Gazdaság

Lakásvásárlási támogatást kaphatnak örökbefogadó családok

Lakásvásárlási támogatást kaphatnak örökbefogadó családok

2012. május 15., kedd
Lakásvásárlási támogatást kaphatnak örökbefogadó családok

Lakásvásárlási támogatást kaphatnak örökbefogadó családok az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális államtitkársága és az OTP Bank között kedden aláírt megállapodás értelmében. A pénzintézet vállalta azt is, hogy a kiskorúak és a gondnokság alatt állók betéteinek kezelésére értékálló számlát biztosít.

Soltész Miklós

államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a megállapodás részeként a bank vállalja, hogy a gyermekvédelem keretei között élő kiskorúak, valamint a gondnokság alatti emberek, köztük például az értelmi fogyatékosok megtakarításainak kezelésére speciális ajánlatot dolgoznak ki. A megállapodás értelmében ez az "értékajánlat" biztosítja az elhelyezett összegek gyámhatósági forintszámlán, értékálló megtakarításként történő kezelését. Soltész Miklós megköszönve a bank társadalmi szerepvállalását, közölte, hogy a mostani megállapodás több mint 26 ezer kiskorút, valamint csaknem 27 ezer gondnokság alatt álló embert, illetve a banki betéteiket érinti. A sajtótájékoztató keretében aláírt megállapodás értelmében a pénzintézet évente húszmillió forintot biztosít az örökbefogadott gyermekeket nevelő családok lakhatásának támogatására. Az éves keretre az Ágacska alapítványon keresztül pályázhatnak a családok. A minisztérium előzetes tervei szerint a támogatással évente négy-öt örökbefogadó család lakhatását tudják majd megoldani.

Kovács Antal

, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese arra mutatott rá, hogy a megtakarítások különösen fontosak a többszörösen hátrányos helyzetben lévő gyermekek jövője szempontjából. Az volt a céljuk - mondta -, hogy a speciális számlával garantálják az érintett gyerekek, fiatalok és gondnokság alatt lévők betéteinek értékállóságát. A kiosztott tájékoztató szerint a kiskorúak gyámi fenntartásos betétben elhelyezett összege 18,6 milliárd forint, míg a gondnokság alatt állóké 28,2 milliárd forint volt a KSH előzetes, 2011-es adatai szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.