Írjon nekünk

Egyház

Kothencz János az advent társadalmi üzenetéről: Merjünk újjászületni!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

A SZEGEDma.hu advent fontosságáról, jelentőségéről kérdezte Kothencz Jánost, aki az elmúlt időszakban számos közösségi kezdeményezés elindítójává vált. A L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület és Mozgalom életre hívója, aki elsősorban a gyermekvédelem területén éli meg hivatását, családjukat vesztett gyermekek szolgálatában, az ÁGOTA Alapítványon keresztül. Kothencz János munkatársai közel 20 ezer ember karácsonyát igyekeznek szebbé tenni.

– Mit jelent az ön számára az advent időszaka?

– Mindenekelőtt annak a reményteljes várakozásnak az időszakát, ahol mi magunk is felkészülhetünk a megszületett Megváltónk befogadására. Ebben az időszakban mindannyiunknak van jócskán mit átgondolnia és újraértékelnie. Talán pont ez segíthet bennünket abban, hogy egy kicsit mi magunk is újjászülethessünk. Jézus, a Megváltónk születése komoly tanítást közöl. Például azt, hogy nem vagyunk egyedül. Ugyanakkor arra is tanít, hogy a szeretet végtelen. Hiszen úgy és olyannyira szeret bennünket a Teremtő, hogy egyszülött fiát adta értünk. Arra emlékezünk szenteste, hogy megszületik a Megváltó, és ennek számtalan olyan tanúsága és következménye van, amin érdemes eltöprengenünk.

– Milyen társadalmi üzeneteket lát, illetve tud megfogalmazni az adventtel összefüggésben?

– Ezekben a hetekben is igaz mindaz, ami egyébként bármikor máskor. Vagyis az, hogy jobbá tennünk a körülöttünk lévő világot, megváltoztatnunk bármit is csak úgy lehet, ha mi magunk is változunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy a korábbi, jó esetben helyes elveinket feladjuk, hanem azt, hogy ha ezek mellett van bármi, amiben fejlődhetünk, és jobbakká, vagy pusztán csak emberségesebbekké válhatunk, akkor ezt igenis tegyük meg. Merjünk újraszületni! Akár bizonyos felismeréseinkben is. Persze mindehhez gyakran támogatásra is szükségünk van.

Nekem itt van az ÁGOTA által 17 éve támogatott csaknem 8000 gyermekem, valamint az egyházmegyénk fenntartásának köszönhetően gondozott további 4000 csemeténk, akik bizony nagyon nyíltan és őszintén rávilágítanak arra, ha valami nem helyes. Ahogyan minden pedagógusra igaz, így rám is, hogy nagyon sokat tanulok a gyerekektől. Persze a legfontosabb a család segítő szeretete. Mindemellett pedig ott vannak a barátok, munkatársak és jó ismerősök, akiknek a visszajelzéseiből mindig van mit újraértékelnünk magunkban. Egy jó szólás erre, hogy „a barát az, aki tudja, hogy milyen vagy, és mégis szeret”. A várakozás heteiben érdemes sokat beszélgetnünk hozzátartozóinkkal és a barátainkkal egyaránt.

– Mostanában sok ajándék gyűlik össze a rászorulóknak. Önnek milyen tapasztalatai vannak ezen a téren? Sikerült-e támogatásokat szerezni?

– Engem egyrészt mindig megdöbbent, hogy ilyen idő tájt mennyire feltör a karitatív lelkület. Őszintén örülök ennek, bár kétségtelenül vágynék arra is, hogy mindezt ne csak ilyenkor, hanem egész évben is így tegyük. Gyakran mondom el sok helyen, hogy a bajba esetteknek is az év 365 napja karácsony kell hogy legyen. Vagyis minden ember megérdemelné ezt a fajta odafigyelést és jóságot minden nap.

