Közélet

Beüzemelték az országos vihar-előrejelző rendszert

Beüzemelték az országos vihar-előrejelző rendszert

2012. március 29., csütörtök
Beüzemelték az országos vihar-előrejelző rendszert

Beüzemelték a magyarországi nagy tavak vihar-előrejelző rendszerét.

Tollár Tibor

dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági igazgatóhelyettese a csütörtöki idénynyitó sajtótájékoztatón Gárdonyban elmondta: a Balatonnál, a Velencei-tónál, a Tisza-tavon és a Fertő-tónál működő viharjelző rendszert a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) működteti. A Velencei-tónál a meglévő két viharjelző mellett egy harmadikat is üzembe helyeztek, és segélyhívó rádiórendszert építettek ki. A Balatonon két új állomást fognak építeni, emellett az eddigi kettő helyett három medencére osztották a tavat, hogy lokális viharok esetén csak az adott térségre is lehessen jelzést kiadni. A Tisza-tónál tavaly két viharjelző állomás működött tesztüzemmódban, mostantól öt, élesben. Lehetővé vált, hogy kiépített monitoringrendszeren keresztül a balatoni, a gárdonyi és a szolnoki vízirendészeti őrs folyamatosan nyomon kövesse a viharjelzők állapotát, és így időben felkészülhessen egy esetleges bevetésre. A biztonság fokozása érdekében a szezonkezdésre információs táblákat helyeznek ki a strandokon, ezeken arról tájékoztatják a fürdőzőket, hogy a viharjelzők bekapcsolásakor mi a teendőjük - tette hozzá Tollár Tibor.

Tanka László

alezredes, az OKF informatikai főosztályvezetője hangsúlyozta, a viharjelzésekkel kapcsolatos mielőbbi tájékoztatás érdekében elindítottak egy fejlesztést, amelynek alapján okostelefonnal folyamatosan nyomon lehet követni a viharjelzés aktuális állapotát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat, az OKF és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közös közleményében olvasható: a balatoni, a velencei-tavi, a Tisza-tavi és a Fertő tavi viharjelzéseket az OMSZ siófoki vihar-előrejelző obszervatóriumából adják ki. Az obszervatórium az október 31-ig tartó szezonban teljes körű tájékoztatást ad a Balaton időjárásáról, előrejelzést ad ki a Balaton és a Velencei-tó térségében várható időjárásról, továbbá szükség esetén viharjelzéseket bocsát ki. Az OKF rendszerében a sárgán villogó fényjelzők kétféle jelzést adhatnak le: az első fokú jelzés esetén percenként 45-ször villannak fel, ekkor a várható széllökések óránként 40-60 kilométer sebességet érhetnek el, másodfokú jelzésnél 90-szer, ami azt jelzi, hogy a széllökések ereje meghaladhatja az óránkénti a 60 kilométert. A közleményben arra hívták fel a figyelmet, hogy idén várhatóan a korábbi évekhez képest alacsonyabb lesz a Balaton vízállása, ami elsősorban a tőkesúlyos vitorlás hajóknak és a mélyebb merülésű motorosoknak okozhat problémát, főként a déli part közelében, erős hullámzás esetén. A Balatont és a Velencei-tavat érintő aktuális időjárási információk elérhetők az

OKF honlapján

, az

Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján

, valamint a

www.rsoe.hu

weboldalon. A pillanatnyi időjárási helyzetről telefonon is tájékozódhatnak az érdeklődők a 06-90-603-423, illetve a 06-90-603-421, 24 órás, emeltdíjas telefonszámokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.