/

Augusztustól jöhet a spanyol egészségbiztosítási modell

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már augusztustól bevezetné a kormány az egészségbiztosító által régóta támogatott gyógyszerek körét érintő úgynevezett spanyol modellt – derül ki az egészségügyi salátatörvényhez vasárnap benyújtott egyik zárószavazás előtti indítványból.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vasárnap délutánig összesen kilenc módosító javaslatot nyújtott be az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatcsomaghoz, amelynek zárószavazása hétfőn lesz a parlamentben. Ezek közül az egyik módosító értelmében már augusztus elsejétől újabb fizetési kötelezettség terhelhet egyes gyógyszergyártókat.

A parlament honlapján olvasható javaslat szerint azon készítmények után, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, 1000 forintnál drágábbak és nincs generikus megfelelőjük, vagyis nem helyettesíthetőek, azok után a gyártókat plusz 10 százalékos befizetési kötelezettség terheli. Ez azt jelenti, hogy az intézkedés által érintett készítmények gyártóinak a már meglévő 20 százalékos fizetési kötelezettségükkel együtt a jövőben összesen 30 százalékot kell fizetniük.

A spanyol modell bevezetését először a Széll Kálmán Terv 2.0-ban helyezte kilátásba a kormány. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője, Bidló Judit május végén egy háttérbeszélgetésen még arról beszélt, a spanyol modellt Magyarországon oly módon vezetnék be, hogy csökkentenék azon, régóta forgalomban lévő készítmények árának támogatását, amelyeknek nincs (helyettesítő) generikus változatuk. Akkor – elmondása szerint – még több javaslat volt arról, hány évnél húzzák meg a határt, illetve a támogatást milyen mértékben csökkentsék. Hozzátette: ez az intézkedés a támogatott készítmény legalább negyedét, de akár a felét is érintheti, a készítmények száma 400 és 1600 között lehet.

Június elején az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének háttérbeszélgetésén, Leitner György elnök azt mondta: a “félreértelmezett” spanyol modell bevezetésével olyan innovatív, életmentő gyógyszerek kerülhetnek ki a társadalombiztosító által támogatott készítmények köréből, amelyek nem helyettesíthetőek: többek között daganatos betegségek, cukorbetegség, vagy asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek. Hozzátette: a tervezett intézkedés viszont egy-egy termék finanszírozhatóságát is veszélyezteti, ezek akár teljesen eltűnhetnek a piacról. Az orvosok így “kényszerűen” drágább, vagy kevésbé korszerű szereket tudnak majd felírni betegeiknek – mondta Leitner György.

A legfőbb elemeként az egészségügyi dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését rögzítő, valamint a minőségi egészségügyi szolgáltatás alapvető feltételeit is tartalmazó egészségügyi salátatörvény zárószavazása, így a legutolsó módosító indítványok szavazása is hétfőn lesz a parlamentben.

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: a vasárnapi (megye II-es) eredmények

Default thumbnail
Következő sztori

Több rosszulléthez riasztották a mentősöket

Legutóbbi hasonló cikkek