Az ÁGOTA Alapítvány minden évben óriási jótékonysági programsorozatot valósít meg, melynek eredményeként több ezer gyermek és fiatal juthat hasznos és fontos ajándékokhoz. Persze a mi esetünkben ez nem annyira akció jellegű, hiszen folyamatosan ezt (is) tesszük egész évben a családból kiemelt gyermekekért. Ugyanakkor sokszor találkozom nagyon jó hangulatú akciókkal is, amelyek közül több engem is mélyebben érint meg. Például nem olyan rég egy kedves barátom, aki egyébként egyházmegyénkben főigazgató társam is, Ritz Judit, azzal hívott fel, hogy a szegedi Sing-Singben nekünk gyűjtenének ajándékot a fiatalok. Judit minket javasolt, és az igazat megvallva én nagyon meghatódtam ettől. Persze nem attól, hogy a főigazgató asszony minket ajánlott, hiszen számtalanszor segítette és támogatta már a gyermekeim ügyét, hanem attól, hogy még egy olyan helyen is, ami elsősorban a szórakoztatóipar céljával működik, gondolnak a csemetéimre. Ez nagyon jó érzéssel töltött el. Az egyre népszerűbb szegedi internetes rádió, az All In PartyRadio karácsonyi gyűjtéséhez többek között a Pick Szeged válogatott kapusa, Mikler Roland is csatlakozott. A főszervező, Pászti Anikó, aki maga is egy csodálatraméltó személyiség, olyan elánnal vetette bele magát a gyermekeink megajándékozásába, hogy azt egyszerűen öröm volt látni. Ritkán tapasztalok ilyet.

Aztán ott van egy másik példa is, amit a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó munkatársak Takács Anita koordinálásával a fiataljainkért tesznek. Már többedik alkalommal ajándékokat gyűjtenek, és ezek közt számtalan olyan ajándék is van, amihez csak ritkán juthat hozzá egy-egy gyermek. Anita és munkatársai figyelmessége szintén nagyon jólesik a gyerekeknek. A másik nagy örömünk Magyar Anna elnök asszonynak köszönhető, aki nemrégiben közvetítette felénk a Csongrád megyével régről együtt működő testvérmegye, az amerikai Lucas megye és Toledo város nagylelkű felajánlásait. Most ruhákat és játékokat, például plüssállatokat, labdákat hoztak a gyerekeknek.

Ugyancsak komoly támogatást kaptunk holland barátainktól, akik bútorokat és számos hasznos ajándékot küldtek. Németországból Elisabeth Fessl de Alemany asszony gondoskodásának hála olyan játékokat és eszközöket kaptunk, melyeknek köszönhetően szinte valamennyi intézményünk és nevelőszülő-családunk részesülhetett ajándékban. A sok segítség eljuttatásában komoly támogatónk volt idén is a Printker Office Land Kft. Az ugyancsak régről segítő Potyka étterem is sokat tett gyermekeinkért, csak úgy mint a „Ez Desingn és Pizzafutár” közös szervezése. Nekik köszönhetően idén ingyen tudjuk megpizzáztatni a gyerkőcöket. Figyelemreméltó a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar hallgatóinak karitatív akciója is, melyben 100 ezer forint értékben nyújtanak gondozottjainknak segítséget. A Világító Torony Alapítvány ruhaneműkkel, a Pick Szeged kézilabdacsapat ajándékokkal igyekezett szebbé tenni a karácsonyt. A Happy Box Kft és a Belügyminisztérium Roma Ügyi Osztálya, illetve Wéber Rostás Krisztina segítsége szintén hasznos és nagylelkű támogatást jelent idén is az otthonainkban élőknek. Régi támogatónk, Engi Zsolt és barátai, munkatársai szintén gyűjtöttek a fiataloknak. A SZEFO Zrt. és vezetője, Kiss Sándor pulóvereket hoztak, Fedor Mózes pedig a Csongrád Megyei Esélyek Háza szervezésében színvonalas meglepetéssel szolgált gyermekeinknek. A Belvárosi Plébánia és Macedon testvér idén is vacsorára hívta a kicsiket, akiket a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciójával is meglephetünk idén.

