Közélet

LMP-kongresszus: a Fidesz nem tartotta be választási ígéreteit + FOTÓK

LMP-kongresszus: a Fidesz nem tartotta be választási ígéreteit + FOTÓK

2012. június 9., szombat
LMP-kongresszus: a Fidesz nem tartotta be választási ígéreteit + FOTÓK

„Magyarország az európai demokráciák sorából orosz-típusú, központosított demokrácia irányába mozdult el” – jelentette ki Jávor Benedek a kormány elmúlt két évet értékelő sajtótájékoztatóján. Az LMP frakcióvezetője a párt szegedi kongresszusán szólt arról is, hogy a Fidesz nem teljesítette választási ígéreteit.

„2010-ben sokan joggal várták, hogy a kétharmados felhatalmazással rendelkező kormány rendbe tesz számos olyan kérdést, amit a rendszerváltás óta nem tudtunk, így például olyan nagy rendszerek, mint az egészségügy, a nyugdíjrendszer, illetve olyan történelmi adóságok, mint a rendszerváltás előtti múlttal való viszony, az ügynökakták nyilvánossága” – fogalmazott az elmúlt két év kormányzását értékelő sajtótájékoztatóján

Jávor Benedek

. A LMP parlamenti frakciójának vezetője közölte, nem teljesült az a várakozás, hogy a kormány ezzel a stabil támogatással a háta mögött hatékony gazdaságpolitikai intézkedéseket hozzon annak érdekében, hogy a 2008-ben kibontakozó pénzügyi válság hatásait tompítani lehessen hazánkban. „A kormány teljesen véletlenszerű ötletelésének eredményeképpen tovább súlyosbította az ország gazdasági helyzetét Jávor szerint. „Egy napi helyzetre reagáló, alapvetően megszorításokat tartalmazó improvizáció-sorozatot láttunk

Matolcsy György

gazdaságpolitikája révén. Ez az improvizáció a rendszerváltás elmúlt két évtizedének legnagyobb megszorításhullámává és legnagyobb adóemelési hisztériájává alakult át” – hangsúlyozta. A frakcióvezető hozzátette, mindez, az első negyedéves adatok tükrében éves szintre vetítve másfél százalékos visszaesést mutatnak a tényadatok, ami az unión belül a legrosszabbak közé tartozik.

Szegedi kispénzért vehetnek hozzászólást az LMP-sek

Az LMP-kongresszuson szegedi kispénzzel, petákkal vásárolhattak hozzászólásokat. Minden küldött kap 2 petákot, s ezzel darabonként 1 perc hozzászólási lehetősége van. A kispénz - amit először a pásztói kongresszusukon használtak - szabadon odaadható bármelyik küldöttnek, így az illető több ideig is beszélhet.

A társadalompolitikát méltánytalannak és igazságtalannak nevezte a politikus. A gazdag és szegény rétegek közti különbségek tovább nőttek, ezen kívül a közszolgáltatások, például a közösségi közlekedés leépítése zajlott az elmúlt két évben. Megjegyezte, éppen azok számára lehetetlenítette el a kormány a színvonalas közszolgáltatásokhoz való hozzájutást, akiknek a jövedelme csökkent az egykulcsos adó bevezetése miatt. Az LMP-s politikus szerint egyetlen dologban mutatott következetes és átgondolt politikát a kormány, nevezetesen a politikai rendszer centralizációjában, a demokratikus fékek és egyensúlyok leépítésében, illetve a választási rendszer olyan átalakításában, ami a Fidesznek kedvez a 2014-es választásokon. „Magyarország az európai demokráciák sorából orosz-típusú központosított demokrácia irányába mozdult el. Ez méltatlan a rendszerváltók hagyományához” – szögezte le. Bírálta a kormányt amiatt is, hogy a korrupciót rendszerszintűvé fejlesztette. A társadalomban a félelem is megjelent a politikus szerint, azt tapasztalják, hogy az emberek nem fejthetik ki szabadon véleményüket, féltik állásukat, családjukat. Jávor kijelentette, innen kell visszafordítani az országot, legkésőbb a 2014-es választásokkor. A párt szóvivője,

Csiba Katalin

elmondta, az LMP olyan társadalmat képzel el, ahol a társadalom tagjaiba, vagyis az emberekbe kell pénzt és energiát fektetni. „Olyan országot képzelünk el, ahol az oktatás és az egészségügy, ami megalapozza a gazdasági sikert. Az emberek tudása teheti Magyarországot versenyképessé” – jelentette ki. A szóvivő szerint hiba csak megszorításokban gondolkozni, elég lenne csak a korrupciós költségeket megspórolni.

Málovics György, a Lehet Más a Politika területi szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, mindaz, ami egy megyei jogú város feladata lenne, nem valósul meg Szegeden, s ez tükröződik a közgyűlési döntésekben is. „Amikor bármilyen megszorító intézkedésre szükség van, akkor a nadrágszíjat ott húzzák meg, ahol az alacsony keresetű embereknek a legjobban fáj. Mindez igaz arra, amikor szociális vagy egyéb juttatási formák elvételének lehetőségéről van szó. A közüzemi díjak emelkedésénél folyamatosan a városi cégek szűklátókörű profitszerzését veszik alapul” – jelentette ki. Hozzátette, erre jó példa az elektromos tömegközlekedés fejlesztése, ami négy milliárd forintjába került a városnak. Hozzátette, amíg a kilenc új villamost mutogatják, addig a külterületeken élők tömegközlekedési lehetőségeit csorbítják, s ebben konszenzus van a polgármester és a cégvezetők között, csakis a fiskális szempontokat tartják szem előtt. Ahogy korábban írtuk, az LMP hétvégén beveszi a szegedi várat, ami a párt tizenkilencedik kongresszusának ad otthont. A kongresszuson döntés születik arról, hogy az Európai Zöld Pártba kit indítson jelöltként az LMP, illetve megkezdődik a jelöltállítási folyamat is a 2014-es választásokra. Málovics portálunknak elmondta, a tizenkilencedik kongresszuson a jelölt- és listaállítási alapelvekről is döntenek a küldöttek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.