Kultúra

A borhoz is köthető Szent Márton alakja + VIDEÓ

A borhoz is köthető Szent Márton alakja + VIDEÓ

2012. november 10., szombat
A borhoz is köthető Szent Márton alakja + VIDEÓ

Libákkal kapcsolatos legendája közismert, de hogyan kapcsolódik Szent Márton alakja a borhoz? A Telin Televízió műsorában Mód László néprajzkutató beszélt a Márton-napi hagyományokról és az ünnep modernizálódásáról.

A Savariában (mai Szombathely területén) született

Szent Márton

a kora középkor egyik legnépszerűbb szentje volt. Harcos szellemű, katonai erényekkel is büszkélkedő térítő pap volt, emlékét helynevek, kápolnák őrzik a mai napig. A legenda szerint amikor hírét vette, milyen magas egyházi méltóságra szemelték ki, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A libák azonban gágogásukkal, szárnyverdesésükkel óriási zajt csaptak, és ezzel elárulták rejtekhelyét. Innen ered a Márton-napi libafogyasztásunk, a történet azonban igen mély gyökerekkel bír. "Bizonyos feltételezések szerint Márton-nap, illetve hogy ezen a napon libát kell fogyasztani, egy római tradíció továbbélése" - nyilatkozta a Telin TV-nek

Mód László

néprajzkutató. Ahogy minden más, úgy ez az ünnep is a modern kor igényei szerint alakult, kulturális turizmussal, gasztronómiai rendezvényekkel, és borral, borkóstolással kapcsolódik össze. "Néhány évvel ezelőtt még nem volt olyan közismert Márton és a bor kapcsolata, bár német nyelvterületen és hazánkban is nagyon erősen gyökerezik a néphagyományban. Márton egy a szőlővédő szentek sorában, melyre szükség is van, hiszen a gyümölcsre igen sok veszély leselkedik" - emelte ki a néprajzkutató. A Szent borral való kapcsolatát legendákkal is próbálták alátámasztani, egy történet szerint csodatévő szőlőtőkét ültetett Tours városába, melynek püspöke volt. Egy másik legenda szerint Krisztushoz hasonlóan a vizet ő is borrá tudta változtatni, de ismert a "Nagypoharú Szent Márton" kifejezés is, ami gyógyító célú borivásokra utal. A modern borkultúra is igen ügyesen köti össze a szőlőnedű fogyasztását ezen alkalmakkal. "A bor valamilyen módon mindig a tradíciókhoz, a termőtájhoz és a történelemhez is kapcsolódik, egy alkalom az újborok ünnepére. A vendéglátó helyiségek az étel- és italfogyasztást is összekötik, melyek elengedhetetlen részei a borkultúrának. Ennek főként az elmúlt években figyelhető meg a felfutása" - emelte ki a néprajzkutató.

A részletekért tekintse meg a Telin TV Mód Lászlóval készített interjúját! (Szegedi Panoráma, 2012. november 9.)

http://www.youtube.com/watch?v=zigPCvUTFZ8

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.