Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Bulvár

Mudi, az “elfeledett juhász” – magyar kutyafajták 5. rész + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Sokan egyszerű keveréknek nézik hazánk legritkább pásztorkutyáját, a mudit. Ez a vidám tekintetű, életerős eb méltatlanul burkolódzik az ismeretlenség homályába, kiváló tulajdonságai mellett ragaszkodó, családszerető állat. Hazai kutyafajtákat bemutató sorozatunk ötödik részében ezzel a fajtával foglalkozunk.

Fényes Dezső, a balassagyarmati Palóc Múzeum egykori igazgatója a pásztorok életét, szokásait kutatta éveken át. A bugaci pusztákat járva, néprajzi gyűjtőmunkája során megakadt a szeme egy különleges eben: az álló fülű, gyors mozgású, tűzrőlpattant vidámságú állat különbözött az ottani keverék kutyáktól. Vásárolt is néhány példányt, majd hazatérve tenyészteni kezdte őket. Néhány évre rá, 1936-ban a budapesti tenyészállatvásáron mutatta be először ezt a fajtát, benyújtva az első hivatalos standardot, amit a szakértők el is fogadtak. Innentől egy új hazai kutyafajtával bővült szűkös, de annál értékesebb listánk – az ebek az első tenyésztett példány után a mudi nevet kapták.

Méltatlan közöny

“Rendkívül rossz magyar szokás, hogy kevésbé ismerjük, kevésbé becsüljük saját értékeinket, mint másokét. A szocializmus belénk nevelte, hogy az import az értékes, az itthoni gagyi – talán ez lehet az oka, hogy a magyar pásztorok is külföldi kutyákat használnak a kiváló hazai tenyésztések helyett” – mondta Vanyó Sándor (képünkön jobbra), a Tápai-Tekergő Mudi Kennel tenyésztője, akit a fajta jellegzetességeiről, sajátosságáról faggattunk. Mint megtudtuk, a három pásztorkutyánk – a puli, pumi és mudi – közös őssel bír: a pumik vérébe terrier típusú kutyák keveredtek, míg a mudi a német spicc és a magyar puli szerelemgyereke lehet. Pontos adatok azonban nincsenek, a mudi múltját, és az érthetetlen közöny miatt sajnos a jövőjét is homály fedi.

Az állat pedig kiváló tulajdonságokkal bír, mely nagyrészt annak is köszönhető, hogy sosem vált divatkutyává, így elkerülték a túltenyésztéssel járó betegségek. Intelligenciája a többi pásztorkutyához hasonlóan a mudinak is magasabb az átlagosnál, gazdáját félszavakból is megérti. Emellett rendkívül gyors mozgású, energikus kutya, bár szinte árnyként követi gazdáját, sosincs láb alatt. Gyorsasága a legveszélyesebb állatok terelésére is alkalmassá tette, munkakutyaként is jól teljesít, egy igazi energiabomba. A tenyésztő korábbi kiskutyája már kilenc hónaposan vaddisznókat tartott sakkban. Megismerkedhettünk még Rácz László kanjával, a négyéves Betyárral is, aki az otthoni nyájat terelgeti, a szavak mellett kézjelekből is tudja követni az utasításokat. Betyár póráz nélkül is szépen halad az utcán gazdája mellett, a munka után pedig jól eső labdahajkurászással vezetik le a feszültségeket. A fölös energiákat mindig ki kell futtatni az ebből, különben ezt a mudi teszi meg, melyet kint felejtett cipőink, papucsaink bánhatnak.

Kutyahűséggel

Vanyó Sándor két mudijával, Tápai-Tekergő Csutival és Nyírségfia Gubanccal kiállítások mellett az iskolákat is járja, ahol a fajta bemutatása mellett a gyerekeket tanítja, hogy miként kell viselkedni a kutyákkal – akár ismerős, akár ismeretlen állatról van szó. A mudik kiváló tanítók, gazdájuk minden parancsát lesik, a gyerekeket pedig nagyon szeretik. Szökéstől nem kell félni, még elhagyni sem lehet őket – tipikus, hogy a rossz körülmények között tartott, megvert mudi is kitart gazdája mellett.

A pásztorembernek tanulékony és igénytelen kutya kellett, kinézete csak sokadlagos szempont volt a tenyésztés során, de erre sem lehet panaszunk: szinte minden színben “kapható” a mudi feketétől a fehéren át egészen a mostanában keresett tarkáig. Hullámos szőrzete semmilyen ápolást nem igényel, tetőtől talpig összesarazhatja magát az eb, egy fél óra alatt lerázza a piszkot. A sok állatra jellemző erős, faggyús szag sem érezhető rajta, ráadásul termetre sem túl nagy, így a lakásban is könnyen tartható – persze csak ha naponta kifutkározhatja magát. Neszes házőrző, de nem csahol sokat, emellett a betegségekkel szemben is ellenálló, hosszú életű kutyafajta.

A sorozat eddigi részei:

Puli, a “támadva terelő” – magyar kutyafajták 1. rész
A “vadásznak vadászó” rövidszőrű magyar vizsla – magyar kutyafajták 2. rész
Pumi, a “tehetséges terrier” – magyar kutyafajták 3. rész
Kuvasz, a “büszke védelmező” – magyar kutyafajták 4. rész
Erdélyi kopó, a „szenvedélyes vadász” – magyar kutyafajták 6. rész
Komondor, a “kutyák királya” – magyar kutyafajták 7. rész
Drótszőrű vizsla, a “mindenes vadász” – magyar kutyafajták 8. rész
Magyar agár, a “leggyorsabb vadász” – magyar kutyafajták 9. rész
Sinka, a “simaszőrű hajtó” – magyar kutyafajták 10. rész

Tovább olvasom

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál