Közélet

Egy legenda búcsúja – utolsó útjára kísértük a 83-as buszt + FOTÓK, VIDEÓ

Egy legenda búcsúja – utolsó útjára kísértük a 83-as buszt + FOTÓK, VIDEÓ

2012. március 3., szombat
Egy legenda búcsúja – utolsó útjára kísértük a 83-as buszt + FOTÓK, VIDEÓ

Vissza, vissza! – skandálták az utasok

Húsz utassal a fedélzetén tette meg utolsó útját péntek éjszaka a 83-as busz. A járat 1981-től közlekedett Szegeden, azóta a város egyik legforgalmasabb és legismertebb autóbuszjáratává vált. Megszűnését követően feladatát részben a 2-es villamos veszi át.

Sorry, I'm not in service - pislákolt a felirat a 83-as busz makkosházi végállomásán. A járat péntek este tette meg utolsó útját, a 2-es villamos március 3-i üzembeállásával ugyanis

új menetrend lép érvénybe

a tömegközlekedésben. Alsóvárosi útvonalát ezentúl a 20-as busz fedi majd le, így az ott élők is eljuthatnak majd a belvárosba vagy a Mars téri piachoz átszállás nélkül. Nemcsak a spórolás, de a tömegközlekedés racionalizálása, illetve a károsanyagkibocsátás-mérséklése is szempont volt az átalakítás során, az eredménnyel azonban nem mindenki elégedett.

Az utolsó szó jogán

"Vegyes érzések kavarognak bennem. 1998-ban jöttem a Volánhoz, az első járatom volt a 83-as, így nem tudok elvonatkoztatni attól a sok személyes élménytől, emléktől, amiket ezek az utak jelentettek nekem" - mesélte nem sokkal indulás előtt Mamedov Csaba, a Tisza Volán Zrt. munkatársa, aki utoljára kanyarodhatott ki ezzel a járattal. Mint mondta, az évek során nagyon a szívéhez nőtt a 83-as busz, ezért fájó, de megtisztelő is egyben, hogy ő búcsúztathatja ezt a vonalat. Az új menetrenddel sem maradéktalanul elégedett a buszsofőr. "Egy 2-3 kilométeres villamosszakasz miatt gyakorlatilag felbolygatták a város tömegközlekedését. Ráadásul a két legkihasználtabb járatot szüntettek meg: hétköznap reggel már gyakorlatilag a második megállónál tele volt a busz" - tette hozzá. Mint mondta, a legnagyobb gondban a makkosháziak lesznek, akiknek a kiserdőhöz vagy a Rókusi körútig kell majd kimenniük, hogy igénybe vehessék a tömegközlekedést. Sok kedves útszakasza van, de a 83-as vonala volt mindig is a kedvence. "Érdekes volt látni, hogy miként nőttek, alakultak az épületek, a város képe az évek során, vagy hogy mennyit változott a rádió műsora azóta. Ilyen kis apróságok alapján tudom részekre osztani az éveket, melyeket itt a volán mögött eltöltöttem" - nosztalgiázott Mamedov Csaba.

A villamos nem boldogít

Nem csak a SZEGEDma.hu munkatársai kísérték el utolsó útjára a jó öreg 83-ast. Öt régi cimbora, Császár Krisztián, Kazi István, Varga Dávid György, Lojek Nóra és Fekete Tamás is megtették a busszal ezt a búcsúkörutat, hogy így fejezzék ki tiszteletüket a járat iránt, melyhez nekik is számtalan emlékük fűződik. "Sok utat már csak átszállással tudunk megoldani, és igazából a villamos sem boldogít minket. Ezzel a busszal járunk mióta az eszünket tudjuk, már csak ezért is rossz lesz tőle megválni" - mesélték. A közös zötykölődés, a napi rutin gyakran hozza össze az embereket, így volt ez ennél a járatnál is. "Szinte gyerekkorom óta közlekedek ezzel a 83-assal, a sofőröket, és sok utast is ismertem innen" - mondta a busz túloldalán helyet foglaló Bálint Attila. "Egy ismerősöm egyszer látta, hogy a 83-as előtt álló buszt már nem érte el egy idős néni, pedig nagyon sietett. A sofőr rádión beszólt a kollégájának, hogy egy utas még szeretett volna felszállni, az pedig megfordult és visszajött érte. Nagyon előzékenyek, segítőkészek voltak itt mindig is az emberek" - emlékezett vissza. A buszút vidám, nosztalgikus hangulatban telt el: az utazók a menetrend változásai mellett a régi történetekről sztorizgattak, integettek a mellettünk elhaladó másik 83-asnak, páran még dalra is fakadtak. Nem sokkal éjfél előtt fejezte be a közel 31 éves szolgálatát a járat, ezzel egy korszakot zárva le Szeged tömegközlekedésében. Az utasok tapssal, és "Vissza! Vissza! Vissza a 83-ast!" skandálással köszöntek el a sokat látott Volvótól. http://www.youtube.com/watch?v=k7A0uMFv0B4&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.