Közélet

Kiállítás a férfi és nő legnagyobb boldogságáról + VIDEÓ, FOTÓK, HANG

Kiállítás a férfi és nő legnagyobb boldogságáról + VIDEÓ, FOTÓK, HANG

2012. február 9., csütörtök
Kiállítás a férfi és nő legnagyobb boldogságáról + VIDEÓ, FOTÓK, HANG

A hivatalosan vasárnap kezdődő Házasság Hete rendezvénysorozat felütéseként csütörtök délután nyitották meg A házasság dicsérete, régi idők esküvői című kiállítást a Somogyi-könyvtárban.

A könyvtár helyismereti gyűjteménye és a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteménye anyagából összeállított tárlatot

Barna Gábor

néprajzkutató, a szegedi egyetem Néprajzi és Antropológiai Tanszékének vezetője nyitotta meg.

A Teremtő partnereként

A jórészt szegedi vonatkozású,

Csizmadia Edit

és

Kórász Mária

könyvtárosok által válogatott tárgyaknak az a szerepe az egyén életében, hogy a nagyobb közösség előtt is megmutassák, az egyén társadalmi helyzetében, státuszában bekövetkezett változást, az átlépést pedig megkönnyítsék, azt szimbólumok segítségével kifejezzék - kezdte megnyitó gondolatait a professzor. Egyéni életünknek talán semmilyen más eseménye sincs annyira rítusokkal és jelképekkel körülvéve, mint az esküvő, a házasságkötés, a lakodalom. Nyilván azért, mert a házasság az élet forrása és beteljesedése, ahogy

Bálint Sándor

írja. A házasság által megalapozott családban az ember a Teremtő partnerévé, a teremtés aktív részesévé, az élet továbbadójává válik: óriási felelősség és lehetőség - hangsúlyozta Barna Gábor.

A házasság és a család intézménye ezért minden társadalomban védendő volt. Talán csak napjaink egyéni önzésbe süllyedt világa nem akarja ezt megérteni. A legtöbb lakodalmat egykor - itt Szegeden is - a farsangi időszakban kötötték azért, hogy ahogyan haladt tavasz felé a természet, úgy induljon el egy család élete is. Kirügyezzen és szárba szökkenjen - magyarázta a néprajzkutató.

A hűség embere

Nemcsak a paraszti lakodalmak, hanem a szegedi értelmiség is ötletesen élt az esküvői szertartások és szokások szimbolikus megjelenítésével. Emlékkönyvek, jegyeskönyvek, újságok, fényképek jól mutatják ezt: Pósa Lajos, Tömörkény István, Makó Lajos és Móra Ferenc számos újdonságot is behoztak az esküvői események és tárgyi szimbólumok közé. Bálint Sándor nem csak kutatásaiban rögzítette a szegedi élet esküvővel kapcsolatos hagyományait, értékrendjét, hanem saját életével mutatta meg, milyen fontos számára a házasság - idézte fel Barna Gábor. "Bálint Sándor a hűség embere volt: házasságának érvénytelenítése után is visszafogadta feleségét és annak fiát. Egész életében segítette őket, beteg feleségét haláláig ápolta. Biztonsággal követhetjük az ő példáját" - fűzte hozzá a professzor. Végül a Házasság Hete programfüzetéből idézett: a szeretetben és hűségben megélt házasság hordozza a legnagyobb boldogságot, melyet férfi és nő együtt megélhet.

Megszólítók és megszólítottak

A Házasság Hete főszervezője, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodája immár harmadik alkalommal, partnerként fordult a könyvtárhoz, hogy a témához kapcsolódóan kincseiből rendezzen kiállítást, hogy minél szélesebb körben kapjon szót, hangot a házasság. "Minden évben szívesen tettünk eleget a kérésnek, hiszen lehetőségünk volt megmutatni régi könyveinket, folyóiratainkat, illetve most a helyismereti gyűjteményünk egy kis szeletét tárhatjuk látogatóink elé. Lehetőség ez arra is, hogy megerősítsük együttműködéseinket, és helyet teremtsünk partnereink értékeinek bemutatására: így a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményéből a témához kapcsolódó válogatást és Tolnay József magángyűjteményének családi ereklyéit is láthatják az érdeklődők" - mondta el a megnyitón Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a bibliotéka igazgatója. A Házasság Hete idén is előadásokkal, fórumbeszélgetéssel, talkshow-val, mozival, fiatalokat megszólító programokkal várja a hívőket és nem hívőket egyaránt február 12. és 19. között. A rendezvénysorozat szeretné megszólítani mindazokat, akik még a házasság előtt állnak, akik még vagy már kételkednek, bizonytalanok és azokat is, akik már döntöttek mellette. Az alkalmak főszervezője idén is a Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodája, de számos más felekezet és egyesület is támogatója és társszervezője a rendezvénynek.
Hallgassa meg Barna Gábor néprajzkutató megnyitójának egy részletét!Tekintse meg a Telin TV Házasság Hete-video-összeállítását!http://www.youtube.com/watch?v=Ec4kkZ-Pxk4&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.