Írjon nekünk

Közélet

LMP-kongresszus: a Fidesz nem tartotta be választási ígéreteit + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

„Magyarország az európai demokráciák sorából orosz-típusú, központosított demokrácia irányába mozdult el” – jelentette ki Jávor Benedek a kormány elmúlt két évet értékelő sajtótájékoztatóján. Az LMP frakcióvezetője a párt szegedi kongresszusán szólt arról is, hogy a Fidesz nem teljesítette választási ígéreteit.

„2010-ben sokan joggal várták, hogy a kétharmados felhatalmazással rendelkező kormány rendbe tesz számos olyan kérdést, amit a rendszerváltás óta nem tudtunk, így például olyan nagy rendszerek, mint az egészségügy, a nyugdíjrendszer, illetve olyan történelmi adóságok, mint a rendszerváltás előtti múlttal való viszony, az ügynökakták nyilvánossága” – fogalmazott az elmúlt két év kormányzását értékelő sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

A LMP parlamenti frakciójának vezetője közölte, nem teljesült az a várakozás, hogy a kormány ezzel a stabil támogatással a háta mögött hatékony gazdaságpolitikai intézkedéseket hozzon annak érdekében, hogy a 2008-ben kibontakozó pénzügyi válság hatásait tompítani lehessen hazánkban. „A kormány teljesen véletlenszerű ötletelésének eredményeképpen tovább súlyosbította az ország gazdasági helyzetét Jávor szerint. „Egy napi helyzetre reagáló, alapvetően megszorításokat tartalmazó improvizáció-sorozatot láttunk Matolcsy György gazdaságpolitikája révén. Ez az improvizáció a rendszerváltás elmúlt két évtizedének legnagyobb megszorításhullámává és legnagyobb adóemelési hisztériájává alakult át” – hangsúlyozta. A frakcióvezető hozzátette, mindez, az első negyedéves adatok tükrében éves szintre vetítve másfél százalékos visszaesést mutatnak a tényadatok, ami az unión belül a legrosszabbak közé tartozik.

Szegedi kispénzért vehetnek hozzászólást az LMP-sek

Az LMP-kongresszuson szegedi kispénzzel, petákkal vásárolhattak hozzászólásokat. Minden küldött kap 2 petákot, s ezzel darabonként 1 perc hozzászólási lehetősége van. A kispénz – amit először a pásztói kongresszusukon használtak – szabadon odaadható bármelyik küldöttnek, így az illető több ideig is beszélhet.

A társadalompolitikát méltánytalannak és igazságtalannak nevezte a politikus. A gazdag és szegény rétegek közti különbségek tovább nőttek, ezen kívül a közszolgáltatások, például a közösségi közlekedés leépítése zajlott az elmúlt két évben. Megjegyezte, éppen azok számára lehetetlenítette el a kormány a színvonalas közszolgáltatásokhoz való hozzájutást, akiknek a jövedelme csökkent az egykulcsos adó bevezetése miatt.

Az LMP-s politikus szerint egyetlen dologban mutatott következetes és átgondolt politikát a kormány, nevezetesen a politikai rendszer centralizációjában, a demokratikus fékek és egyensúlyok leépítésében, illetve a választási rendszer olyan átalakításában, ami a Fidesznek kedvez a 2014-es választásokon. „Magyarország az európai demokráciák sorából orosz-típusú központosított demokrácia irányába mozdult el. Ez méltatlan a rendszerváltók hagyományához” – szögezte le. Bírálta a kormányt amiatt is, hogy a korrupciót rendszerszintűvé fejlesztette.

A társadalomban a félelem is megjelent a politikus szerint, azt tapasztalják, hogy az emberek nem fejthetik ki szabadon véleményüket, féltik állásukat, családjukat. Jávor kijelentette, innen kell visszafordítani az országot, legkésőbb a 2014-es választásokkor.

A párt szóvivője, Csiba Katalin elmondta, az LMP olyan társadalmat képzel el, ahol a társadalom tagjaiba, vagyis az emberekbe kell pénzt és energiát fektetni. „Olyan országot képzelünk el, ahol az oktatás és az egészségügy, ami megalapozza a gazdasági sikert. Az emberek tudása teheti Magyarországot versenyképessé” – jelentette ki. A szóvivő szerint hiba csak megszorításokban gondolkozni, elég lenne csak a korrupciós költségeket megspórolni.

Málovics György, a Lehet Más a Politika területi szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, mindaz, ami egy megyei jogú város feladata lenne, nem valósul meg Szegeden, s ez tükröződik a közgyűlési döntésekben is. „Amikor bármilyen megszorító intézkedésre szükség van, akkor a nadrágszíjat ott húzzák meg, ahol az alacsony keresetű embereknek a legjobban fáj. Mindez igaz arra, amikor szociális vagy egyéb juttatási formák elvételének lehetőségéről van szó. A közüzemi díjak emelkedésénél folyamatosan a városi cégek szűklátókörű profitszerzését veszik alapul” – jelentette ki. Hozzátette, erre jó példa az elektromos tömegközlekedés fejlesztése, ami négy milliárd forintjába került a városnak. Hozzátette, amíg a kilenc új villamost mutogatják, addig a külterületeken élők tömegközlekedési lehetőségeit csorbítják, s ebben konszenzus van a polgármester és a cégvezetők között, csakis a fiskális szempontokat tartják szem előtt.

Ahogy korábban írtuk, az LMP hétvégén beveszi a szegedi várat, ami a párt tizenkilencedik kongresszusának ad otthont. A kongresszuson döntés születik arról, hogy az Európai Zöld Pártba kit indítson jelöltként az LMP, illetve megkezdődik a jelöltállítási folyamat is a 2014-es választásokra. Málovics portálunknak elmondta, a tizenkilencedik kongresszuson a jelölt- és listaállítási alapelvekről is döntenek a küldöttek.

Hírzóna

Ismét megrendezik a Family Expót Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 16-17-én.

Tovább olvasom

Közélet

Tovább szedi áldozatait a zombidrog Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nagyon nehéz fellépni az úgynevezett zombidrogok terjedése ellen. Szegeden is egyre több jel árulkodik arról, hogy az olcsó és rendkívül veszélyes kábítószer egyre inkább elszabadult.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nyílt napra várják a fiatalokat a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 28-án,

Tovább olvasom

Aktuál