Egyetem

Nyelvben erős az egyetem, mire várnak a hallgatók?

Nyelvben erős az egyetem, mire várnak a hallgatók?

2012. február 14., kedd
Nyelvben erős az egyetem, mire várnak a hallgatók?

Nyelvvizsga – még ma sem természetes. Olyannyira nem, hogy számos fiatal azért nem kap diplomát, mert nem rendelkezik az előírt számú és fokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal. Pedig a Szegedi Tudományegyetem jó körülményeket teremt arra, hogy nyelveket tanuljanak hallgatói.

A szegedi egyetemisták angolul, franciául, latinul, németül, olaszul, oroszul, románul, spanyolul, szlovákul, szerbül és horvátul is tanulhatnak az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet keretein belül. Legnagyobb érdeklődés természetesen az angol nyelv iránt mutatkozik, ezt követi a német, majd harmadik helyen a többi nyelv körülbelül hasonló mértékben csábítja a hallgatókat. Minden állami finanszírozású hallgató az egyetemi tanulmányai során 16 egységnyi nyelvórát vehet fel térítésmentesen. Tehát például 4 féléven át heti 2x2 órában tanulhat. Az ezt meghaladó kurzusfelvétel térítésköteles, ám az óradíj így is igen kedvező: 400 forint 45 percért. Az órák meghirdetése heti 2x2 vagy 1x2 órában történik.

Az intézet „repertoárjának” már mintegy 51 százalék szaknyelvi óra, és szívesen bővítik tovább a kereslet függvényében – tudtuk meg az intézetvezetőtől. Több kar, illetve képzés felismerte ennek fontosságát. Azt is érdemes tudni, hogy a szaknyelvi nyelvvizsga kiváltja az általános nyelvvizsgát, viszont fordítva nem igaz. Jelenleg az alábbi területek szaknyelvét oktatják: közgazdaság, informatika, idegenforgalom, jog, gyógyszerésztudomány, EU-tanulmányok, sport és rekreáció, média, környezetvédelem, egészségtudomány, zenei szaknyelv, biológia, gyógyturizmus és wellness. Diszlexiás és diszgráfiás hallgatók részére angol és német nyelvből kiscsoportos órákat szerveznek. Kapcsolattartó tanár: Pusztai-Varga Ildikó (pusztai.ildiko@lingo.u-szeged.hu)

Az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézet kurzuskínálata között általános nyelvi kurzusokat (kezdő/újrakezdő, középhaladó), szinten tartást (közép- és felsőfokon), felkészítést államilag elismert hazai és nemzetközi nyelvvizsgákra (alapfok, középfok, felsőfok), szaknyelvoktatást (bármely szinten) és szakfordítóképzést (természettudományi) is találunk. Bár ezzel igen jó lehetőség adódik a nyelvtanulásra, kérdés, mennyien élnek is vele. Az őszi szemeszterben mindig nagyon sokan jelentkeznek, a második félévben viszont mintegy ezerrel (!) kevesebben folytatják, majd a harmadikban megint felveszik. Van olyan főiskola, ahol csak akkor ingyenes a képzés, ha egymás utáni félévekben teljesíti a hallgató. Ha kihagy ugyanis egy félévet, akkor megint alacsonyabb szintre csúszik vissza a tudása – magyarázza

Tasné Szalacsek Margit

intézetvezető. Tavaly egyébként 4700 jelentkezés volt (egy hallgató több órára is jelentkezhet) – ez a szám viszont az SZTE 30 ezres hallgatói létszámához mérten kevés (főleg ha a sok nyelvvizsgahiány miatt beragadt diplomára gondolunk). Vannak olyan karok, ahonnan szinte egyáltalán nem is érkeznek egyetemisták. Külön bónusz: ha a hallgató egyetemi tanulmányainak ideje alatt szerez nyelvvizsgát és államilag támogatott képzésen tanul, akkor a Hallgatói Szolgáltatói Irodához benyújtott pályázat alapján visszatéríti neki az egyetem az Origo nyelvvizsga díját. Az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet keretein belül letehető akkreditált nyelvvizsgák: alapfok (Bl), középfok (B2), felsőfok (Cl): Origo (minden nyelv, bármely szinten), ÖSD (német nyelv, bármely szinten), Goethe (német nyelv, bármely szinten), BGF üzleti, idegenforgalmi-vendéglátóipari és pénzügyi szaknyelv (minden nyelv, bármely szinten), OECONOM gazdasági szaknyelv (angol, német, olasz, francia, spanyol, közép- és felsőfokon), TOLES jogi szaknyelv (angol, bármely szinten). Folyamatban van az angol CAMBRIDGE nyelvvizsgahely akkreditálása is az intézetben. További információ:

www.lingo.u-szeged.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.