Közélet

Elstartolt a IV. Toros Pálinkafesztivál – gasztrokavalkád a Széchenyi téren + FOTÓK

Elstartolt a IV. Toros Pálinkafesztivál – gasztrokavalkád a Széchenyi téren + FOTÓK

2013. február 28., csütörtök
Elstartolt a IV. Toros Pálinkafesztivál – gasztrokavalkád a Széchenyi téren + FOTÓK

Házias hús- és füstöltáruk, tradicionális kézműves sajtok és pálinka-különlegességek, hazai borászatok, valamint hagyományos disznótoros finomságok várják a IV. Toros Pálinkafesztivál látogatóit. A rendezvény nem titkolt célja, hogy felhívják a figyelmet a helyi gasztronómiai értékekre.

Idén még több kiállító kínálja ínycsiklandó ételeit és italait, valamint kézműves portékáit a Toros Pálinkafesztiválon. Az esztendő első szegedi négynapos fesztiválja ezúttal is a város szívében, a Széchenyi téren várja a látogatókat.

Papp Csaba

és mindig megkóstol valami finomságot, nagyon szereti a toros ételeket, így például a főtt füstölt csülköt és a toros káposztát egyaránt. Párjával nemcsak ilyenkor, hanem év közben is rendszeresen esznek dinóból készült étkeket. A makói Borbás Gábor véres hurkát és kolbászt ebédelt feleségével és gyermekével. Portálunknak elmondta, pont olyanra készítették a hurkát, úgy fűszerezték, ahogy ő szereti. Hazánk első cigány vendéglője is kitelepült a Széchenyi térre.

Ásós Géza

portálunknak elmondta, csak saját készítésű finomságokkal érkeztek, a hurkát és kolbászt is maguk csinálják, de étlapjukon megtalálható a békési cigány tyúkos káposzta és békési cigány töltött káposzta is. „Töltött káposztánk azért cigányos, mert háromfajta húsból készült, füstölt csülökkel, sertéshússal, míg az aprókáposzta alá öreg tyúkot teszünk, amire egy lisztes-fűszeres, zsíros rántást teszünk” – avatott be a részletekbe. Ausztriai sajtkülönlegességeket is láttunk a Természet Ízei Színei Kft. standjánál. Megtudtuk, a készítéshez felhasznált tejet adó tehenek 1800 méteren legelnek, ez is hozzájárul ahhoz, hogy teljesen más ízűek a díjnyertes sajtjaik.

Friss gomolyákkal, parenyicákkal, fűszerekkel ízesített sajtokkal érkezett az Agria Kézműves Sajtműhely Egerből. A kézműves sajtokat házi tejből készítik, édes krémsajtot is kínálnak standjuknál, sőt desszertorda is található náluk. „Az emberek többsége szereti az édességeket, a desszertsajtok iránt is érdeklődnek, de a magyaros ízesítésű termékeink a legnépszerűbbek, a lilahagymás, kapros-fokhagymás vagy épp a köménymagos Mediterrán fűszerezésű sajtokat is hoztunk, van aszalt paradicsomos, fekete olívás, oregánós” – mondta el portálunknak Kiss Dávid.Csalló Jenő azt mondja, aki megkóstolja a kajszi érleltjüket, garantáltan visszatérő vendéggé válik. A manufaktúra több mint negyvenféle pálinkát kínál, de mivel az emberek ízlése nagyon egyedi, szerinte nem lehet általánosítani. Ők már visszatérő árusai a Toros Pálinkafesztiválnak, azt tapasztalják, ilyenkor több különleges ízvilágot kóstolnak meg a látogatók. A fesztivál első napja a Torkoskodó Csütörtök, ezen a napon minden „disznóság” fél áron kapható a pecsenyesütőknél. A rendezvény keretében a szombati napon – az esemény hagyományainak megfelelően – a Böllércsapatok Versenyét rendezik, amelyen a nevező szegedi vállalkozások és szervezetek versenyeztetik a helyszínen készített toros tálaikat. A vasárnap pedig a Családok Napja, Káposztafőző Versennyel. A finomságok mellett különleges műalkotásokat is megtekinthetnek az érdeklődők, Nikola Faller szobrászművész Horvátországból érkezik a Tisza partjára, ahol speciális módszerrel, szalmából készíti alkotásait. A fesztivál mind a négy napján dolgozni fog egy művön, szalmából készül egy sertés és egy madár, valamint a dómot is felépíti majd a szobrász. Nemcsak a feledhetetlen ízekről méltán híres a fesztivál, hanem egyedi hangulatáról is, a négy nap alatt fellép többek között a Nyenyere népzenei együttes, Szirtes Edina és a Harmónia Folk Garden, a Canarro, a Kravaiar és a Balkan Fanatik is. A fesztiválra természetesen a SZEGEDma.hu is kilátogat, az All In PartyRadióval a helyszínről jelentkezünk! A rendezvény részletes programját ITT tekintheti meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.