus. Ezt a város nem tudja finanszírozni, hiszen milliárdos tételekről van szó. Tóth szerint a Fidesz politikusai a lakossági fórumon is valótlanságokat állítottak, mert megpróbálták úgy feltüntetni a dolgot, mintha az MSZP és a Jobbik lenne az akadálya annak, hogy megszűnjenek a bontások. Szó sincs erről, ezt egyedül a fülkeforradalmi kétharmados kormány tudja megoldani a magyar országgyűlésben - hangsúlyozta Tóth.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.