Egyetem

A pécsiek remekeltek az irányítástechnikai programozó versenyen + FOTÓK

A pécsiek remekeltek az irányítástechnikai programozó versenyen + FOTÓK

2012. április 13., péntek
A pécsiek remekeltek az irányítástechnikai programozó versenyen + FOTÓK

18. alkalommal rendezték meg az Országos Irányítástechnikai Programozó Versenyt április 11. és 13. között, melynek idén a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara adott otthont. A szegedi egyetem két kara – Természettudományi és Informatikai, valamint a Mérnöki Kar – is indított csapatot a megmérettetésen.

A háromnapos seregszemle pénteken látványos robotikai feladatokkal zárult. A hétköznapi nyelvben az irányítástechnika lényegét leginkább az automatika szó adja vissza, az ilyen programok az ipari gyakorlatban lépten-nyomon előforduló gépek, berendezések működtetésére szolgálnak, hogy az előre megtervezett módon végezzék el azt a feladatot, amit a készítő szeretne.

Gyeviki János

szervező, az SZTE MK Műszaki Intézetének adjunktusa elmondta, húsz évvel ezelőtt az irányítástechnikát oktató intézmények tanárai azért fogtak össze, hogy segítsék egymást szakterületükön tapasztalatátadással és információcserével – ennek révén jött létre a Főiskolai, majd később a Felsőfokú Irányítástechnikai Oktatás-módszertani Egyesület (FIOM). A szervezetben Győrtől Nyíregyházán, Budapesten és Szegeden át Debrecenig minden irányítástechnikával foglalkozó intézet képviselteti magát. A évi rendszeres tananyag- és módszertani egyeztetés mellett a hallgatóknak megrendezik az irányítástechnikai programozóversenyt, melyen többek között egy ipari számítógép, az úgynevezett Programozható Logikai Vezérlő (PLC) programozásához kapcsolódó feladatokat kell megoldaniuk a résztvevőknek. A verseny célja az irányítástechnika, ezen belül a PLC-programozás oktatási színvonalának emelése, továbbá az oktatók, hallgatók és ipari, kereskedelmi szakemberek kapcsolatának erősítése, a korszerű irányítástechnikai berendezések megismerésének elősegítése; a hallgatók közötti versenyszellem kialakítása és a hallgatói munka elismerése.

A XVIII. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny végeredménye:

I. hely: Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar II. hely: Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar III. hely: Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Különdíj (a legjobb házi feladat): Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.