Írjon nekünk

Közélet

Enyhülhetnek az alsóvárosi buszgondok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Hátrányosan érintik márciusi a menetrendváltozások az alsóvárosiakat, hiszen a 83-as megszűnésével sem a Mars térre, sem pedig hipermarketekhez nem tudnak közvetlenül eljutni. Ezt kompenzálja valamelyest Hüvös László sürgősségi indítványa, amit támogatott a közgyűlési többség. A város így is 21 millió forintot spórol.

Részben a 2-es villamos elindítása miatt racionalizálják Szeged tömegközlekedését. Ennek egyik eleme, hogy megszűnnek a 83-as és 83A jelzésű buszjáratok. A decemberi testületi ülés határozata alapján március 3-ától a 83-as helyett a 20-as busz jár majd Alsóváros érintett részein. Ezzel a változtatással a településrész belvárosi kapcsolata biztosított lesz, ám két komoly probléma felmerült. „Az alsóvárosiak jelentős részének átszállás nélkül elérhetetlenné válik a Mars tér, ami piac idején jelent gondot, másrészről a 83-as busz eddig összeköttetést biztosított a távoli rókusi Tescóval, miközben a sokkal közelebbi Napfényparkban található hipermarketek Alsóvárosról tömegközlekedéssel közvetlenül egyszerűen elérhetetlenek” – magyarázta Hüvös László humán közszolgáltatásai tanácsnok.

A pénteki közgyűlésre beterjesztett sürgősségi önálló képviselői indítványa ennek a két problémakörnek az együttes megoldását tartalmazta. „A szakemberekkel történt egyeztetés során figyelembe kellett vennünk a szűkös anyagi lehetőségeket, ennek fényében kerestük a leghatékonyabb megoldást. Így merült fel a 13A-s busz, ami Móravárost köti össze a Mars térrel. A pénteki döntés alapján, ezen járat vonalát szombatonként reggel 5 és 12 óra, valamint 14 és 19 óra között meghosszabbítjuk Alsóváros irányába” – részletezte a Fidesz-KDNP-s képviselő.

Ennek köszönhetően a legáltalánosabb bevásárlónapon az alsóvárosiak számára továbbra is elérhető lesz a Mars tér átszállás nélkül, ugyanakkor a buszjárat vonala érinti a Szabadkai úti bevásárlóközpontokat, illetve az Árkádot is. A módosított útvonal a 83-as megszüntetésével egyidejűleg lép érvénybe, március 3-ától.

Hüvös László a 13A jelű járat menetrend-módosításának anyagi vonzatáról elmondta, a 83-as busz megszüntetésével és a 20-as busz alsóvárosi bevezetésével 24 millió megtakarítást ér el az önkormányzat éves szinten. A 13A-s busz vonalának meghosszabbítása 2,7 millió forintba kerül egy év alatt. „Továbbra is több mint 21 millió forintot takarít meg Szeged ebben a konstrukcióban, ami nagyon jelentős összeg. Ugyanakkor sikerült megoldani az alsóvárosiak azon jogos igényét, hogy szombatonként közvetlenül, átszállás nélkül eljuthassanak a Mars térre, illetve a bevásárlóközpontokba” – közölte.

Hüvös László sürgősségi indítványát a Fidesz-KDNP frakció és a Jobbik támogatásával, 15 szavazattal támogatta a többség.

Tovább olvasom

Egészség

Amíg felügyelni tudjuk a gócokat, nincs baj – mondja a szakember

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kevesebb idős ember kerül intenzív osztályra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Majdnem minden második hajléktalan közterületen húzza meg magát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Minden negyedik fedél nélküli gazdasági okból (fizetésképtelenség vagy munkahely elvesztése) került utcára.

Tovább olvasom

Egészség

A távolságtartás 45 százalékkal is csökkenthette a járvány terjedését

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Aktuál