A pécsiek remekeltek az irányítástechnikai programozó versenyen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

18. alkalommal rendezték meg az Országos Irányítástechnikai Programozó Versenyt április 11. és 13. között, melynek idén a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara adott otthont. A szegedi egyetem két kara – Természettudományi és Informatikai, valamint a Mérnöki Kar – is indított csapatot a megmérettetésen.

A háromnapos seregszemle pénteken látványos robotikai feladatokkal zárult. A hétköznapi nyelvben az irányítástechnika lényegét leginkább az automatika szó adja vissza, az ilyen programok az ipari gyakorlatban lépten-nyomon előforduló gépek, berendezések működtetésére szolgálnak, hogy az előre megtervezett módon végezzék el azt a feladatot, amit a készítő szeretne.

Gyeviki János szervező, az SZTE MK Műszaki Intézetének adjunktusa elmondta, húsz évvel ezelőtt az irányítástechnikát oktató intézmények tanárai azért fogtak össze, hogy segítsék egymást szakterületükön tapasztalatátadással és információcserével – ennek révén jött létre a Főiskolai, majd később a Felsőfokú Irányítástechnikai Oktatás-módszertani Egyesület (FIOM). A szervezetben Győrtől Nyíregyházán, Budapesten és Szegeden át Debrecenig minden irányítástechnikával foglalkozó intézet képviselteti magát. A évi rendszeres tananyag- és módszertani egyeztetés mellett a hallgatóknak megrendezik az irányítástechnikai programozóversenyt, melyen többek között egy ipari számítógép, az úgynevezett Programozható Logikai Vezérlő (PLC) programozásához kapcsolódó feladatokat kell megoldaniuk a résztvevőknek.

A verseny célja az irányítástechnika, ezen belül a PLC-programozás oktatási színvonalának emelése, továbbá az oktatók, hallgatók és ipari, kereskedelmi szakemberek kapcsolatának erősítése, a korszerű irányítástechnikai berendezések megismerésének elősegítése; a hallgatók közötti versenyszellem kialakítása és a hallgatói munka elismerése.

A XVIII. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny végeredménye:

I. hely: Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar
II. hely: Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar
III. hely: Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar

Különdíj (a legjobb házi feladat): Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar

no images were found

Előző sztori

Szegedi Csanád: Ki kell lépnünk az EU-ból!

Default thumbnail
Következő sztori

A hónap végéig lehet beadni a sportfejlesztési programokat

Legutóbbi hasonló cikkek