Kultúra

Munkácsy eszperantóul

Munkácsy eszperantóul

2012. október 25., csütörtök
Munkácsy eszperantóul

Eszperantó nyelven is tartanak tárlatvezetést a Móra Ferenc Múzeum december közepéig meghosszabbított Munkácsy-kiállításán: az érdeklődők ezentúl eszperantóul is megismerhetik Munkácsy Mihály műveit és pályafutását. Az első eszperantó tárlatvezetést október 27-én, szombaton fél 12-kor tartják.

A Móra Ferenc Múzeum időszaki kiállításait hagyományosan nem csak magyar, hanem angol és német nyelvű tárlatvezetéssel is megtekinthetik a látogatók. A Munkácsy-kiállítás azonban ebben a tekintetben is újat hoz: októbertől már eszperantóul is kérhetnek tárlatvezetést az érdeklődők, így ezen a különleges, mesterséges eredetű nyelven is megismerhetik a december 16-ig meghosszabbított kiállítást. Az eszperantó eredete 1887-re vezethető vissza, amikor Doktoro Esperanto, azaz Reménykedő Doktor álnéven jelentetett meg először eszperantó nyelvkönyvet

L. M. Zamenhof

varsói szemorvos. A létrehozás célja az volt, hogy egy politikailag semleges, könnyen megtanulható nyelvvel segítsék elő a békét és a nemzetközi megértést. Az eszperantó 1913 óta a szabadkőművesség nyelve, ma 115 országban több millióan beszélik. Hazánkban gyakran összetévesztik a

Karinthy Frigyes

által létrehozott eszperente nyelvi játékkal a szavak hasonlósága miatt. Az eszperantó rendkívül kedvelt a nyelvvizsgázók körében: az angol és a német után ez a nyelv örvend a legnagyobb népszerűségnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.