Közélet

A családi pótlék nem utalványra érkezik

A családi pótlék nem utalványra érkezik

2012. június 9., szombat
A családi pótlék nem utalványra érkezik

Az utalványra érkező szociális ellátások között nem szerepel a családi pótlék - erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Népszabadságnak.

A lap azért kereste meg a tárcát, mert a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány június 5-én kelt levelében arról tájékoztatta a gyógyszertári vezetőket, hogy az új Erzsébet-utalvány szeptember elsejétől a Magyar Üdülési Szolgálat Kft. (MÜSZ) által kialakított terminál segítségével "érvénybe lép". "Az új Erzsébet-utalvány a teljes szociális hálóba való beépítése miatt (beiskoláztatási támogatás, családi pótlék, önkormányzati segély és tervezetten a nyugdíjak egy része) bővített felhasználhatóságot tesz lehetővé" - áll egyebek között a levélben. A MÜSZ, amely üzletileg érdekelt az utalvány minél szélesebb körű felhasználásában, néhány hónappal ezelőtt különös javaslatot tett bizonyos szociális ellátások és a családi pótlék Erzsébet-utalvány formájában történő kifizetésére - írja a Népszabadság. Az előterjesztés szerint a családi pótlékot, a lakásfenntartási támogatást, a rendszeres szociális segélyt, az átmeneti segélyt és a foglalkoztatást helyettesítő támogatást kellene az utalványra folyósítani - mindez összesen 436 milliárd forintos tétel a költségvetésben. A legnagyobb "falat" a 350 milliárdos családi pótlék. Az Emmi a lap szerint megdöbbenéssel értesült a gyógyszertári vezetőknek küldött levélről. A tárca a lap kérdésére hangsúlyozta: az áprilisban kiadott közleményében leírtak máig érvényesek, s felhívta a figyelmet arra, hogy az utalványra érkező szociális ellátások között nem szerepel a családi pótlék, ezt kormányrendelet szabályozza. A Policy Agenda elemzőintézet kormányon belüli ellentétet sejt a patikusoknak küldött levél mögött - írja a Népszabadság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.