Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Gazdaság

Botos Katalin: A gyerekvállalás közügy + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

A modern közgazdaság-tudomány érveivel támasztotta alá a család intézményének fontosságát Botos Katalin, az SZTE Gazdaságtudományi Karának oktatója szerdán. A Szabadegyetem – Szeged keretein belül este hat órától kezdődő előadásán a professzor a gyerekvállalás társadalmi szerepét és a demográfiai mutatók javításának lehetséges eszközeit vázolta fel.

„Ahhoz, hogy megmentsük a családot, forradalmasítanunk kell a nemzetet” idézte mottóként az angol író, Gilbert Keith Chesterton szavait a Tanulmányi és Információs Központban szerda esti előadásához Botos Katalin, az SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézetének professzora. A Szabadegyetem – Szeged kilencedik szemeszterének nyitóelőadása a Házasság Hetének egyik rendezvényeként a családvállalás modern kori kihívásaival, valamint az énközpontú társadalmi berendezkedés hosszútávú veszélyeivel foglalkozott.

A kapitalizmus a legjobb születésszabályozó

”Nagy probléma a jelenlegi politikai helyzettel, hogy egy kicsit belevesztünk a folyamatos tűzoltásba, és keveset foglalkozunk a közeljövővel, amikor az itt ülő fiatalok majd aktív életkorba lépnek” – hívta fel a figyelmet Botos Katalin. A professzor szerint a családnak a gazdaság alapegységeként kellene funkcionálnia, ezt azonban nem segíti elő a teljes individualizmust támogató, liberális szemléletű európai értékrend. A család felbomlása már kommunista időszakban megkezdődött, amikor bérmunkákkal a család minden tagját dolgos proletárrá tették. Korábban a gyerekvállalás egyfajta “túlélési” szerepet is biztosított, hiszen a szülőkről öregkorukra csak gyermekeik gondoskodhattak, a fokozatos állami segítség, és (paradox módon) a társadalombiztosítási rendszer hatására a család szerepe egyre kisebbé vált. Nem segíti a jelenlegi kapitalista rendszer sem – érdeke sem fűződik hozzá, hiszen a több, kisebb háztartás nagyobb fogyasztást generál, és a decentralizált, szétszórt vagyon kiszolgáltatottá teszi az állampolgárt a rendszerrel szemben. “A kapitalizmus a legjobb születésszabályozó” – húzta alá Botos Katalin.

Gyereket nem csak segélyért lehet szülni

”Elsősorban a munkahelyek, a stabil életkörülmények és az általános bizonytalanság az, ami a gyerekvállalási kedvet aláássa” – mondta a professzor, kiemelve: szomorú, de a gyerekvállalást manapság sokan luxusnak tekintik. Nem is véletlenül, hiszen egy átlagos család 11 évnyi jövedelmébe kerül felnevelni egy gyereket. Jelenleg a fejlett világban, de főként Dél- és Kelet-Európában rendkívül alacsony a népesség szaporulata, ami igen komoly problémát jelent már most is. Példának a professzor Kínát említette, ahol mesterségesen szabályozzák a születések számát, ezzel a most felnövő generáció vállára beláthatatlan mértékű súlyt helyezve. “Nem szabad bedőlni a demagóg érvelésnek, hogy a gyerekszülést támogató intézkedések csak az ezekből megélő rétegeknek hoz hasznot. Egy gyermek születése gazdasági szempontokat is figyelembe véve már nem magán, hanem közügy, hiszen a munkaképes, egészséges emberek a gazdaság legfontosabb alapelemei” – emelte ki Botos Katalin.

Ösztökélni kell, nem kényszeríteni

A professzor szerint családalapítást nem kényszerrel, hanem kedvezményekkel szabad csak ösztökélni. Igazságtalan a rendszer, ahol a gyerektelen is ugyanolyan juttatásokat élvez öregkorára, hiszen egyiknek csak magára kellett költenie, míg a másik vagyonának jelentős részét fordítja gyermeke tisztességes felnevelésére. Jó megoldásként egy eddig csak elméletben létező pontrendszert nevezett meg a professzor, amit a nettó átlagbér, a gyerekek száma és a nyugdíj utáni várható élettartam határozhat meg. Bizonyos juttatásokkal kell ösztönözni a munkáltatókat, hogy érje meg nekik foglalkoztatni a terhes anyákat, és az itthon kitanult emberek hazai elhelyezése is alapvető fontosságú, hiszen a nyugat agyelszívása a gazdaságot is jelentősen visszaveti. Az idézetben is kiemelt “nemzet forradalmasítása” azonban nehéz feladat lesz, melyet évek hosszú és átgondolt munkájával lehet csak elérni – tette hozzá Botos Katalin.

Hírzóna

Csaknem egymillió állat pusztult el madárinfluenza miatt Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

De már véget ért a járvány.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szegedre is jut a 4000 milliárdos fejlesztési keretből

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Modern városok program a 23 megyei jogú városban 270 projektet támogat.

Tovább olvasom

Hírzóna

A turizmus lehet a kitörési pont Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Véli Csáki Béla, a megyei önkormányzat alelnöke.

Tovább olvasom

Aktuál