/

Édes és egzotikus csokiálmok a szegedi plázában + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csokoládémanufaktúrák mutatkoztak be a plázában szombaton, különleges, kézzel készített bonbonokat, trüffeleket is kínálva az érdeklődőknek. Nagy sikere volt a csokiszökőkútnak is, illetve grillázskülönlegességek is helyet kaptak a rendezvényen.

A boldogsághoz három dolog kell: csoki, csoki és még egy kis csoki – vallották a szervezők, míg Gombóc Artúrtól jól tudjuk, hogy a csokoládé lehet kerek, szögletes, lukas és akár töltött is. A Szeged Plázában rendezett Csokoládéünnepen kínáltak például pálinkával vagy épp minőségi borral töltött bonbonokat is. Szarvasgombás rúd is volt, narancsos, illetve kávémarcipánnal töltött datolya is szerepelt a édességek sorában. A finomságok gyártását, készítését maguk a gyártók, neves csokoládékészítő-mesterek mutatták be a nagyközönségnek.

Kecskesajtos bonbont is vehetünk

Elsősorban frissen készített bonbonjait ajánlotta Bárány Brigitta. A Bobojka csokoládékészítőjétől megtudtuk, madagaszkári és venezuelai alapanyagokkal is dolgoznak, melyek egy táblás csokihoz bizony drágák lennének, ezért többnyire bonbonokhoz használják. „Hoztunk chilis, rózsaborsos, maracujás ízesítésű, míg a gyerekeke a tömör csokoládéból készített nyalókákért rajonganak” – tudtuk meg. Brigitta azt tapasztalja, egyre nyitottabbak a vásárlók, keresik a különleges ízeket, standjuknál például kecskesajtos bonbont is kínáltak. Számára meglepő, hogy a gyerekek is szeretik az étcsokit. Vannak olyan alapanyagok, melyeket azonban nem lehet egyszerűen beszerezni. A belga csokoládé elérhető, de vannak olyan helyek, ahonnan két hét alatt ér hazánkba a csokoládé.

„A piros gyümölcsök, például az eper nagyon népszerű, itt Szegeden a lime-os csokik nagyon népszerűek” – tudtuk meg a Chocim csokoládékészítőjétől. Kallós Balázs portálunknak elmondta, wasabis-meggyes ízesítő csokit is készítenek, összességében négyfajta alapcsokoládéval és közel száz feltéttel dolgoznak. Tapasztalatai szerint a nagyobb városokban népszerűek az étcsokoládék, a kisebb településeken és falvakban élők azonban édesszájúbbak, a tejcsokit keresik jobban.

Csokoládédobozok és bonbonvarázs

Erdélyi Nóra, a Bonbonier csokoládékészítője az egyedi bonbonok mellett csokiból készült, egyedi díszítésű dobozokkal varázsolta el a szegedieket. „Csak a fantáziám szab határt a dobozoknak. A bonbonjainkról érdemes tudni, hogy minden természetes alapanyagokból készül, a mentás bonbon tölteléke valódi mentalevélből készül” – árulta el. Nóra közel egy évtizede látott először csokoládéból készült dobozt, majd nem volt ötlete, mit adjon szeretteinek karácsonyra, belevágott. Akkor nagy sikert aratott, s azóta foglalkozik kizárólag csokoládéval. „Gyermekkori álmom vált valóra, mindig is csokival szerettem volna dolgozni, foglalkozni. Nagyon édesszájú vagyok, és nagyon szeretem a minőségi dolgokat, s eszerint dolgozok” – tette hozzá. Elárulta, legközelebb egy katicabogár formájú csokidobozt fog készíteni.

A csokiropi volt az egyik legnépszerűbb termék a Csoki Guru standjánál. Torda Pál portálunknak elmondta, a hagyományosabb ízek iránt nagyobb az érdeklődés, de ünnepi alkalmakra borcsokoládét vagy pálinkás bonbont is vásárolnak az emberek. A Csokoládéünnepet nagyon fontos rendezvénynek értékelte, hiszen viszonteladókat is keres ilyen alkalmakkor a nagykereskedelemmel foglalkozó cég.

Grillázsvarázs a csokiünnepen

Nemcsak csokoládékat kínáltak, Rimóci László édesszobrász, a Magyar Grillázsszövetség elnökének standjánál például grillázskolbászt is lehetett vásárolni. „Maga már az is különleges, hogy a grillázs jelen van egy ilyen csokiünnepen, hanem grillázson. Vannak natúr, vagyis mogyorós és szezámmagos grillázsok, érdekesség a mákos, ezeken felül aszalt gyümölcsökkel és gyümölcspasztákkal ízesítetteket is kínálunk, ettől még puhábbak és még ízletesebbek. Régen az embereknek gyakorlatilag beletört a foga a grillázsba, mert kispórolták belőle a mogyorót, most már csökkent a cukormennyiség és nőtt a diómennyiség ebben a finomságban” – magyarázta.

A bevásárlóközpontban élő csoki szobrokká maszkírozott pantomim-művészeket is láthattak az érdeklődők, akik a Szegedi Koraszülött Életmentő Szolgálat megsegítésére gyűjtöttek. A nap egyik fénypontja természetesen az „egyszerre legtöbben csokis keksz majszolás” magyar rekordjának kísérlete volt.

no images were found

Előző sztori

Világcégek érdeklődnek a szegedi diák találmánya iránt

Következő sztori

Labdarúgás: kora estig tartott a vásárhelyi “fociszombat”