Közélet

Az EU ellenzi a pálinkafőzés jövedéki adómentességét – a Fidesz felvenné a harcot

Az EU ellenzi a pálinkafőzés jövedéki adómentességét – a Fidesz felvenné a harcot

2013. február 22., péntek
Az EU ellenzi a pálinkafőzés jövedéki adómentességét – a Fidesz felvenné a harcot

A Fidesz támogatja a kormányt abban, hogy védje meg a házi pálinkafőzés jövedéki adómentességét az Európai Unió Bírósága előtt.

"Itt nemzeti érdekről van szó", amelyet meg kell védeni - mondta

Horváth István

, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának Fideszes helyettesítő alelnöke az Európai Bizottság csütörtöki döntéséről szólva. Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt. A képviselő meglepőnek nevezte a döntést, mert szerinte a magyar kormány 2010-ben egy az unióban ismert eljárást vezetett be akkor, amikor jövedékiadó-mentessé tette a háztartásokban vagy a szeszfőzdékben személyes használatra előállított pálinkát évi 50 literig. Horváth István azt mondta, több tagállamban, például Ausztriában, Németországban, Szlovéniában és Portugáliában is alkalmazták az adómentességet. Véleménye szerint a félreértést az eredményezhette az Európai Bizottságnál, hogy a mentesség a Magyarország által 2004-ben aláírt csatlakozási szerződésben nem szerepelt. "De ami 2004-ben nem volt leírva, azt soha nem lehet már bevezetni?" - tette fel a kérdést a politikus, hangsúlyozva: figyelembe kell venni azt is, hogy Magyarországon történelmi hagyományai vannak a házi pálinkafőzésnek. Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja, a belső piaci verseny torzulásainak megelőzéséért. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény csütörtöki közleményében azt hangsúlyozta: az irányelv alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50 százalékkal csökkentheti évi 50 literig. A Nemzetgazdasági Minisztérium a döntést követően jelezte, a kormány nem tervezi a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását, Magyarország kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.