Közélet

Botka László szerint példátlan megszorítások jönnek

Botka László szerint példátlan megszorítások jönnek

2012. június 30., szombat
Botka László szerint példátlan megszorítások jönnek

Az MSZP választmányi elnöke szerint a kormány a jövő évi költségvetéssel az elmúlt huszonkét évben példátlan megszorítást hajt végre. Botka László szombaton újságíróknak, pártja budapesti választmányi ülése előtt azt mondta: 2013-ban a GDP 40 százalékára nő az adóterhelés, ami egyszer sem fordult elő a rendszerváltozás óta.

A költségvetési javaslat megalapozatlan, ezért a szocialisták módosító javaslatot sem nyújtottak be, őszre viszont alternatív büdzsét készítenek, hogy megmutassák, lehet az átlagosan és az átlag alatt keresők terheinek növelése nélkül felelős költségvetést összeállítani - hangsúlyozta. Szerinte a büdzsé drágábban működő államot, tönkremenő önkormányzatokat és stagnáló jóléti kiadásokat vetít előre, miközben a gazdaság az idei visszaesés után jövőre sem fog növekedni. A politikus a tervezett 300 milliárd forintos tehercsökkentésről azt mondta, hogy annak hiányzik a fedezete, és ha a tranzakciós illetéket kiterjesztik a jegybank és a kincstár pénzügyi műveleteire, akkor az állam önmagát adóztatja meg. Szerinte ezt a nemzetközi szervezetek nem fogadják majd el. Ebből nem lesz több pénz, hacsak nem kell mindenkinek fizetnie, aki állami alkalmazottként a kincstártól kapja a fizetését és oda fizeti be az adóját - jelentette ki

Botka László

, Szeged polgármestere.

Tóbiás József

frakcióvezető-helyettes a választmányi ülésen megalapozatlannak minősítette a költségvetési javaslatot, mondván, hogy az idei zárszámadás ismerete nélkül és a jövő évi adótörvények beterjesztése előtt készült. A szocialista politikus szerint a kormány gazdaságpolitikája a szegényeket még szegényebbé teszi, és már a középosztály egy része is napi megélhetési gondokkal küzd. Bírálta a költségvetési tervet azért is, mert a forráselvonás lehetetlen helyzetbe hozza az önkormányzatokat, a gyógyszerkasszát érő megszorítás miatt pedig egyre többen nem tudják kiváltani a felírt orvosságot.

Józsa István

, gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettes a befektetői bizalom hiányáról beszélt, amit szerinte a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája, a visszamenőleges hatályú jogszabályalkotás és a húzóágazatokat terhelő különadók okoztak.

Szekeres Imre

, gazdaságpolitikai kabinetvezető azt mondta: ma kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltáskor, a reálbérek veszítettek értékükből, a gazdaság recesszióba süllyedt, a beruházások leálltak, az infláció pedig 5 százalék feletti. Hangsúlyozta, hogy a szocialisták ősszel olyan több százmilliárd forintos adóátrendezésre tesznek majd javaslatot, amely biztosítja a kormány által várt bevételt, de igazságos: kétkulcsos személyi jövedelemadóra és a tőkejövedelmek fokozottabb adóztatására épül, lehetővé teszi a munkáltatókat sújtó járulékok csökkentését és azt, hogy az alacsonyabb keresetűek is érvényesíteni tudják a családi adókedvezményt.

Katona Tamás

korábbi pénzügyminisztériumi államtitkár arra számít, hiába fogadja el a parlament a nyári szünet előtt a költségvetés sarokszámait, a 2013-as büdzsét még idén módosítani kell. Szerinte a tranzakciós illeték szabályainak megváltoztatása azt jelzi, a kormány nem akar megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) ugyanis nem fogadhatja el, hogy a jegybank pénzügyi műveleteire is kiterjesszék az illetékkötelezettséget. Sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére válaszolva ezt valószínűsítette Botka László is, kiemelve, hogy a kormány a jegybanktörvény után ismét elmulasztotta az egyeztetési kötelezettségét az EKB-val. A választmányi ülésen ezután az MSZP szakpolitikusai értékelték a költségvetés részleteit. A testület zárt üléssel folytatta munkáját, ezen a március végén megválasztott pártelnökség eddigi tevékenységéről számol be

Simon Gábor

elnökhelyettes és

Velez Árpád

pártigazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.