Ugyancsak köszönettel tartozunk a Szegedi Tűzoltóságnak és a Realio Kft. baba-mama klubjának, akik idén is kényeztették fiataljainkat. A Talentum Alapítvány mézeskaláccsal kedveskedett az ÁGOTA pártfogoltjainak. Ruhákat és játékokat kaptunk Kornok Csabától, Tóth Máriától, Rózentál Emmától, valamint a Mikulás-akciónk egyik támogatója volt idén Oláh János és a SZEGEDma.hu szerkesztősége is. Külön köszönet illeti Bíróné Vaskor Csillát és Kereszty Ágnest, akik szintén sokat segítettek nekünk, és így még szebbé varázsolhatjuk a karácsonyt.

Az igazat megvallva fel sem tudnám sorolni, hogy mennyi támogatást kaptunk, hiszen annyi jó szándékú megkeresés érkezett. Schmitt Pál elnök úr idén 1 millió forinttal támogatta meg az ÁGOTA Gyermekvédelmi Közösségi Centrum ügyét. Tótkomlós Önkormányzat ugyancsak komoly segítséget nyújtott, csaknem félmillió forintot gyűjtöttek össze a gyerekeknek. Megkülönböztetett figyelemmel mondok köszönetet a tápéi lakosoknak is, akik óriási segítséget jelentenek számunkra, és akik közül többen idén is adományoztak. A Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója Polner Eörs és a Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője, Tápai Péter is komoly szinten támogatott minket abban, hogy még meghittebbé tehessük a gyerekek karácsonyát.

– A lakótelepeken élőknek segítő L.É.T. idén is rendez karácsonyi műsort?

– Természetesen. Már két éve, hogy elindítottuk ezt a lakossági karitatív mozgalmat a közvetlen lakókörnyezetünkben (Tarján és Felsőváros), ahol közel 8000 embert segítünk és támogatunk egész évben. Minden hónapban számtalan programot valósítunk meg úgy, hogy annak legfőbb célja a közösségépítés. Idén is lesz többek között karácsonyi együttlét, ahol újra találkozhatnak egymással az itt élők: december 21-én 17 órakor Zápor-tón, illetve 22-én 17 órakor Gyík utcai József Attila Általános Iskola udvarán. Nyugdíjasklubjaink tagjai szép előadással készülnek, és az itt élő családok is megajándékozzák egymást.

– Hogy érzi, mire van leginkább szüksége az ön által támogatott gyermekeknek, felnőtteknek és időseknek?

– Úgy gondolom, leginkább elfogadásra és valahova tartozás érzésre. Minden ember önmagában is egy csoda. A Jóisten nem teremt selejtet. Hiszem, hogy ha elfogadást és valahova tartozást tapasztalunk meg, úgy nem érezzük magunkat egyedül. A várakozás heteiben leginkább ennek a gondolatnak az újraaktualizálását tartom fontosnak. Annak a felismerésében érdemes újjászületnünk, hogy figyelnünk kell egymásra, és tennünk kell egymásért. Én ebben hiszek. A családból kiemelt gyermekeimmel és fiataljaimmal, valamint a lakókörnyezetemben élő és általunk segített családokkal együtt közel 20 ezer ember számára igyekszenek munkatársaim szebbé és meghittebbé tenni a karácsonyt. Nincs az az adománymennyiség, amit ne tudnánk gyorsan kiközvetíteni, hiszen mi valóban azokhoz juttatjuk el, akik leginkább szükséget szenvednek. Viszont a tárgyi adományok mellett a legfontosabb, hogy egymás szeretetét megtapasztalhassuk. Karácsonykor az értünk megtestesült szeretet születik meg.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál