Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyház

Katolikus Szabadegyetem a kisebbségi vallásgyakorlásról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Felvidéken közel 400 ezer magyar katolikus hívő él, de még sincs magyar püspök, aki lelkipásztori szinten gondozná őket. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által szervezett Katolikus Szabadegyetem estjén erről is szólt Karaffa János piliscsabai plébános.

A „Magyar katolikusok Szlovákiában, szlovák katolikusok Magyarországon” címmel rendezett Katolikus Szabadegyetem estjén a kisebbségi létben élők vallásgyakorlásáról és az asszimilációról is szó esett. A kisebbségi hitélet Trianon óta aktuális téma a hazánkat körülvevő országokban, így Szlovákiában is – mondta el portálunknak Zombori István, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elnöke. Hozzátette, a KÉSZ havi rendszerességgel megrendezett Katolikus Szabadegyetem programjai keretében ilyen, máig aktuális kérdésekről is tartanak előadásokat. „A saját anyanyelvű vallásgyakorlásukért való küzdelem önmagába véve magyar identitásuknak a része, és ezért ezekben az országokban 1920. óta küzdeni kellett, és küzdeni kell napjainkban is” – fogalmazott a KDNP székházban tartott rendezvényen.

A Felvidéken élő, közel 400 ezres magyar katolikus közösség hiányolja, hogy nincs magyar püspökük. Karaffa János piliscsabai plébános portálunknak elmondta, írtak már kérelmeket egyházi fórumokhoz, a szlovák püspöki karhoz és a Vatikánhoz is, ám egyelőre nem hallgatták meg kérésüket. Probléma az is, hogy sok olyan egyházközség működik, ahol nem megoldott az anyanyelvi pasztoráció. A szentmisén szlovák nyelven hirdeti az igét, a hívek pedig magyarul énekelhetnek. „A nagyobb, magyar többségű helyeken megoldott a magyar nyelvű pasztoráció, ám a peremterületeken nem” – tájékoztatott. A felvidéki származású plébánostól megtudtuk, 2008-ban negatív lépések is történtek e téren, a szlovákiai egyházmegyéket úgy osztották fel, hogy az egyes egyházmegyékben a lehető legkevesebb magyar maradjon. Pozitívumként elmondta, van ahol magyar helynököket neveztek ki.

„A hívek továbbra is kérik és szeretnék, hogy legyen magyar püspökük, ők látják ennek a fontosságát. Ahol színmagyar terület van, ott talán kevésbé érzékelik, ahol viszont szórványvidéken élnek, egyre inkább hatással van ez, hiszen ahol megszűnik a magyar nyelvű istentisztelet vagy nincs magyar iskola, ott rövid időn belül felgyorsul az asszimiláció” – mondta Karaffa János. Mindezt úgy próbálják orvosolni, a felvidéki magyarok identitását megőrizni, hogy különböző rendezvényeket, például imanapokat szerveznek.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál