Közélet

Kormánymegbízotti tanácsadó a társadalmi kapcsolatokért + FOTÓK

Kormánymegbízotti tanácsadó a társadalmi kapcsolatokért + FOTÓK

2012. július 27., péntek
Kormánymegbízotti tanácsadó a társadalmi kapcsolatokért + FOTÓK

Kothencz Jánost, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatóját kérte fel B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott, hogy a jövőben lássa el a kormánymegbízott társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsadója feladatkörét.

B. Nagy László

személyesen kérte fel a szakembert, hogy a jövőben értékes tanácsaival és a kormánymegbízott társadalmi kapcsolataival összefüggő koordinatív képviseletével támogassa a munkáját.

Kothencz János

kellő mérlegelést és egyeztetést követően elfogadta a felkérést. Egyik komoly feltétele az volt, hogy a hivatását, vagyis a gyermekvédelmet és a szakmapolitikai munkásságát semmilyen mértékben ne gátolják. Ez azt jelenti, hogy feladatvállalását a továbbiakban is saját időbeosztása alapján végzi. A felkérés körülményeiről kérdeztük az új tanácsadót.

- Milyen körülmények közt történt a felkérés, és mért pont az ön személyére esett a választás?

- Talán az a legmegfelelőbb kifejezés, hogy egy nagyon őszinte és kötetlen beszélgetés keretében kért fel kormánymegbízott úr arra, hogy a jövőben szakmai tanácsaimmal és a társadalmi kapcsolatépítésében fontos feladatokban segítsem és támogassam az ő munkáját. Hogy miért pont rám esett a választás, azt nem tudom megmondani, de gondolom, a társadalmi területen végzett, főként a civil szférában megélt hivatásom is közrejátszhatott. Egyetértettünk: a kormánymegbízotti munka nem merülhet ki abban, hogy a hatósági ügyek intézése a hivatalon belül gördülékeny legyen, vagy az állam szolgáltatásait emberarcú ügykezelésen keresztül érhessük el – bár Csongrád megyében ez a szemléletváltás egyre érzékelhetőbb. Egy kormánymegbízottnak érzékenynek kell lennie az őt körülvevő társadalom minden problémájára, olyanokra is, amelyek távol állnak a munkájától, vagy csak áttételesen kapcsolódnak a közigazgatási folyamatokhoz. A most épülő „jó állam” mindkettőnk olvasatában azt jelenti: az erős állam gondoskodni és odafigyelni is képes, illetve segíteni ott, ahol kell. A kormánymegbízotti poszttal együtt járó felelősség ez, és örülök, hogy B. Nagy László ezen a területen éppen az én segítségem kérte.

- Úgy hírlik az ön megbízását illetően, hogy elég komoly, igen magas szintű és széles körű konszenzus volt a háttérben. Mi a véleménye erről?

- Nem gondolom, hogy ezen kellene töprengenem, inkább arra figyelek, hogy ez a feladatvállalás mielőbb megtalálja a maga medrét abban a térben, amiben a kormánymegbízottnak hasznos segítségeként szolgálhat. Hogy emellett kinek milyen véleménye van rólam, az eddig sem motivált túlságosan. Vannak olyan értékek, melyekben hiszek, és ezeknek kívánok elsősorban megfelelni. - Hogyan fogadták munkatársai a hírt? Hiszen az egyházmegyében is és az ÁGOTA Alapítványban is komoly felelősséggel járó hivatást lát el. - Munkatársaim mellett Kiss-Rigó László püspök úrral is nagyon őszintén és egyszerűen beszéltünk, egyeztettünk erről. Természetesen továbbra is azt teszem, amit eddig, vagyis az egyházmegye gyermekvédelmi főigazgatójaként az egyházam szolgálatában, a családból kiemelt gyermekekért küzdök, és az ÁGOTA Alapítvány berkeiben sem változik az aktivitásom. Püspök úr nagy örömmel konstatálta a felkérést, és teljesen természetesen kezelte annak jelentőségét, hogy a jövőben a kormánymegbízott urat is segítem. Egyházmegyénk egyébként is komoly társadalmi támogató tevékenységet fejt ki. Fontos leszögeznem, hogy a felkérésemnek megfelelően magam alakítom ki azt a stratégiát, amiért felelősséget vállalok, és mindez semmilyen formában nem gátol a hivatásomban. Ugyanakkor természetesen megtiszteltetés az ilyen felkérés, és ennek megfelelően meg is becsülöm a bizalmat. Dolgozhattam már együtt B. Nagy László kormánymegbízott úrral és a stábjával, és elég nyilvánvalónak tűnt, hogy jól tudunk együtt munkálkodni. Az a terület pedig, amire felkért, tökéletesen közel áll hozzám, hiszen csaknem 17 éve a humán társadalmi területen fejtem ki tevékenységem. - Tudna-e valamit esetleg máris elárulni leendő feladatairól? - Nos, amint az a feladatkör megnevezéséből is kitűnhet, a jövőben a kormánymegbízott társadalmi kapcsolataiért felelős tanácsadói tevékenységet látok el. Ez egy rendkívül tág körű feladatvállalás, ezért talán egyszerűbb, ha azt mondom, igen széles palettán képviselem majd ezt a fajta felelősséget. Az állam és a különféle társadalmi csoportok és szervezetek nem nélkülözhetik a szimbiotikus együttműködést. Ennek a szándékát fejezi ki többek közt az erre való, ilyen irányú odafigyelés is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.