Gazdaság

A Széchenyi Bank tartja a szavát – megemelte törzstőkéjét

A Széchenyi Bank tartja a szavát – megemelte törzstőkéjét

2012. január 28., szombat
A Széchenyi Bank tartja a szavát – megemelte törzstőkéjét

Villáminterjú Szakács Tibor elnök-vezérigazgatóval

Immár 650 millió forint körüli mértékben tudnak kockázatot vállalni egy ügyfél esetében, ezzel komoly fejlődési és együttműködési lehetőséget kínálnak a középvállalkozásoknak.

A Széchenyi Kereskedelmi Bankról Szegeden és a megyében legutóbb szeptemberben hallottunk a

VISA-kártyájuk bevezetése

kapcsán, amelyet honlapunkon

egy sikeres játék kíséretében

(is) mutattunk be. A bank képviselőivel akkor folytatott beszélgetéseinknél is szóba kerültek a közép- és hosszú távú tervek, de udvariasan elhárították az ezekre vonatkozó konkrét kérdéseket, mondván, hogy feltőkésítés (tőkeemelés) előtt áll a bank, és érdemben csak azt követően akarnak és tudnak nyilatkozni. Nos, eltelt 4 hónap, így felhívtuk

Szakács Tibort

, a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy feltegyük kérdéseinket. Szerencsénk volt, mert péntek kora este Szakács már éppen az országhatár felé tartott, hiszen kéthetes külföldi út és tárgyalássorozat vár rá. Mindezek ellenére – korábbi ígéretüknek megfelelően – készséggel válaszolt a SZEGEDma.hu kérdéseire.

– Szakács Úr! Szeptember végén azt mondták, hogy törzstőkeemelés előtt állnak. Adódik az első kérdés: megtörtént-e ez a fontos lépés?

– A közelmúltban valóban végrehajtottuk ezt a törzstőkeemelést – amiről most, önöknek nyilatkozunk először –, és ennek köszönhetően a bank helyzete stabilizálódott, másrészt növelte azt a mozgásteret, amely a bank tőkéjéből vetíthető le. Ez azt jelenti, hogy a tőkeemelés következményeképpen most 650 millió forint körüli mértékben tudunk kockázatot vállalni egy ügyfél esetében. Ez természetesen nem a tipikus kisvállalat hitel- vagy garanciaigénye, sokkal inkább a középvállalati köré, és mivel a középvállalatok esetében is azt látjuk, hogy komoly forráshiánnyal szembesülnek, ezért ezzel az emeléssel egy komoly fejlődési és együttműködési lehetőséget tudunk számukra biztosítani.

Az ENSZ 2012-t a Szövetkezetek Nemzetközi Évének nyilvánította. 55 ENSZ-tagország javaslata alapján az A/RES/64/136. számú határozatot 2009. december 18-án konszenzussal fogadták el. Ez megállapítja, hogy a szövetkezetek fontos tényezői a társadalmi gazdasági fejlődés megvalósításának, és felszólítja a kormányokat, nemzetközi intézményeket, szövetkezeteket és más gazdasági szervezeteket, hogy világszerte támogassák a szövetkezetek fejlődését és növekedését.

– Ez – ha jól értjük – azt is jelenti, hogy az eddigi, visszafogott hitelezési politikájuk a közeljövőben változni fog, és akár középvállalatoknak is tudnak – megalapozott igény esetében – segíteni.

– Így van. Eddig is fordulhattak bankunkhoz, de a nagyobb hiteligények finanszírozási megoldásába bevontuk stratégiai partnereinket, a hitelszövetkezeteket is. Most már a bank önmagában is képes ilyen nagyságrendű összegekben hitelek nyújtására és garancia vállalására.

– Ha már a hitelszövetkezeteket említette: eddig sem titkolták, hogy önök ezt a formát tartják a leghatékonyabbnak a kkv-szektor és főleg az agrárium megerősítésére. Ennek érdekében dolgoznak együtt a szentesiekkel, a zalaegerszegiekkel, a pécsiekkel, a debreceniekkel vagy éppen a kiskőrösi vállalkozókkal. Van-e arra vonatkozó információja, hogy ezekhez a törekvéseikhez kormányzati támogatás is társulhat?

– Abból indulunk ki, hogy az ember alapvetően magára számíthat. Mi a saját tevékenységünket alakítjuk úgy, hogy ez optimális együttműködési hátteret jelentsen a hitelszövetkezeteknek. Azért rájuk fókuszálunk elsősorban, mert a hitelszövetkezetek csak és kizárólag a saját tagjaiknak nyújthatnak hitelt. Ebben a mai, forrásszűke helyzetben úgy gondoljuk, hogy ennek nagyon nagy a jelentősége, hiszen a helyben begyűjtött forrásokat a helyi gazdaság fejlesztésére forgathatják vissza. Éppen ezért nemcsak a meglévő hitelszövetkezeteket támogatjuk, és keressük a velük való együttműködés összes formáját, lehetőségét, hanem azon is dolgozunk, hogy újak jöjjenek létre. Most úgy látom, hogy az év végéig akár 5 és 10 közötti új hitelszövetkezet kezdheti meg a működését. A kérdés második felére válaszolva azt tudom mondani, hogy erős kormányzati szándékot és akaratot tapasztalunk arra vonatkozóan, hogy általában támogassák, erősítsék a szövetkezeti hitelintézeteket. Talán az sem véletlen, hogy 2012-t az ENSZ is a szövetkezetek évének nyilvánította, hiszen válság idején a globális rendszerek visszahúzódnak és helyüket a helyi központtal rendelkező pénzintézetek veszik át. Történelmileg és jelen helyzetben is, számunkra igazoltnak tetszik, hogy a hitelszövetkezetek és a takarékszövetkezetek azok a szervezetek, amelyek a vidék finanszírozásában komolyabb szerepet tudnak vállalni. A Széchenyi Kereskedelmi Bank a maga részéről ezt támogatja, és úgy látom, hogy a kormányzat is komoly lépéseket tervez e tekintetben.

– Végezetül: terveznek-e csatlakozást az Új Széchenyi-terv valamely projektjéhez?

– Elsősorban az Agrár Széchenyi-kártyához, hiszen az passzol leginkább a profilunkhoz, és miután a VISA-kártyánk után a közeljövőben MasterCarddal is megjelenünk, amellyel még több agrárvállalkozót érhetünk.

– Most is munkaügyben utazik?

– Igen, hiszen az életünk a tőkeemelés után sem állt meg, és ennek köszönhetően is szeretnénk mihamarabb tovább bővíteni termékskálánkat. Tudja, ez az a bank, amely betartja ígéreteit!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.