Írjon nekünk

Egyház

Kiállítás a férfi és nő legnagyobb boldogságáról + VIDEÓ, FOTÓK, HANG

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

A hivatalosan vasárnap kezdődő Házasság Hete rendezvénysorozat felütéseként csütörtök délután nyitották meg A házasság dicsérete, régi idők esküvői című kiállítást a Somogyi-könyvtárban.

A könyvtár helyismereti gyűjteménye és a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteménye anyagából összeállított tárlatot Barna Gábor néprajzkutató, a szegedi egyetem Néprajzi és Antropológiai Tanszékének vezetője nyitotta meg.

A Teremtő partnereként

A jórészt szegedi vonatkozású, Csizmadia Edit és Kórász Mária könyvtárosok által válogatott tárgyaknak az a szerepe az egyén életében, hogy a nagyobb közösség előtt is megmutassák, az egyén társadalmi helyzetében, státuszában bekövetkezett változást, az átlépést pedig megkönnyítsék, azt szimbólumok segítségével kifejezzék – kezdte megnyitó gondolatait a professzor. Egyéni életünknek talán semmilyen más eseménye sincs annyira rítusokkal és jelképekkel körülvéve, mint az esküvő, a házasságkötés, a lakodalom. Nyilván azért, mert a házasság az élet forrása és beteljesedése, ahogy Bálint Sándor írja. A házasság által megalapozott családban az ember a Teremtő partnerévé, a teremtés aktív részesévé, az élet továbbadójává válik: óriási felelősség és lehetőség – hangsúlyozta Barna Gábor.

A házasság és a család intézménye ezért minden társadalomban védendő volt. Talán csak napjaink egyéni önzésbe süllyedt világa nem akarja ezt megérteni. A legtöbb lakodalmat egykor – itt Szegeden is – a farsangi időszakban kötötték azért, hogy ahogyan haladt tavasz felé a természet, úgy induljon el egy család élete is. Kirügyezzen és szárba szökkenjen – magyarázta a néprajzkutató.

A hűség embere

Nemcsak a paraszti lakodalmak, hanem a szegedi értelmiség is ötletesen élt az esküvői szertartások és szokások szimbolikus megjelenítésével. Emlékkönyvek, jegyeskönyvek, újságok, fényképek jól mutatják ezt: Pósa Lajos, Tömörkény István, Makó Lajos és Móra Ferenc számos újdonságot is behoztak az esküvői események és tárgyi szimbólumok közé.

Bálint Sándor nem csak kutatásaiban rögzítette a szegedi élet esküvővel kapcsolatos hagyományait, értékrendjét, hanem saját életével mutatta meg, milyen fontos számára a házasság – idézte fel Barna Gábor. “Bálint Sándor a hűség embere volt: házasságának érvénytelenítése után is visszafogadta feleségét és annak fiát. Egész életében segítette őket, beteg feleségét haláláig ápolta. Biztonsággal követhetjük az ő példáját” – fűzte hozzá a professzor. Végül a Házasság Hete programfüzetéből idézett: a szeretetben és hűségben megélt házasság hordozza a legnagyobb boldogságot, melyet férfi és nő együtt megélhet.

Megszólítók és megszólítottak

A Házasság Hete főszervezője, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodája immár harmadik alkalommal, partnerként fordult a könyvtárhoz, hogy a témához kapcsolódóan kincseiből rendezzen kiállítást, hogy minél szélesebb körben kapjon szót, hangot a házasság. “Minden évben szívesen tettünk eleget a kérésnek, hiszen lehetőségünk volt megmutatni régi könyveinket, folyóiratainkat, illetve most a helyismereti gyűjteményünk egy kis szeletét tárhatjuk látogatóink elé. Lehetőség ez arra is, hogy megerősítsük együttműködéseinket, és helyet teremtsünk partnereink értékeinek bemutatására: így a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményéből a témához kapcsolódó válogatást és Tolnay József magángyűjteményének családi ereklyéit is láthatják az érdeklődők” – mondta el a megnyitón Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a bibliotéka igazgatója.

A Házasság Hete idén is előadásokkal, fórumbeszélgetéssel, talkshow-val, mozival, fiatalokat megszólító programokkal várja a hívőket és nem hívőket egyaránt február 12. és 19. között.
A rendezvénysorozat szeretné megszólítani mindazokat, akik még a házasság előtt állnak, akik még vagy már kételkednek, bizonytalanok és azokat is, akik már döntöttek mellette. Az alkalmak főszervezője idén is a Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodája, de számos más felekezet és egyesület is támogatója és társszervezője a rendezvénynek.

Hallgassa meg Barna Gábor néprajzkutató megnyitójának egy részletét!

Tekintse meg a Telin TV Házasság Hete-video-összeállítását!

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Aktuál