Közélet

Kétezerféle halászlé főtt Baján + FOTÓK

Kétezerféle halászlé főtt Baján + FOTÓK

2012. július 16., hétfő
Kétezerféle halászlé főtt Baján + FOTÓK

Több, mint kétezer bogrács alatt gyújtottak tüzet szombat este hat órakor Baján. Idén 17. alkalommal is több ezer ember látogatott a Sugovica partjára, hogy a megfőzze ízlésének, hagyományainak megfelelő levest. Portálunk is tett egy kört a Bajai Halfőző Fesztiválon.

Szombat délután füstbe borult Baja belvárosa: a szokásokhoz hűen idén is július második hétvégéjén rendezték meg a Duna-parti város legnagyobb gasztronómiai ünnepségét, a Bajai Halfőző Fesztivált. A három napos rendezvényre az ország minden pontjából érkeztek a látogatók és a mesterszakácsok, a város főterén felsorakozott bográcsokban pedig az összes létező recept szerint főttek a pontyok és törpeharcsák - jól mutatva, milyen változatos módon elkészíthető ez a magyaros ízvilágú leves. A Bajára látogatók ráadásul a nemrég felújított, mediterrán hangulatot idéző belvárost is megcsodálhatták. Idén is napfényes idő várta a főzőket, a bogrács mellől sokan a Sugovica hűsítő habjai közé menekültek a nagy meleg elől.

Ahány ház, annyi recept

A rendezvényen részt vevőket

Zsigó Róbert

, a város polgármestere köszöntötte a városháza udvarán, majd hat órakor megadta a jelet az általános tűzgyújtásra - szavára a főtér színpadán felállított bogrács alatt

Tarján Levente

díszpolgár szította fel a lángokat. Tavaly Mohács, idén a horvátországi testvérváros, Labin volt a rendezvény hivatalos "díszvendége", ennek tiszteletére a Péter Pál utcában horvát népzene és táncház várta az érdeklődőket. Felavattak továbbá egy több mint ezer darab textilből összevarrt, négy méter széles és két méter magas zászlót is, mely a halfőző fesztivál kulturális sokszínűségét jelképezte.

Portálunk körbejárt, kérdezgetett és kóstolgatott is a fesztiválon, igazi különlegességek után kutatva. Schneider Lajos a határ túloldaláról érkezett a halfőzőre: bográcsába tejföl, tojássárgája és zöldség is bekerült. Az Újvidékről érkezett férfi fiatal korában tanulta ezt a receptet szüleitől, mely leginkább az al-dunai elkészítési módhoz hasonlít, elmondása szerint egy kicsit "szerbesre haragítva", vagyis rendkívül csípősen fogyasztják. Az apróra vágott hagymát a hal csontjaival, fejével és farkával kezdik főzni, majd miután leszűrte adja hozzá a halhúst, a paprikát és kilónként 10 dkg zöldséget és répát. Fél órát forr így a leves, majd tejfölbe kevert tojássárgáját adnak hozzá habarásként, végül erős paprikákkal haragították szinte arczsibbasztó mértékig - nekünk ez egy kicsit már sok volt, hatéves kislányuk, Flóra azonban nagykanállal habzsolta a levest.

Minden receptből lehet jó halászlé

A bajai főzőmesterek elsősorban a házilag előállított hozzávalókat és a főzési időt emelték ki: Szakály Tibor szerint igazán jó minőségű tört paprika nélkül nem lehet rendes halászlevet készíteni, a Mohácsról érkezett szakács otthon termesztett fűszerét is bemutatta nekünk. Bár bajai módon főzték a levest, nem zárkóztak el más receptektől sem. "A modorosabb szakácsok mindig összevesznek, hogy melyik hal az eredeti, melyik az ízletesebb, főleg a szegedivel szokták hasonlítgatni. Én ezt nem szeretem, főzze mindenki úgy, ahogy tanulta, szerintem minden receptből lehet jó halászlevet csinálni" - hangsúlyozta Szakály Tibor. A kulináris élmények mellett kulturális rendezvények, koncertek is várták a hétvégén Bajára látogatókat. Néptáncosok vonultak végig a bográcsok között, a kisebbeket kézműves udvar és népi játékszerek várták, és koncertekből sem volt hiány: Fellépett a Back II Black és a Zorall zenekar, énekelt SP, Wolf Kati, Vastag Csaba, Marót Viki és a Nova Kultúr is. Vasárnap este a Magna Cum Laude zenekar koncertjével zárult a fesztivál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.