Közélet

Édes és egzotikus csokiálmok a szegedi plázában + FOTÓK

Édes és egzotikus csokiálmok a szegedi plázában + FOTÓK

2013. február 17., vasárnap
Édes és egzotikus csokiálmok a szegedi plázában + FOTÓK

Csokoládémanufaktúrák mutatkoztak be a plázában szombaton, különleges, kézzel készített bonbonokat, trüffeleket is kínálva az érdeklődőknek. Nagy sikere volt a csokiszökőkútnak is, illetve grillázskülönlegességek is helyet kaptak a rendezvényen.

A boldogsághoz három dolog kell: csoki, csoki és még egy kis csoki – vallották a szervezők, míg Gombóc Artúrtól jól tudjuk, hogy a csokoládé lehet kerek, szögletes, lukas és akár töltött is. A Szeged Plázában rendezett Csokoládéünnepen kínáltak például pálinkával vagy épp minőségi borral töltött bonbonokat is. Szarvasgombás rúd is volt, narancsos, illetve kávémarcipánnal töltött datolya is szerepelt a édességek sorában. A finomságok gyártását, készítését maguk a gyártók, neves csokoládékészítő-mesterek mutatták be a nagyközönségnek.

Kecskesajtos bonbont is vehetünk

Elsősorban frissen készített bonbonjait ajánlotta

Bárány Brigitta

. A Bobojka csokoládékészítőjétől megtudtuk, madagaszkári és venezuelai alapanyagokkal is dolgoznak, melyek egy táblás csokihoz bizony drágák lennének, ezért többnyire bonbonokhoz használják. „Hoztunk chilis, rózsaborsos, maracujás ízesítésű, míg a gyerekeke a tömör csokoládéból készített nyalókákért rajonganak” – tudtuk meg. Brigitta azt tapasztalja, egyre nyitottabbak a vásárlók, keresik a különleges ízeket, standjuknál például kecskesajtos bonbont is kínáltak. Számára meglepő, hogy a gyerekek is szeretik az étcsokit. Vannak olyan alapanyagok, melyeket azonban nem lehet egyszerűen beszerezni. A belga csokoládé elérhető, de vannak olyan helyek, ahonnan két hét alatt ér hazánkba a csokoládé. „A piros gyümölcsök, például az eper nagyon népszerű, itt Szegeden a lime-os csokik nagyon népszerűek” – tudtuk meg a Chocim csokoládékészítőjétől.

Kallós Balázs

portálunknak elmondta, wasabis-meggyes ízesítő csokit is készítenek, összességében négyfajta alapcsokoládéval és közel száz feltéttel dolgoznak. Tapasztalatai szerint a nagyobb városokban népszerűek az étcsokoládék, a kisebb településeken és falvakban élők azonban édesszájúbbak, a tejcsokit keresik jobban.

Csokoládédobozok és bonbonvarázs

Erdélyi Nóra

, a Bonbonier csokoládékészítője az egyedi bonbonok mellett csokiból készült, egyedi díszítésű dobozokkal varázsolta el a szegedieket. „Csak a fantáziám szab határt a dobozoknak. A bonbonjainkról érdemes tudni, hogy minden természetes alapanyagokból készül, a mentás bonbon tölteléke valódi mentalevélből készül” – árulta el. Nóra közel egy évtizede látott először csokoládéból készült dobozt, majd nem volt ötlete, mit adjon szeretteinek karácsonyra, belevágott. Akkor nagy sikert aratott, s azóta foglalkozik kizárólag csokoládéval. „Gyermekkori álmom vált valóra, mindig is csokival szerettem volna dolgozni, foglalkozni. Nagyon édesszájú vagyok, és nagyon szeretem a minőségi dolgokat, s eszerint dolgozok” – tette hozzá. Elárulta, legközelebb egy katicabogár formájú csokidobozt fog készíteni. A csokiropi volt az egyik legnépszerűbb termék a Csoki Guru standjánál.

Torda Pál

portálunknak elmondta, a hagyományosabb ízek iránt nagyobb az érdeklődés, de ünnepi alkalmakra borcsokoládét vagy pálinkás bonbont is vásárolnak az emberek. A Csokoládéünnepet nagyon fontos rendezvénynek értékelte, hiszen viszonteladókat is keres ilyen alkalmakkor a nagykereskedelemmel foglalkozó cég.

Grillázsvarázs a csokiünnepen

Nemcsak csokoládékat kínáltak,

Rimóci László

édesszobrász, a Magyar Grillázsszövetség elnökének standjánál például grillázskolbászt is lehetett vásárolni. „Maga már az is különleges, hogy a grillázs jelen van egy ilyen csokiünnepen, hanem grillázson. Vannak natúr, vagyis mogyorós és szezámmagos grillázsok, érdekesség a mákos, ezeken felül aszalt gyümölcsökkel és gyümölcspasztákkal ízesítetteket is kínálunk, ettől még puhábbak és még ízletesebbek. Régen az embereknek gyakorlatilag beletört a foga a grillázsba, mert kispórolták belőle a mogyorót, most már csökkent a cukormennyiség és nőtt a diómennyiség ebben a finomságban” – magyarázta. A bevásárlóközpontban élő csoki szobrokká maszkírozott pantomim-művészeket is láthattak az érdeklődők, akik a Szegedi Koraszülött Életmentő Szolgálat megsegítésére gyűjtöttek. A nap egyik fénypontja természetesen az „egyszerre legtöbben csokis keksz majszolás” magyar rekordjának kísérlete volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.