Közélet

Harmadannyiba kerülne az elektromos busz, mint a hagyományos + VIDEÓ

Harmadannyiba kerülne az elektromos busz, mint a hagyományos + VIDEÓ

2012. augusztus 8., szerda
Harmadannyiba kerülne az elektromos busz, mint a hagyományos + VIDEÓ

A kínai elektromos buszok annyiba kerülnének, mint a trolik, de fenntartásuk olcsóbb, hiszen felső vezeték nélkül közlekedhetnének. Amint lesz valamilyen forrás járműpark-fejlesztésre, az SZKT kész rendelni ilyen buszokat.

A távol-keleti ország BYD gyárának terméke, az eBUS-12 öt napot töltött Szegeden, s futotta tesztköreit az 5-ös és a 8-as trolibuszvonalakon.

Ahogyan azt már megírtuk

, a kínai elektromos jármű akkumulátoros hajtásnak köszönhetően képes egy feltöltéssel 250 kilométert is megtenni, a végsebessége a 70 km/h-t is eléri. A 12 méter hosszú buszon 16+2 ülőhely és 40 állóhely található, de a gyár nagyobb belterű és csuklós típusokat is készít. „Semmivel sem drágább a beszerzési költsége, mint egy trolinak (a mostani buszokat 780 ezer euróért vásárolta meg a város), viszont költséghatékonyabban hasznosítható, mert nem kell felsővezeték a működéséhez. A fogyasztása 0,8-1 kilowatt óránként, ami közel 29 forint. Az autóbuszok fogyasztása 100 forintra jön ki kilométerenként, így az új elektromos buszok kilométerei harmad annyiba kerülnének” – mesélt a tapasztalatokról a Telin Televíziónak

Tóth István Tibor

, az SZKT ügyvezető igazgatója hozzátéve, hogy amint fejlesztés szempontjából uniós vagy állami forrásra lehet majd pályázni, mindenképpen érdemes ezeket a buszokat előnyben részesíteni.

Tekintse meg a Telin TV Tóth István Tiborral készített interjúját (Szeged Ma hírműsor, 2012. augusztus 7.)!

http://www.youtube.com/watch?v=ELkEvPmBfI4

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.