Fazekas: az új törvény megakadályozza a külföldiek földszerzését

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az új földtörvény meghatározza, hogy ki vásárolhat és művelhet földet Magyarországon, a helyben lakó gazdáknak előnyt biztosít, a külföldieket és a spekulánsokat pedig kizárja a termőföld megszerzésére jogosultak köréből – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Pásztón sajtótájékoztatón.

Egy személy birtokában továbbra is legfeljebb 300 hektár termőföld lehet, a földhasználók pedig 1200 hektárt művelhetnek majd az új földtörvény hatályba lépése után – húzta alá.

A miniszter ismertette azt is, hogy a közeljövőben földbizottságok alakulnak a települések többségén, ezeknek csak természetes személyek lehetnek a tagjai.

Fazekas Sándor az MTI zsebszerződésekkel kapcsolatos kérdésére kifejtette: földvásárlás igénye esetén ezt először a földbizottság megvizsgálja, vétójoggal, majd – jóváhagyás esetén – külön hatósági ellenőrzés következik. Ez az esetleges szabálytalanságokra igyekszik fényt deríteni.

Hozzátette: jelenleg a tárcánál húszfős stáb vizsgálja, hogy milyen biztosítékokat lehet beépíteni az új földtörvénybe a zsebszerződések kiszűrésére, az ezzel kapcsolatos csalások megakadályozására. A miniszter hangsúlyozta: “akik ilyen szabálytalan földügylet résztvevői, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.”

Fazekas Sándor ezután arról adott tájékoztatást, hogy a tárca a hazai élelmiszer-feldolgozás kapacitásának bővítésére pályázatot írt ki kis- és közepes vállalkozások számára. A pályázat 8 milliárd forintos keretösszegéből 144 vállalkozást támogattak. A fejlesztéseknek köszönhetően vágópontok, gyümölcs- és húsfeldolgozó kisüzemek jönnek létre, amelyek termékei könnyebben juthatnak el a fogyasztókhoz.

Előző sztori

Felmérés a határon átnyúló online vásárlásokról

Következő sztori

Jó arcokat keres a SZEGEDma: András Xavér