Közélet

Kócos cigánylányból indiai hercegnő

Kócos cigánylányból indiai hercegnő

2012. június 6., szerda
Kócos cigánylányból indiai hercegnő

A szegedi Ünnepi Könyvhét egyik felütéseként hétfőn a kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban mutatták be Korniss Péter és Závada Pál Egy sor cigány. Huszonnégy mai magyar című könyvét, melyben a két év óta Szegeden játszó Danis Lídia színművész is vall életéről, pályájáról.

„Engem egész gyerekkoromban atrocitások értek. Édesanyám még a játszótérre se tudott kivinni, mert a magyar gyerekek a nyelvüket öltögették. Felnőttem, gimnáziumba kerültem, hosszú hajam lett, és egyszerre indiai hercegnővé váltam a magyar megítélés szerint” – meséli portálunknak

Danis Lídia

.

Mackóban, süni hajjal

Danis Lídia Sopronban született, tizenkét évesen kiköltöztek falura. „És ott keményen elkezdtek cigányozni, télen pedig megfürdették őt a hóban a parasztgyerekek, akik most bezzeg bejelölik a facebookon, merthogy már művésznő” –

írja a tavaly év végén megjelent kötet

. Olvashatunk első versmondó versenyéről is, amin még „mackóban, süni hajjal” szerepelt. A falun viszont már minden magyaróra elején mondhatott egy verset – szeretettel emlékszik vissza a tanárnőre, aki kézen fogta, segítette. „Elég okos voltam, hogy fölfogjam, nekem tanulnom kell ahhoz, hogy ne kelljen a konyhán emelgetni az ötvenliteres fazekakat” – áll a könyvben. Így végzett később színművészetit, majd játszhatott a Vígszínházban a teátrum legjobb művészeivel. „Anyám három unokája fehér bőrű – ne aggódj, anyu, mondom, majd az enyém barna lesz! És tessék, az enyém is hófehér – és eszembe jutott, hogy jobb is lesz neki. Én néha el is feledkezem róla, hogy miért néznek meg – hát persze, azért is, a kreol bőröm miatt” – mondja a kötetben Danis Lídia.

Soha nem lesz igazság

A művésznő lapunknak elmondta, úgy érzi, a magyar cigányság helyzete nagyon bonyolult. „Ebben a kérdésben soha nem lesz igazság, mert a cigányságon belül is rendkívül nagyok a különbségek és a megosztottság” – panaszolja. Találkozott Belgiumban élő, zeneakadémiát végzett, háromdiplomás cigányokkal, vagy elment fészekrakó romanapra, ahol fantasztikus cigányemberekkel találkozott, majd a villamoson egy 17 éves suttyó cigánygyerek megkergette, mert magyar származású volt a barátja. A szélsőséges állapotok világát járja a cigányság, az egyik oldalon mélyszegénység, a másikon egy-egy ismert sztár, valóságshow-figura – nehéz ebben a helyzetben rendet tenni – véli Danis Lídia.

Vállalni

„Az én történetem egyáltalán nem egyedi, egy csomó tanult, művelt, több diplomás cigányt ismerek. Mihez kezdhetnénk? Én vállalom magamat, hozzá tartozik a származásom az önazonosságomhoz” – szögezi le a színésznő. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, volt már olyan pályatársa, aki külseje ellenére tagadta a nyilvánvalót. „Így állok ki a nézők elé, az vagyok, aki vagyok” – zárja gondolatait Danis Lídia, aki azt is hozzáfűzi, nehéz részt vállalni, segíteni a cigányság bajain. Hogy miként lehet kiemelkedni, átírni az előítélet szegélyezte rossz sorsot? „Tanulás és szerencse” – így a művésznő. Neki sikerült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.