Közélet

A kormány kiáll az idős emberek már megállapított ellátásai mellett

A kormány kiáll az idős emberek már megállapított ellátásai mellett

2012. augusztus 29., szerda
A kormány kiáll az idős emberek már megállapított ellátásai mellett

A kormány szerdai ülésén döntött a társadalombiztosítási nyugdíjrendszert szabályozó jogszabályi környezet módosításáról - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő a kabinet ülése közben tartott tájékoztatón.

A szóvivő utalt arra, hogy az előző két évben az egészségbiztosítási, a szociális ellátási, illetve a nyugdíjbiztosítási rendszert alakította át a kormányzat. Ezen rendszerek átalakítása következtében a korábban szociális járadékban részesülők társadalombiztosítási ellátásban részesülőkké váltak. Ezen emberek ellátása az együttfolyósítási szabálynak megfelelően történt. De a végrehajtás során érzékelhetővé vált, hogy több, főként idős ember ellátása csökkenne ezen rendszer alkalmazása következtében - mondta a szóvivő az özvegyi nyugdíjakat is érintő intézkedésre utalva. A kormány viszont nagyon határozott abban, hogy az idős emberekkel törődni kell - fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: éppen ezért a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átalakításakor világossá teszi a kabinet ismételten, hogy nem kívánja a már folyósított és megállapított ellátások bármilyen módon történő csökkentését. Ennek szellemében javasolja a mostani módosítást. A múlt héten a szocialisták tartottak sajtótájékoztatót arról, hogy az egészségkárosodottak ellátásáról szóló jogszabály úgy rendelkezik: aki házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját - az összegtől függetlenül - a felére csökkentik.

Mesterházy Attila

MSZP-elnök azt mondta: elfogadhatatlannak tartja a nyugdíjak csökkentését és azt követeli a miniszterelnöktől, tegye egyértelművé, hogy az időseknek járó juttatások összese nem lesz kevesebb. A miniszterelnök sajtófőnöke erre úgy reagált, hogy amit az MSZP elnöke követel, azt legutóbb a nagyköveti értekezleten tette meg

Orbán Viktor

a nyilvánosság előtt.

Havasi Bertalan

örömét fejezte ki, hogy az MSZP elnökének szavai alapján nemzeti konszenzus van a kérdésben. A kormányfő a nagyköveti értekezleten tért ki arra: vissza kell utasítani azokat az - akár a Nemzetközi Valutaalap részéről felmerülő - esetleges igényeket is, amelyek szerint a nyugdíjkifizetésekben megtakarítási lehetőségeket kellene keresni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.