Megkezdődik a tavalyi agrárkárok kifizetése

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még a héten elindul az agrárkár-enyhítési juttatások kifizetése, amely az elemi csapás okozta károk részleges megtérítésére szolgál – közölte csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

A múlt évre vonatkozó kárenyhítő juttatások kifizetése 4300 termelőt érint. Nekik a héten több mint 4 milliárd forintot fizet ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Idén január elsején lépett életbe az új kockázatkezelési rendszerről szóló törvény. A jelenleginél stabilabb, átláthatóbb, önfenntartó és öngondoskodásra ösztönző rendszer célja, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termelést érintő időjárási eredetű kockázatokat megossza a termékpálya szereplői között.

Az új rendszer két pilléren nyugszik: a kibővített kárenyhítési rendszeren és egy díjtámogatással segített piaci biztosítási konstrukción. Utóbbihoz azok a termelők csatlakozhatnak, akik a központi kárenyhítési alap nyújtotta védelemnél nagyobb mértékben kívánják kezelni az időjárási jelenségekből adódó termelési kockázataikat.

A számítások szerint a jelenleg rendelkezésre álló 4,0-4,1 milliárd forint éves szinten megduplázódik, azaz 8,0-8,2 milliárd forintot lehet majd kárenyhítésre fordítani. Biztosítási díjtámogatásra 2012-ben 2,6 milliárd, 2013-ban 2,9 milliárd forint használható fel. Összességében tehát a korábbi 4 milliárd forint helyett több mint 10 milliárd forint áll majd rendelkezésre a kockázatok széles körű kezelésére.

Így a két pillér együttes működésével az eddiginél jóval több termelő, a jelenleginél jóval nagyobb védettséget kaphat a kedvezőtlen időjárási jelenségekkel szemben. Miután a második pillérben kötött mezőgazdasági biztosítások – leegyszerűsítve – piaci biztosítási szolgáltatásnak minősülnek, a károsult gazdálkodók mind kárenyhítésben, mind pedig biztosítói kárkifizetésben is részesülhet ugyanazon káresemény után.

A termelők az ily módon kialakított biztosításokat az üzleti biztosítókkal köthetik meg. Annak díjaihoz pedig legfeljebb 65 százalékos, európai uniós és hazai költségvetési forrásokat is tartalmazó támogatást igényelhetnek. Újdonság, hogy a támogatott biztosítási csomag az aszály, a tavaszi fagy, a felhőszakadás és az árvíz károkozásainak ellentételezésére is kiterjed – tartalmazza a VM tájékoztatása.

Előző sztori

Hulladékellenörzés a határon

Következő sztori

Kulturális programsorozat szerb és magyar együttműködésben